(2111) Nakládaná vejce

Nakládaná vejce, uvařená natvrdo a pak naložená v pikantním nálevu, zvaná Pickled eggs,  jsou ve velké oblibě v anglo-americkém světě. Najdeme je v různých variantách v hospodách i supermarketech. Teď by mohla být tím pravým řešením pro přebytek velikonočních vajíček.

8-10 vajec natvrdo
chilli papričky
cibule

Na nálev:
1 l vody
300 ml octa (může být i jablečný)
9 dkg cukru
4 dkg soli
6 tabletek Sacharinu
1 lžíce hořčičného semínka
2 bobkové listy
5 kuliček pepře
3 kuličky nového koření

Nejprve si uvařte nálev a nenechte ho vystydnout.  Vajíčka  oloupejte a můžete propíchnout  na několika místech vidličkou.
Cibuli nakrájejte na kolečka, chilli papričku můžete nakrájet na proužky nebo nechat v celku.
Vejce naskládejte do přiměřené uzavíratelné sklenice – prokládejte cibulí, papričkou a bobkovým listem z nálevu.
Vše zalijte horkým nálevem včetně koření. Nechte vychladnout, pak uzavřete a dejte  do lednice. Nechte uležet alespoň 5 dní.

Na nálev existuje mnoho různých variant, s bílým vínem, s česnekem, dokonce i  se skořicí nebo zázvorem. Lze mezi ně přidat tymián nebo třeba kopr.  Já jsem zvolila model „utopenci“ a místo chilli papričky jsem dala nakládané kapie, protože nerada pálivé. A jelikož jsem použila červenou cibuli, budou moje vejce nakonec krásně růžová.
Haderach

Příspěvek byl publikován v rubrice Experimenty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

32 komentářů: (2111) Nakládaná vejce

  1. Jana Macůrková napsal:

    I kdž mi vejcata nezbyla (nebarvila, ani nevařila jsem), tak tenhle recept se mi zamlouvá. Až budou mět přijet děti, tak zkusím. Jen se zeptám, proč současně cukr i Spolarin? Dávám buď jedno nebo druhé.

  2. lakysa22 napsal:

    Já podle nějaké bůhvíkde vyhrabané rady vejce zalila nákevem z červené řepy (koupené – malé kuličky). Špitané to nebylo, letos jsem nevajcovala,ale vajec dost, tak něco málo bych podle na hoře uvedného recpectu zkusit mohla. A že to nebude pro mně, tak přidám hojně parpriček!👍

    • Haderach Kwisatz napsal:

      Jo, to je zas trochu jiný recept … a pak ještě je se sojovkou.

    • Haderach Kwisatz napsal:

      Jenže znáš můj názor na červenou řepu – to JÁ dělat nebudu. Tak to sem schovám a někdy z toho třeba bude VZK 🙂
      Jednoduše nakládaná vejce natvrdo v červené řepě – Red Beet Eggs

      12 vajec, natvrdo (nebo podle přání)
      2 menší konzervy/sklenice naložené červené řepy (plátky, kostky nebo celé bulvičky)

      Den před podáváním uvaříme vejce natvrdo (počet vajec zvolíme podle toho kolik potřebujeme, např. kolik hostů přijde). Vejce oloupeme, vložíme do nádoby a zalijeme červenou řepou i s nálevem tak, aby všechna byla v láku ponořena.
      Vrstvíme vždy polovinu množství v použitých vajec (6) a zalijeme je 1 malopu konzervou řepy, následuje další vrstva z druhé poloviny použitých vajec (6) a zase přidáme řepu z jedné malé sklenice atd.
      Vejce jsou nejlepší už druhý den od naložení. Tato vejce mohou být rozpůlená a použita např. na ozdobu salátů apod. Saláty tím získají atraktivní červenou ozdobu a budou také velmi delikátní. (Dadal)

      • Haderach Kwisatz napsal:

        A pak ještě:
        Pikantnější natvrdo vařená vejce nakládaná do červené řepy – Beetroot pickled eggs
        6 natvrdo vařených vajec
        1 šálek jablečného octa
        1 šálek šťávy z červené řepy (např. z plechovky konzervované s červené řepy)
        1/3 šálku hnědého cukru
        1 šálek nakrájené cibule
        3 celé hřebíčky

        Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme, naskládáme do přiměřeně velké sklenice.
        Suroviny na lák dáme do hrnce a uvedeme do varu za občasného míchání.
        Zmírníme teplotu a necháme zvolna vařit ještě 10 minut, pak necháme ochladit na pokojovou teplotu.
        Připraveným vychladlým lákem přelijeme vejce ve sklenici tak, aby byla vejce zcela ponořená, sklenici uzavřeme víčkem. Necháme v lednici nejméně dva dny a pak teprve podáváme. (Dadal)

  3. Vera M. napsal:

    Myslím , že všichni milujeme vajíčka a že tenhle recept nezapadne . Naopak .
    Sklenice s vajíčky se budou vyrábět ve velkém 😋

  4. BOYE napsal:

    Tedy já kteroukoli variantu, včetně těch koprových, která tady nejsou. Jen budu muset začít veeelmi zvolna, abych pak nemusela furtvejce a furtvejce. Začnu tak pěti, šesti, abych zjistila, co na tuhle variantu holky…

  5. sharka.68 napsal:

    Holky, na Beaveru děláme do 5l lahví od znojemskejch okurek tuhle dobrotu už několik let..z řepy jsou barevná,ale chuti něco chybí. Ale kurkumová vejce, to je něco..ta mizej velice rychle…jen mne je nenapadlo nikdy vyfotit, ale recept dodám, už jsem o něj napsala, máme ho tam v naší knize receptů…jinak velice dobrá nakládaná vejce na kyselo s koprem a zakysankou přidanou k tomu, jsem jedla od Ukrajinců…

  6. a.rena napsal:

    Milé spolukuchatky, omlouvám se všem, které nad tímto receptem mají Pavlovův reflex, že já ho bohužel nemám. Já totiž nemám ráda ani utopence, a tak bych se ani nepřemluvila to zkusit. Můj manžel sní tak jednoho utopence za rok taky, takže zkoušet nebudu. To ovšem neznamená, že recept nechválím a všem, kdo budou vejce vyrábět, přeji dobrou chuť. Možná by to chutnalo zeťovi, a tak mu předám recept, ať třeba zkusí.

  7. adela.adale napsal:

    Můj táta měl rád utopence i vejce, tak to zkusil jednou dohromady a ujalo se to… prostě nakládané utopence prokládal vejci natvrdo 🙂

  8. Francizska napsal:

    Koukám, recept zajímavý . Udělám. Navíc krásné varianty.

  9. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Miluju vařená vejce na čerstvý chléb s máslem, posolit, pažitku, miluju je v koprovce s bramborem, miluju vajíčkovou pomatlánku, ale …
    A to takto, utopence častěji dělám, to je fakt, ale občas je jím. Toto si neumím představit.
    Ale asi to bude tím, že nemusím vejce v aspiku.
    Recept vypadá jako takový výborně, asi do něj zkusím hermelín 😋

  10. kvetula.v napsal:

    Jéééééé… co to tu je?
    Už si to ukládám a vyzkouším několik variant – prostě budu dávat do sklenic po dvou vejcích (nebo jen jedno?), ať můžeme hned srovnávat chutě. Na talíři budou i zajímavé různé barvy… Mužskej prohlásil, že to je divočina, ale já do toho jdu a jak ho znám, bude statečně koštovat 😁😷

  11. Vera M. napsal:

    Jen nebudu píchat vidličkou , ale malinkým nožem , to není vidět . Tak píchám i kvašáky. Mám strach, že vpichy od vidličky by byly na vajíčku moc vidět … nevím . Zároveň ale je určitě fajn, když ta chuť nálevu pronikne i dovnitř

  12. Haderach Kwisatz napsal:

    Mezi námi děvčaty – jak jsem loupala obarvená vajíčka, byly skvrnitý. Děsila jsem se, jak to v lahvi bude vypadat, ale octovej nálev je splehlivě odbarvil.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..