kuřecí prsa
cibule
česnek
brokolice
Niva
smetana
sůl
pepř
olej
Prsa nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme, promícháme s prolisovaným česnekem a odložíme. Brokolici rozebereme na růžičky a uvaříme.
Nadrobno nakrájíme cibuli a spolu s masem osmahneme na oleji. Přisypeme uvařenou brokolici, zalijeme smetanou a přidáme nakrájenou nivu. Vaříme, až se niva rozpustí a brokolice rozpadne. Příloha: americké brambory s česnekem.
Recept poslala Imelda: „Uvařila jsem tohle jídlo podle Olomouckých receptů. Nebylo tam napsané kolik čeho je – mělo být víc omáčky, ale měla jsem jen málo smetany, neodhadla jsem to.“
Ale za mě, Imeldo, to vypadá prudce jedle. 🙂 Haderach
Tohle by se mohlo líbit mé mladší dceři a Vlastikovi. Ti jsou na Nivu vysazení. Já ne, na mne je moc slaná.
Myslím, že to půjde i s prasátkovým – Nivu miluju, to nebude problém a upotřebím brkolici, nemusí skončit v polívce…👍
Moc pěkné a určitě i moc dobré. Výborný nápad to takhle zkombinovat . Mňamka
Tak něco podobného jsem dělala v neděli – bez brokolice (ta mě nenapadla), jen omáčka z nivy s přídavkem medvědího česneku. Ale toto je vyšší liga, takže bude brzo repete s brokolicí. Jejda, já se těším!
a mi to přijde akorát, nic rozblemcanýho,taková tak trochu Olomoucká čína a bude to moc dobrý….
Brokolici s nivou a smetanou určitě vyzkouším. 👌
To je ale nádherná porce, nivu máme moc rádi. Ale musí se dát pozor, aby se to s nivou nepřehnalo – už se mi to stalo, pak je jídlo slané a ostatní chutě niva přebije.
Dala bych si hned. 🙂
Protože je zavřeno přes hranice, nemám přísun kuřat. Ale včera jsem uhnala dvě věci z krůty, tak by mohlo být tohle jídlo krutý. Brokolici jíme ve velkým, Nivu a jiné syrstvo taky… A tahle kombinace mi vyhovuje. A ještě víc mi vyhovuje svoboda receptu – bez měr a vah.
Když dávám brokolici do nějaké omáčky, dělám to tak, že z hlávky okrájím ty úplně nejmenší růžičky a poupata (vypadá to, jak zelenej písek) a zbytek uvařím do měkka. Pak, těsně před koncem vaření vsypu tu čerstvou drobotinu a nechám třeba dvě minuty povařit. Vlastně se to jen trochu víc blanšíruje. Jídlo má pak svěžejší barvu i chuť.
Skvělý návod …. jen promiň, představila jsem si ten bordel z okrajování té brokolice. To abych to dělala v nějakém pytlíku, bo co 🤦♀️🤣🤣
Položim hlavou na prkýnko a nožem to beru jako když loupeš třeba ananas. Nebo na struhadle. 🙂 Zlehka, jako když strouháš citronovou kůru.
Skvělý recept, jen já to dám tentokrát bez toho okozí, páč si myslím, že ten zbytek sám o sobě je hodně jedlý. A k tomu jen ty opečený brambory nebo chleba …… šiš, normálně tady slintám jak bernardýn. 😋😋😋
Jako jasně, s masem to taky zkusím.
Moc pěkný recept, velice jedlý už od pohledu. Děkuju za něj.
Jsem ráda, že se Vám recept líbí, já normálně brokolici taky jen do polévky,
ale takto je to něco nového.
Přiznávám, že zkombinovat brokolici s nivou mne nenapadlo. A jak píše Marcelka, určitě to bude dobré i jako bezmasé jídlo, takže hned se nabízí obměna. I s těstovinama to bude jistě moc dobré 😋😷
My do těstovin mícháme často jen brokolici a Nivu. A taky jedlý! Jen v tom případě těstoviny mastím máslem.
Těstoviny s brokolicí dělám s balkánem. Ona je niva hodně výrazná, tak s ní jednám opatrně.