(2126) Bramborový guláš se smetanou

aneb když něco vznikne vaší vlastní  blbostí. To se takhle pokusíte uvařit vylepšený buřtguláš podle receptu 261, takže špekáčky nahradíte šunkovou klobásou :

šunková klobása
brambory
cibule, česnek
majoránka
sladká paprika
hladká mouka
sůl
(vývar) a smetana

Na sádle osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku, zasypeme  paprikou, přidáme pokrájenou klobásu, zarestujeme.  Přisypeme nakrájené brambory, promícháme, zalijeme vývarem nebo vodou. Když se začnou vařit, přidáme prolisovaný česnek, majoránku a  BRUTÁLNĚ PŘESOLÍME (znáte to – zvlhlá sůl, v ní hrudka a nenaděláte nic).  A co teď? Inu – uděláme záklechtku z půl litru smetany na vaření, přilijeme do hrnce a cca 10 minut provaříme.

Samozřejmě to jde i bez přesolení, prostě přidejte smetanu, je to opravdu velice dobré – a k mé smůle manžel tuto variantu přijal za stálou.

Haderach

Příspěvek byl publikován v rubrice Experimenty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

12 komentářů: (2126) Bramborový guláš se smetanou

  1. Jana Macůrková napsal:

    Tak se k radosti manžela pokaždé podíváš na Bramboračku, jakže jsi to vlastně vařila, no a manžel bude mít na týden co jíst.

  2. a.rena napsal:

    Hmmm, oči mám jak výr a jen hledím. Tak jo, už mám na tento gulášek chuť převelikou!👍

  3. jarybarka napsal:

    Buřt guláš mám ráda a se smetanou zkusím.Dobry nápad.

  4. sharka.68 napsal:

    Brgul se smetanou – ale se zakysanou – to nás naučili Ukrajinci…. a ty teď tohle!!!

  5. kvetula.v napsal:

    Šunkovou klobásou jsem své strávníky nikdy nerozmazlovala, dělám bez česneku a majoránky, ale záklechtku z mlíka mne do „zablafuněk“ naučila už máti . Já dávávala Tatru v krabičce. Pak byla dlouhá pauza, teď zase dělávám (na přání 🐻 s karáskama nebo osúchem) a občas dávám smetanu na vaření, nebo i šlehačku, mám li načato (vařím pro dva, celá by byla moc). Je to jemné, chutné, věřím, že to pana chotě okouzlilo 😋😷

  6. vojtovahelena napsal:

    Br.guláš se smetanou je u nás velice chtěná záležitost. Vařím v množstvím nemalém
    /4 – 6 lt /, když se sejde holota tak je akorát. S tou kysankou je to moc dobré , naučila mne to tchýňka a to už je 52 let., pořád dobré.

  7. Jiřina napsal:

    V menším množství zkusím, slyším prvně, bramborový guláš se smetanou. Nevím, jestli by to můj děda jedl, ale mně se to líbí. U nás doma se takový guláš nikdy nedělal. Pořád se učím. 🙂

  8. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Stejně jako Jiřinka jsem nikdy buřtguláš se smetanou nejedla a snad ani neslyšela. Ale já toho neslyšela hodně. 🤣
    Tak to určitě zkusím a nebude to dlouho trvat. Díky za skvělý recepísek 👍👍

  9. bozena.fialova napsal:

    Vida, kterak ze zprvu dost mrzuté záležitosti může vzniknout výborné jídlo, když se to přihodí takové kuchařce, jako je Haderach. :-))

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..