(2127) Mrkev po židovsku

500 g  mrkve
1 cibule
3-4  stroužky česneku
olej
sůl
pepř
mouka na zahuštění

Mrkev nakrájíme nebo nahrubo nastrouháme, cibuli a česnek nasekáme. Na oleji zpěníme cibuli a česnek, přidáme mrkev, mírně osolíme a dusíme na skus. V originálním receptu je zaprášení moukou – to nedělám. Chuť doladíme solí a pepřem.
Příloha: vařené brambory.

Recept poslala kolma60pusi: „Dnes jsem zkoušela, jak elektrické struhadlo nastrouhá mrkev na plátky, takže mi v počáteční fázi přibyly ještě dva kroky: odlétnuvší kolečka mrkve posbíráme a důkladně opereme pod tekoucí vodou.“
A já jen doufám, že název není národnostně  nekorektní. 🙂

Příspěvek byl publikován v rubrice Bezmasá jídla. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

17 komentářů: (2127) Mrkev po židovsku

  1. Haderach Kwisatz napsal:

    A mimochodem, prý to byl oblíbený recept populární herečky a zpěvačky Ljuby Hermanové (24.3.1913 – 21.5.1996).

  2. a.rena napsal:

    Výsledek je ovšem velmi… mňam. Mrkev s česnekem jsem ještě nezkoušela. 👍

  3. bozena.fialova napsal:

    Dušenou mrkev mám moc ráda jako samostatné jídlo i jako přílohu. Židovská kuchyně má výborné recepty, takže příště vyzkouším tuhle cibulovo-česnekovou variantu.

  4. lakysa22 napsal:

    No, a vím, co budu dnes obědvat…mrkev miluju, česnek taky, tak zkusil👍

  5. jarybarka napsal:

    Mrkev miluju protože zdobí i chutná.
    S česnekem (opatrně)zkusím.

  6. BOYE napsal:

    Jeee! Mrkev míváme několikrát měsíčně a bez masa. Jen ji dělíme na za syrova žr… a za vařena žr…
    Když mi před mnoha a mnoha lety řekly Ukrajinky z první vlny migrační, že je mrkev vynikající s česnekem, nevěřila jsem. Tak mi ji u nich při obědě nandaly. Měly pravdu. A s cibulí taky. Jen obé dohromady jsem to nikdy nedělala a tudíž další model je jasan.
    Jo a k národnostní nekorektnosti: Mrkev je tak vynikající záležitost, že aspoň její přípravou vzdáme hold židovské kuchyni.

  7. kvetula.v napsal:

    Mrkev dusím na několik způsobů. Jeden je téměř totožný, jen česnek jsem nikdy nezkoušela. Zato lehké zaprášení hladkou moukou a následně zjemnění kouskem másla praktikuji velmi často. Patří mezi naše oblíbené pokrmy, ať s masem nebo bez. Jak píše Eva- je to příloha i ozdoba.
    Takže si znamenám : zkusit přidat k mrkvi česnek a taky mrkev ke králičí pečínce😋😷

  8. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Věpřová v mrkvi, s tou se patlám víc než se svíčkovou, mrkev přidávám do bramboráků, peču jí s bylinkami v troubě a máme jí k telce místo brambůrků, přidávám jí do zeleninových salátů, hlavně okurkového ….. mrkev milujeme, tak toto bude další z receptů, který určitě vyzkouším. Díky 😉

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..