500 g mrkve
1 cibule
3-4 stroužky česneku
olej
sůl
pepř
mouka na zahuštění
Mrkev nakrájíme nebo nahrubo nastrouháme, cibuli a česnek nasekáme. Na oleji zpěníme cibuli a česnek, přidáme mrkev, mírně osolíme a dusíme na skus. V originálním receptu je zaprášení moukou – to nedělám. Chuť doladíme solí a pepřem.
Příloha: vařené brambory.
Recept poslala kolma60pusi: „Dnes jsem zkoušela, jak elektrické struhadlo nastrouhá mrkev na plátky, takže mi v počáteční fázi přibyly ještě dva kroky: odlétnuvší kolečka mrkve posbíráme a důkladně opereme pod tekoucí vodou.“
A já jen doufám, že název není národnostně nekorektní. 🙂
A mimochodem, prý to byl oblíbený recept populární herečky a zpěvačky Ljuby Hermanové (24.3.1913 – 21.5.1996).
a jakou měla figuru….já myslela, že epo cvičení a ono po mrkvi 😉
Výsledek je ovšem velmi… mňam. Mrkev s česnekem jsem ještě nezkoušela. 👍
já dělávám králíka na česneku a do pekáčku přidávám bůček a mrkev…je to moc dobrý….
to je nápad, přihodit mrkev mě nikdy nenapadlo a že ji máme rádi
Já zírám . A nejenom k inženýru Králíkovi , žejo 😺
A tam v pečeném masíčku už česnek je ( a vůbec nám ta kombinace nepřipadá divná )
Dušenou mrkev mám moc ráda jako samostatné jídlo i jako přílohu. Židovská kuchyně má výborné recepty, takže příště vyzkouším tuhle cibulovo-česnekovou variantu.
Cibuli dávám, s česnekem já musím opatrně, ale vyzkouším.
No, a vím, co budu dnes obědvat…mrkev miluju, česnek taky, tak zkusil👍
Mrkev miluju protože zdobí i chutná.
S česnekem (opatrně)zkusím.
Mluvíš mi z duše. Jako bych to psala já .
Jeee! Mrkev míváme několikrát měsíčně a bez masa. Jen ji dělíme na za syrova žr… a za vařena žr…
Když mi před mnoha a mnoha lety řekly Ukrajinky z první vlny migrační, že je mrkev vynikající s česnekem, nevěřila jsem. Tak mi ji u nich při obědě nandaly. Měly pravdu. A s cibulí taky. Jen obé dohromady jsem to nikdy nedělala a tudíž další model je jasan.
Jo a k národnostní nekorektnosti: Mrkev je tak vynikající záležitost, že aspoň její přípravou vzdáme hold židovské kuchyni.
Mrkev dusím na několik způsobů. Jeden je téměř totožný, jen česnek jsem nikdy nezkoušela. Zato lehké zaprášení hladkou moukou a následně zjemnění kouskem másla praktikuji velmi často. Patří mezi naše oblíbené pokrmy, ať s masem nebo bez. Jak píše Eva- je to příloha i ozdoba.
Takže si znamenám : zkusit přidat k mrkvi česnek a taky mrkev ke králičí pečínce😋😷
Věpřová v mrkvi, s tou se patlám víc než se svíčkovou, mrkev přidávám do bramboráků, peču jí s bylinkami v troubě a máme jí k telce místo brambůrků, přidávám jí do zeleninových salátů, hlavně okurkového ….. mrkev milujeme, tak toto bude další z receptů, který určitě vyzkouším. Díky 😉
Ty Tvoje bramboráky s mrkvi jsou nezapomenutelné!
Dík brouku, to jsem ráda, že chutnají 😍