(2128) Jarní polévka s krutony (vhodná i pro vegany)

brambory
větší množství čerstvých bylin
karotka
cibule
olej

Na krutony:
starší chleba
chilli vločky
hořčice
sůl
pepř
citronová kůra
dobrá prorostlá slanina (jste-li vege, bez úšklebků ji nahraďte olejem.)

Množství je podlevoční, řiďte se počtem strávníků. Pro tři lidi jsem použila tři střední brambory, jednu dobře rostlou karotku, středně velkou cibuli a dvě pořádné hrstě bylin.

Oškrábané, pokrájené brambory dejte vařit. Množství vody volte podle potřebného množství polévky. Na trošce oleje zpěňte cibuli a mrkev a přendejte k vařícím se bramborám. Na horkou pánev po cibuli dejte byliny a trošku je pošolíchejte vařečkou. Mírně zavadnou a například kopřivy přestanou být kousavé. Většinu zeleně párkrát nahrubo překrojte a do hrnce s nimi. Brambory s mrkví jsou již skoro měkké. Bejlí varem moc dlouho nemučte, neb ztrácí hodnoty nejen nutriční, ale i estetické.
Stranou jste si nechali trochu bylinek, posekejte je na drobno.

Krutony, zase trochu jinak: Na pánev si býlojedci dají trochu oleje, masožraví požitkáři začnou tavit slaninu na kostičky nakrájenou. Nakrájejte chleba tak, aby vyhovoval vašim krutonovým zvyklostem a pomalu opékejte. Přidejte špetku chilli vloček (nebo taky ne – podle obliby) a lžičku dijonské hořčice. Míchejte a přehazujte, aby chleba nasákl chutě. No a taky aby se vám nepřipálil, že jo… Tak to hlavně nezapomeňte vypnout, neb přichází velké finále.

Na prkénku vám zbylo trochu spařených bylin. Nasekejte je na jemno. Polévku v hrnci rozmickujte tyčákem úplně do hladka. Osolte a opepřete, přidejte pár špetek citronové kůry. Nasekané rostlinstvo a krutony aranžujte až na jednotlivé porce. A nezapomeňte ke každému talíři přidat lžíci.

Recept poslala BOYE, ponechán bez úprav, tomu bych mohla leda uškodit!

Byliny: Měla jsem zhruba stejné množství kopřiv a bršlice, méně pak opence, lístků sedmikrásky a fialek a pár listů čerstvého špenátu.
Krutonový dodatek: Slanina se dobře tavila a byla kvalitní, vzniklo tedy hodně tuku. Chleba a škvarky jsem vylovila vidličkou a dala na ubrousek odsát. A pokud vás opékaný chleba neoslovuje, stejně dobrá je polévka i s celestýnskými nudlemi, svítkem, ztraceným vejcem, nebo strouhaným parmazánem.

Příspěvek byl publikován v rubrice Polévky a nápoje. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

12 komentářů: (2128) Jarní polévka s krutony (vhodná i pro vegany)

  1. blahovka.h napsal:

    Tak tohle je přesně recept, který mi udělal radost. Chtěla jsem vařit brokolicovou, ale byla nechutně drahá a ještě víc nechutně vypadající. Zítra obejdu zahradu, „plevele“ se najde dost a bude poblívka. Díky :-).

  2. Vera M. napsal:

    Mi udělá radost jakákoliv polévka , tahle přímo zve ke stolu .
    Umíte to, holky, tak krásně prezentovat …

  3. Imelda napsal:

    Taky se mi recept líbí. Na zahradě je nyní tolik mladých bylin, vůbec by mě to samotnou nenapadlo využít je takto na polévku a ten můj mě dokonce i pochválí. Po zahradě si sbírá vždycky nějaké to lupení do polévky, teď třeba medvědí česnek, lístky pampelišek a kopřivy.

  4. jarybarka napsal:

    Ta je zelená jak brčál a to mě baví.Nemá chybu.A ty alternativy na konci receptu jsou taky bezva.Odpoledne jdu na bejlí.

  5. Cinda napsal:

    ježyš, to vypadá lákavě… škoda, že jsme polévky (skoro) vyřadili z jídelníčku. Když do mne se polífka a hlavní nevejdou a ten můj se jen s polífkou nespokojí. Asi si ji udělám jako svačinku! Jo!

  6. a.rena napsal:

    No, já se přiznám, že s takovým býlím jsem ještě nikdy neexperimentovala, neměla jsem odvahu. Ale teď jsem tak vyhecovaná, že to snad zkusím. Vypadá to excelentně.

  7. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Ta je tak zelená, že mi až běhá mráz po zádech.
    Ale návod a recepísek výborný 👍👍👍

    • BOYE napsal:

      Jo, ta zelená je opravdu drsná. A to ujišťuju, že opravdu žádný filtr, žádné upravování fotky. Takhle vypadala i na talíři. Jednak si myslim, že ten kousek špenátu tomu pomohl a jednak já zeleninu (a zelenou zvláště) opravdu téměř nevařim. Když se to mickuje, nemusí to být do měkka. Dokonce jsem zkoušela úplně syrové – vařený byl jen brambor – ale tam nějak prosakovala hliněná chuť… Tak vařim, ale minimálně.

  8. IvaC napsal:

    Konečně jsem znovu na Bramboracce,na kterou jsem se nemohla dostat,ale sleduji stále a na tu polévku jsem dostala chuť, udělám určitě a děkuji Janě za novéa heslo….🐤🐤🐤

  9. lakysa22 napsal:

    Už ten popis je tak lákavý, že jsem po obědě😝

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..