(2129) Pomerančové kuře

1/2 kg kuřecích řízků, stehenních nebo prsníchch (ze stehenních bude jídlo šťavnatější)
1 1/2  hrnku hladké mouky
1/2  hrnku kukuřičného škrobu (spraví to Solamyl)
1/2 KL soli
1/4 KL lžičky čerstvě namletého černého pepře
1 velké vejce
1 1/4 hrnku vody
1 PL oleje (řepkový, slunečnicový)
olej na smažení

Na omáčku:
šťávu a ostrouhanou kůru z jednoho pomeranče
2 PL SVĚTLÉ sojové omáčy (to je opravdu důležité, jinak bude omáčka nehezky tmavá)
1/4 hrnku rýžového octa
1/2 hrnku třtinového cukru
2 velké stroužky česneku
1 PL  škrobu (smíchaný s 1 lžící vody)

Kuře nakrájejte na kousky velikosti sousta.
V míse promíchejte sypké ingredience – mouku, škrob, sůl a pepř. Do této směsi potom zašlehejte vejce, vodu a olej – musí vzniknout hladké těstíčko.
Do těstíčka vmíchejte kousky kuřete tak, aby se jím maso důkladně obalilo. Přikryjte a dejte do lednice  30 minut uležet.
V dostatečně  vysoké pánvi nebo v kastrolu rozpalte vysokou vrstvu oleje (až  5 cm). Do rozpáleného oleje dávejte kousky masa, radši v několika dávkách  – maximálně 10–15 kousků  najednou, aby se maso opravdu  smažilo a ne dusilo. Před vložením do pánve nechte z  masa okapat  přebytečné těstíčko.  Smažte dozlatova rovnoměrně ze všech stran – bude to trvat jen pár minut. V polovině smažení obraťte.
Osmažené kousky odkládejte na talíř vyložený  papírovými utěrkami a až budete mít  všechno maso hotové, přikryjte talíř (třeba alobalem) a udržujte teplé, než připravíte omáčku, ta je v cuku letu, pokud si pomeranč nachystáte předem.
Do středně velkého kastrolu dejte šťávu a kůru z pomeranče, sojovou omáčku, ocet, cukr a česnek. Přiveďte k varu na mírném plameni. Ochutnejte a podle chuti eventuálně  dolaďte množství sojové omáčky, octa nebo cukru.
V hrnku smíchejte dohladka škrob a vodu  a směs vmíchejte do omáčky.  Za stálého míchání vydržte, až omáčka  zhoustne, trvá to asi 30 vteřin až minutu.
Do nádoby přidejte smažené kuřecí kousky a opatrně  promíchejte, aby se maso důkladně obalilo omáčkou.
Podávejte s rýží, můžete posypat opraženými sezamovými semínky, nasekanou natí  jarní cibulky nebo chilli vločkami.

Haderach

Příspěvek byl publikován v rubrice Masa. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

21 komentářů: (2129) Pomerančové kuře

  1. Haderach Kwisatz napsal:

    Já jsem přidávala sojovku, asi dvě PL. A ačkoliv to na obrázku není vidět, přidala jsem i chilli vločky, ovšem ne na talíř, ale rovnou do omáčky.

  2. BOYE napsal:

    Tenhle druh jídel mi vyhovuje. Kořeněný masa a rejže, to je íá kombinace. A kupodivu i obě holky se na tom shodnou, tak máme po starostech. Jednoduše: Mňam!

  3. a.rena napsal:

    Kulím oči, jak to vypadá dobře. A opravdu jeden a půl hrnku mouky? Jo, vypadá to, že to kuře to spotřebuje.

  4. Haderach Kwisatz napsal:

    Uvedu na pravou míru – hrnek jsem měla dvoudecový a ano, opravdu tolik – samozřejmě pak trochu těstíčka vylejete, ale jde o to, aby byly všechny kousky ponořené a kompletně obalené, to znamená, aby mezi sebou měly místo. A nemůžete si těstíčko udělat a obalovat v něm jednotlivé kousky samostatně a postupně vkládat do oleje, protože než byste tam daly poslední, první už by byl hotový. Lovila jsem to kuchyňskou pinzetou.

  5. Imelda napsal:

    Takový druh jídla máme rádi, mám jen problém s tou světlou sojovou omáčkou. Nikde jsem si jí v obchodě nevšimla, kde se dá koupit, nebo čím ji nahradit?
    Jen solí?

  6. kvetula.v napsal:

    Dobrá, když neseženu sojovku světlou, dám tmavou, co mám doma. Ale co ten ocet? – musí být rýžový? Vypadá to lákavě 😋😷

  7. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Zažila jsem dobu, kdy se na kuřecí dávala broskev. Někdo to odsuzuje, já to měla celkem ráda.
    Ale dát tam pomeranč, to by mne nenapadlo. Vypadá to výborně a určitě to tak bude i chutnat. Mám i rýžový ocet, tak žádný problém. 😉

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..