Na tu potřebujete „maso od rany“, tj okolo odřezané hlavy, kousek jater, ledvinku a mozeček. Nesmí chybět cibule, sůl, pepř, kmín, majoránka, česnek, trochu sádla, vývar (ten se bral z kotle, ve kterém se vařil ovar), ocet a šlehačka. Při domácím vaření maso „od rany“ nahraďte plecí a mozeček můžete vynechat.
Na sádle osmahněte do růžova cibuli, přidejte maso, kmín, po chvíli játra a ledvinky a ještě chvíli opékejte. Poté zalijte vývarem, osolte, mírně opepřete, přidejte prolisovaný česnek a duste. Mezi tím si připravte červenou zásmažku. Až je maso téměř hotové, nařeďte vývarem, přidejte zásmažku, rozemnutou majoránku, ocet a provařte a téměř na konec přidejte šlehačku. Té nemá být mnoho. Na cca pětilitrový hrnec omáčky stačí jedna. Ochutnejte a případně dochuťte. Omáčka je hnědá, hustá, jemná šlehačkou, ocet má jen zvýraznit chuť. Je mírně ovoněná česnekem a majoránkou. Hlavní roli hraje maso. Jako příloha čerstvý chleba a nakládaná okurka (tu můžete vynechat).
Recept poslala a.rena: „Když se zabíjelo prase, samozřejmě se sešla celá rozvětvená rodina a dělalo se vše ve velkém. V dnešní době má málokdo možnost se zabijačky zúčastnit, ale některé dobroty si můžete připravit i doma, například tlačenku, jitrnice, jelita a zabijačkovou (o)máčku. A tak jsme je dělávali u nás v srdci Moravského Slovenska, čili Slovácka.“
Je vidět Morava – moje tchýně také neřekla jinak než máčka.
Doprčic, já bych si dala! My máme teď nějaký vepřový záchvat a cokoli je z prasete, po tom jdem, jako by nám hrozil hladomor. A obzvláště tu frčí ta levná masa – nožičky, vnitřnosti, bůčky, plecka, kolena… a jejich následky – tlačenky, jitrnice, jelita. Onehdy v masně jsem nabízela panenku a holky to zatrhly. kompromisem byla krkovice a kus kýty na čínu…
Takže Renato, tenhle recept zejtra předložim, ve čtvrtek jedeme nakupovat, máčku vidim na víkend.
no vypadá to náramně..a já snídám horký kafe a rohlík s máslem …
Na ranní rozjezd velmi dobré, to mám ráda taky. Třeba by ti bylo po ránu z těžkého jídla nevolno.😀
Já poslední dobou snídám bílou meltu. Když je čerstvej rohlík, nepohrdnu, ale stačí mi samotná…
Červená zásmažka = tmavá jíška? Rozumím řeči Tvého kmene dobře? 🤣🤣
Velmi dobře.😉
Dík 😉 Jedna se stále učí výrazům a jazykům ….. teda takto, na jazyky jsem levá jak ta šavle.
A to mi připomíná, nedávno jsem četla a hezky se u toho nasmála …..
„Proč se říká, že je někdo levej jak šavle
Všichni tušíme, že se jedná o nešiku. Jisté také je, že neexistují pravé a levé šavle, jsou pouze šavle. Kde se tedy vzala levá šavle? Vyplývá to ze skutečnosti, že i v minulosti bylo praváků většina a ti, pokud šavli nosívali, tak na levoboku. Pravákům se lépe tasila. Jak nešikovné by bylo pro praváky tasit šavli z pravého boku. Takže jistá diskrepance, viďte.
Zbývá ještě vyšetřit zda-li, když někdo hodí šavli, ne šavlí, jedná se o pravou nebo levou verzi. Nejspíš ale se mu neudělalo dobře po všech stranách.“
Nejhorší je, když je někdo levák a ještě na něco levej….
Nene, to se pleteš. Z vlastní celoživotní zkušenosti vím, že levák je vždycky pravej. Já bych řekla, že nejhorší je, když je levák pravej a ještě navíc blbej. Jediný, nač my leváci, jsme opravdu dobří, je to, že v poušti chodíme rovně a ne dokola, jako praváci. Takže pokud se tu někdo chystáte na výpravu do nějaké ooooobr pouště (Sahara, Gobi…), nezapomeňte mě tady. Jednak se mi chce na výlet a klíďo budu i vařit, a jednak bych vám mohla bejt užitečná, kdyby došla baterka v GPSce.
Teda holky! Hned po ránu? Jdu si dát kafe..
Maso bylo včera, ale ač jsem dala velké kusy, smrskly se zas 😡
Dnes bude zelzeninka, polívku mám včerejší – vývar, a vynechám nudle..
Tak to je zase spešl recept.Zrovna dělám oběd a jsem hladová.
Kdo mi to nakukal že sem vlezu před obědem!
Už to mám uložené a musím teď honem něco sníst.
Tak z toho jsem úplně vedle . To jsem v životě neviděla , neslyšela . Ingredience výborné.
Co se toho octu týče. V centru OV dávno tomu za jiných časů prodávali v jídelně u Neptuna světlou ovarovou polévku s kroupami . Okyselenou octem . Ta byla super!
Jen koukám. Já to vůbec neznám. Dala bych si. Mňam.
Tak toto se u nás při zabijačkách nedělalo – nejrychlejší býval zabijačkový guláš. Rozhodně vyzkouším. Reni dík za recept i pro nemajitele čuníka. Nadělalas chutě 😋😷
Renča je dokonalá. Má super recept. Často zírám, neznám. Reni, díky.