(2139) Kulajda podle Úsměvky

1 l hovězího nebo zeleninového vývaru
šalotka
0,5 kg brambor
čerstvý nebo mražený kopr
sůl
kmín
pepř
bobkový list
nové koření
ocet/citron
(cukr)
křepelčí vejce
houby sušené
máslo
mouka na zahuštění
smetana

Houby dejte namočit do vody, slijte, nechte je okapat a potom je na másle osmahněte do zlaté barvičky.
Vyjměte je z pánve. Na výpek přihoďte šalotku, nechte zesklovatět, přidejte trochu mouky a udělejte jíšku, tu rozřeďte vývarem.
Osolte, přidejte kmín, pepř a ostatní koření, nakonec brambory a vařte. Až brambory změknou, tak přidejte smetanu, povařte a dochuťte octem či citronem.  Kdo má rád, tak přisladí. Nakonec vložte vařená vajíčka   a dozdobte koprem.

A teď autorka: „…. sušené houby namočím, potom trochu povařím, vodu sliju (kulajda nemůže být tmavá) a potom osmahnu. Sušené houby jsou základ, čerstvé kulajdě nedají takovou chuť. Komu nechutná kopr, tak dá třeba petrželku, není to nic proti ničemu. Vajíčka jsem měla „obří“, od křepelek. Dobrou chuť!“

Příspěvek byl publikován v rubrice Babiččiny recepty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

19 komentářů: (2139) Kulajda podle Úsměvky

  1. Jana Macůrková napsal:

    Máš malé bezvýznamné +. Už jsem chtěla zabít švagrovou, která mi kulajdu slibuje už hodně dlouho.

  2. sharka.68 napsal:

    paráda…jen tu vodu z hub nevylejvejte…další den se dá přidat do vývaru nebo zmrazit a přidat do tmavý omáčky….

  3. Imelda napsal:

    U nás dlouho nebyla, díky za připomenutí.

  4. vojtovahelena napsal:

    Co kraj / táborsko / to recept na kulajdu — u nás bez bobk. listu a zásadně KOPR.
    Houby dávám i čerstvé , pokud možno světlé. Možná se mnou nebude souhlas ale tak mne to naučila “ tchýňka “ před 53 lety.
    Je to u nás velice oblíbené jídlo a tak kopr v mrazáku je ještě teď.

  5. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Jak psala A,rena, každá máme svůj recept, tím i ten Tvůj bude určitě dobrý. 😉

  6. jarybarka napsal:

    Jak říkáte 100 lidí 100 chutí. U nás se dávaly čerstvé nebo sušené.Zakysaná smetana kopr a zahušťovala se krupkami tzv. lámankou.Strašně dobrý.Byla bez vajec.

  7. kvetula.v napsal:

    Dělávám z mražených, světlých tvrdých (hříbky, kozáci) – souhlasím, že kulajda musí být světlá. Je to jedno z mála jídel, kde (pokud mám) dávám raději kopr sterilovaný, jinak koření stejné, zahušťuju moukou rozmíchanou v zakysance, ale občas i jíškou , podle dostupných surovin. Jen ta křepelčí vajíčka jsem už dlooooouho neměla😕. Tak tam „ztratím“ slepičí a i tak si pochutnáme 😋😷

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..