1/2 kg den předem vařených brambor
1/4 l polohrubé mouky
2 špetky soli
1 vejce
větší hrst pečené cibule z IKEA
20 dkg uzeného masa
cibule
česnek
solamyl
Bramborové těsto na brknedle z vařených brambor, na malejch slzách strouhanejch,
a polohrubé mouky (hrnek polohrubé mouky, takovej ten klasickej reklamní, co z něj pijou v kanclech) a vajce, do těsta přidán pokrájený uzený bok, sušená smažená cibulka a sůl – při dělání těsta se může přidat trochu hrubý mouky na podsyp.
Vaří se 5 minut do vyplavání – do vroucí vody se vlije z hrníčku ve studené vodě rozmíchaný a rozpuštěný Solamyl se solí, znova se přivede k varu a házej se knedlíky….
Na posypku: opraženej zbytek toho uzeného špekatého boku a normální cibulka s česnekem.
Recept poslala Sharka
Přijmu kritiku – cibulka z IKEA se vymyká babiččiným receptům, staromilské hospodyně si ji samozřejmě usmaží samy, nicméně chápu, že při počtu strávníků 10+ by z toho autorku trefil šlak. Jinak – tu cibuli lze koupit i při amerických dnech v LIDLu a taky ji mají na trzích, ba dokonce i vietnamští obchodníci.
Právě ji u nás v Lidlu mají – v kelímku o velikosti 400g jogurtu .
Já jako vždy při Sharky receptech sliním, tentokrát mě dostala ta cibule s uzenym a ČESNEKEM nahoře. To by mě nenapadlo .
Ale i ta smažená uvnitř …
Už jsem ji viděla i v Albertu.
v Práglu ji mají i v Normě..Ikea už nemá ty kilovky, ale malý balení,čímž mne štve!!!!!
Koupila jsem jí v Lidlu jen že zvědavosti.
Je výborná. Až uvidím koupím zase.
Dovolila jsem si doplnit do surovin solamyl,kterýje v textu. Ale jinak za mne ne, mně právě z důvodu toho solamylu připadají oslizlé. Vařím je jako klasiku jen ve vodě.
solamyl je jen do vody, ve které se vaří ty knedle….
Jo, díky.
Já na ně mám chuť už strašně dlouho. Tenhle model se u nás nikdy nedělal, ale suroviny odpovídají, tudíž je to určitě dobrý. Já (ne)plněný dělám žemlový a bramborový plnim.
A pokud jde o tu cibuli, já jí smažim hrozně ráda a dělám to často ve velkým. jeednak tím získám hafo cibule do zásoby a jednak vznikne olej s cibulovou příchutí na vaření třeba indických jídel. Jen se nesmí moc rozpálit. A cibuli v něm jen předsmahnu, nechám řádně okapat a na plechu jí v rozhicovaný troubě dodělám. A když pod ní na plech dáte místo pečpapíru pár krajíců suchýho chleba, získáte jedním vrzem i krutony.
Tento model jsem teda taky nedělala, ale vypadá nádherně! A nápad s tou cibulí a chlebem v troubě nemá chybu taky.
to je dobrej nápad…s tím chlebem…to prubnu..
já před sezonou na Beaveru smažím taky..se špekem..15-20 kilo cibule…trvá to 8-10 hodin na kamnech…pak je z toho 15-20 sklenic, ale jako když se najdou….
tady jsem vzala za vděk tou Ikea cibulí, ona ta „suchá“ je do toho těsta na knedle nejlepší….
Bramborové knedle už jsem dlouho nedělala.Tyto se mi hódně líbí včetně vaření ve škrobu.Mě právě nevadí když jsou oslizlé.Spíš naopak.
Jen musím koupit uzené.
Sharko moc pěkný recept.
dík..ten škrob je tam jen aby se nerozvařily knedle, když je v nich méně mouky…já je nemám ráda, když jsou tvrdé….není to nutnost…ale začínajícím by to mohlo pomoct….
Když se mi nechce sbalit dovnitř, taky to naplácám nahoru a je to dobrý!
A teď jsem si peřčekta, že nejsem líná, jen jedu na úspornej režim😄
můžeš to dělat jako roládu, zabalit do folie,uvařit a krájet plátky… 😉
Dobrý! Děkuji za tip👍
Zrovna minulý týden jsem je dělala. Něco málo dovnitř a zbytek pěkně s cibulkou navrch. K tomu zelí …… hmmmmmmm.
Tu vychytávku se solamylem neznám, to musím vyzkoušet. Díky
Já tam sypu zbylou mouku z válu a funguje to taky.
A ja hlupaňa jí vyhazuju do koše 🤦♀️ Díky
Uzené už jsem do těsta zamíchala (ale dělala jsem klasickou šišku) a bylo to ňamozní. I roládu ve folii jsem taky stvořila, taktéž prudce jedlé. Tak příště ještě udělám koule s masem a cibulkou bez balení – rychlé vychytávky jsou vítané 😋😷