celé krevety
2 oloupané stroužky česneku
60 ml suchého bílého vína
(1 lžička nakrájené plocholisté petržele)
1/2 chilli papričky nebo sušené vločky
6 lžic olivového oleje
sůl
Česnek nakrájíme na plátky. Chilli papričku nakrájíme na jemné plátky. Krevetám odlomíme hlavy a dáme je stranou. Krunýře oloupeme až na poslední část u ocásku. Ostrou špejlí opatrně propíchneme část za hlavičkou a vytáhneme z těla krevet střívka, která vyhodíme. Do misky vymáčkneme šťávu z hlav krevet, přidáme 2 lžíce oleje a zamícháme.
V pánvi na vyšším ohni rozehřejeme zbylý olej, přidáme česnek a chilli papričku a necháme je zpěnit. Stáhneme oheň na třetinu, přidáme hlavy krevet a orestujeme je z obou stran do červena. Oloupané krevety osolíme, dáme do pánve a opečeme je z každé strany 1/2 minuty. Vyndáme z pánve a dáme stranou, hlavy vyhodíme. Do pánve přidáme šťávu z hlav krevet s olejem, víno a svaříme na objem 2 lžic. Výpek z pánve přelijeme přes krevety, posypeme nakrájenou petrželí a podáváme horké s bílým pečivem.
Potud originální recept. Jak vidno – ocásek jsem odstranila taky a petržel jsem bohužel neměla, místo papričky jsem použila vločky, ale i tak byly vynikající. Recept je na 1 porci, tj. 5 krevet 16/20. Toto označení udává, že jedno kilo obsahuje cca 16–20 krevet. Tedy čím nižší číslo, tím jsou krevety větší. Tyhle naopak byly menší, 35-40.
Haderach
Jo! Česnek, víno, petržel – to je na ty růžový potvory nejlepší kombinace.
Když nepočítám koktejly (což je většinou jen plýtvání krevetama a šlehačkou), jedla jsem je s vinnou pěnou, smažené v těstíčku, smažené v koření – jako křupky a taky různě orientálně s rýží. Ale to nejjednodušší, zde popsané, mi chutná nejvíc.
Na mořský potfory nejsem, ale na talíři to vypadá luxusně 👍
Krevety můžu, ale pořád jsem nesebrala odvahu je sama připravit. Potřebovala bych přímou instruktáž… Ale na košt pozvání přijímám 😉😋😷
Hele, ono je to fakt jednoduchý (já je dělala taky poprvé!), i to oloupání a vyndání střívka je snadný. Jen je třeba si dát pozor, aby se ti nezačal připalovat česnek.
Už před lety mne učili jak si je oloupat uvařené. Přiznávám, že jsem vykulila oči, když jsem ty oranžový „fousatý“, okatý potvory viděla na paelle a posléze i na mém talíři. Dcerka tušila, co se ve mně děje (určo si to taky prožila), tak vysvětlila, předvedla… ale u tepelně opracovaných neloupaných se žádné střívko nelovilo (asi jsem pak měla víc živin 😁).
Jinak česnek je při opékání zrádnej v každém pokrmu.
Nejde o ziviny … ve strivku muze byt pisek. Nemusi… 😊
Zatím jsem na tom s krevetama tak,že je přidávám kvůli chuti umami, do kimči.
Ty už jsou opracované a dávají se syrové.
Tady mě trochu brzdí ta příprava:utrhneme hlavu a vymačkáme šťávu z hlavy…🙄
Jinak bych určitě koštla.Hotové vypadají moc pěkně.
Úplně to samé jsem chtěla napsat . V kimči dle tvého receptu nesmí krevety chybět a úplně po nich pasu, jak jsou tam dobré.
A ta prácička s těmi hlavami mě také mírně brzdí .
Jenže mám krevety fakt ráda 🤔
Hlavy musite utrhnout tak jako tak. Kdyz tenhle krok vynechate a udelate je proste jen na cesneku, budou dobre stejne. 😉
To dobrůtka. Já krevety moc ráda, úprava musí být co nejjednodušší.
krevetám složitosti nesvědčí, to máš pravdu…..
Karolínina pochoutka..ta je přímo milovala…ona lidi nepřesvědčovala,aby to jedli..(aby na ni víc zbylo 😉 )