(2143) Krevety na česneku podle Romana Vaňka

celé krevety
2 oloupané stroužky česneku
60 ml suchého bílého vína
(1 lžička nakrájené plocholisté petržele)
1/2 chilli papričky nebo sušené vločky
6 lžic olivového oleje
sůl

Česnek nakrájíme na plátky. Chilli papričku nakrájíme na jemné plátky. Krevetám odlomíme hlavy a dáme je stranou. Krunýře oloupeme až na poslední část u ocásku. Ostrou špejlí opatrně propíchneme část za hlavičkou a vytáhneme z těla krevet střívka, která vyhodíme. Do misky vymáčkneme šťávu z hlav krevet, přidáme 2 lžíce oleje a zamícháme.
V pánvi na vyšším ohni rozehřejeme zbylý olej, přidáme česnek a chilli papričku a necháme je zpěnit. Stáhneme oheň na třetinu, přidáme hlavy krevet a orestujeme je z obou stran do červena. Oloupané krevety osolíme, dáme do pánve a opečeme je z každé strany 1/2 minuty. Vyndáme z pánve a dáme stranou, hlavy vyhodíme. Do pánve přidáme šťávu z hlav krevet s olejem, víno a svaříme na objem 2 lžic. Výpek z pánve přelijeme přes krevety, posypeme nakrájenou petrželí a podáváme horké s bílým pečivem.

Potud originální recept. Jak vidno – ocásek jsem odstranila taky a petržel jsem bohužel neměla, místo papričky jsem použila vločky, ale i tak byly vynikající. Recept je na 1 porci, tj. 5 krevet 16/20. Toto označení udává, že jedno kilo obsahuje cca 16–20 krevet. Tedy čím nižší číslo, tím jsou krevety větší. Tyhle naopak byly menší, 35-40.

Haderach

Příspěvek byl publikován v rubrice Masa. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

12 komentářů: (2143) Krevety na česneku podle Romana Vaňka

  1. BOYE napsal:

    Jo! Česnek, víno, petržel – to je na ty růžový potvory nejlepší kombinace.
    Když nepočítám koktejly (což je většinou jen plýtvání krevetama a šlehačkou), jedla jsem je s vinnou pěnou, smažené v těstíčku, smažené v koření – jako křupky a taky různě orientálně s rýží. Ale to nejjednodušší, zde popsané, mi chutná nejvíc.

  2. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Na mořský potfory nejsem, ale na talíři to vypadá luxusně 👍

  3. kvetula.v napsal:

    Krevety můžu, ale pořád jsem nesebrala odvahu je sama připravit. Potřebovala bych přímou instruktáž… Ale na košt pozvání přijímám 😉😋😷

  4. jarybarka napsal:

    Zatím jsem na tom s krevetama tak,že je přidávám kvůli chuti umami, do kimči.
    Ty už jsou opracované a dávají se syrové.
    Tady mě trochu brzdí ta příprava:utrhneme hlavu a vymačkáme šťávu z hlavy…🙄
    Jinak bych určitě koštla.Hotové vypadají moc pěkně.

  5. Francizska napsal:

    To dobrůtka. Já krevety moc ráda, úprava musí být co nejjednodušší.

  6. sharka.68 napsal:

    Karolínina pochoutka..ta je přímo milovala…ona lidi nepřesvědčovala,aby to jedli..(aby na ni víc zbylo 😉 )

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..