(2151) Nakládaná pampelišková poupata

Honem, než nám ty pampelišky odkvetou úplně!

2 hrsti malých uzavřených pampeliškových poupat
sůl
8 kuliček pepře
250 ml octa (zde použit  jablečný)
1 KL  cukru
100 ml vody
horká voda na spaření

Nasbíraná poupata jsem zbavila nůžkami lístečků a stonků a spařila v cedníku vroucí vodou. Nechala okapat.
Po lžicích jsem je dávala do sklenice a vždycky prosypala větší špetkou soli. Ocet s pepřem, cukrem a vodou jsem svařila, poupata jím přelila uzavřela a po zchlazení přemístila do lednice asi na 10 dní.
K porovnání jsem měla pouze koupené nezralé plody kaparovniku. Ty jsou hodně slané. Pampeliška je spíše kyselá. Chce to víc solit. V kombinaci s makrelou v oleji chutná oboje.
Poupata mají příjemnou konzistenci a vzhled.

Recept našla, vyzkoušela a poslala Jarybarka. A znova zdůrazňuje – chce to víc solit!

Příspěvek byl publikován v rubrice Experimenty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

13 komentářů: (2151) Nakládaná pampelišková poupata

  1. Jana Macůrková napsal:

    Koukaje na fotku, jsem hodně přemýšlela, co to je, že tam jsou dvě zcela odlišné velikosti.
    Dokonce mě napadlo, žes nakládala najednou nějaká poupata a zelené šípky. Ale přiznám se, že tohle dělat nebudu.

  2. Vera M. napsal:

    Slyšela jsem , že se poupata takto nakládají , ale zapomněla a díky za tento recept .
    Určitě nezapadne

  3. Haderach Kwisatz napsal:

    Kdyz jsem byla ditko pubertalni, delaly jsme takto poupata blatouchu. Protoze je to rostlina chranena, dnes bych to nezkousela. Pan Cuketka radi i jina poupata, napr. lichorerisnici nebo dokonce ruze. A taky bezinku, obirat ta poupata musi byt vesely. 😉

  4. jarybarka napsal:

    No zkusila jsem.Zajimalo mě to.Přístě víc osolim.Není s tím moc práce a jako pochutina fajn.

  5. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Když jsem byla dítko pubertální, tak jsem zobala šťovík. Dělat z pampelišek kapary by mne nikdy nenapadlo, ale vypadá to skvěle 👍👍

  6. adela.adale napsal:

    Ony se kapary prodávají taky různě velké, a protože je používám, ráda vyzkouším – příští týden, na horách jsou pampelichy v plném květu. Dík za recept – vyzkoušený, někde jsem na to z těch pampelich už narazila, ale jaksi nevěřila 🙂

  7. kvetula.v napsal:

    Kapary občas používám, ale toto jsem nikdy neslyšela. Jak potkám vhodná poupata (bezinky to faaakt nebudou ), vyzkouším. Zas tak moc práce to není a sůl taky drahá není ( zato kapary ano)😉😷

  8. BOYE napsal:

    Kapary miluju a hojně používám. Pampelišky taky, tak zkusim ještě pohledat poupata a vyrobit KAPALIŠKY. Jen aby nevznikly PAMPERY. Vzhledem k tomu, že máš vyzkoušeno, máme jistotu, že ať už se to nazve jakkoli, nebudou potřeba Pamper(sk)y…

  9. a.rena napsal:

    U nás už jsou pampelišky pryč, tak až na rok. Recept vypadá velmi zajímavě, mě by to nenapadlo.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..