(2155) Bisque

„odpad“ z krevet
řapíkatý celer
1 mrkev
3 chilli papričky nebo chilli lupínky
5 cherry rajčat
stroužek česneku
5 lžic drcených rajčat
pórek
1/2 cibule
estragon
tymián
bobkový list
olivový olej
brandy (koňak)
(portské víno)
1 dcl smetany
hladká mouka
máslo
sůl
pepř
litr vody

Velké krevety oloupeme a skořápky si připravíme do misky. V kastrolu rozehřejeme kapku  oleje (originál recept říká „olivového, arašídového a ořechového“ – já měla jen olivový) Orestujeme nakrájený řapíkatý celer, pórek a stroužek česneku. Pak přidáme nakrájenou mrkev a půlku cibule.
Když je zelenina orestovaná, přisypeme rozpůlená rajčátka a skořápky z krevet. Zakápneme kvalitní brandy a portským vínem (neměla jsem a nevadilo)  a přilijeme drcená rajčata.

Aby byla polévka mírně pikantní, ochutíme ji chilli papričkami a pak snítkou estragonu, tymiánu a jedním bobkovým listem. Když se tekutina odpaří, polévku zaprášíme hladkou  moukou, přilijeme vodu, osolíme a opepříme.

Necháme povařit asi 40 minut. Poté přidáme trochu smetany, která do sebe absorbuje chutě a vůně. Pak teprve stáhneme z plotny a pečlivě přecedíme. (Nebojte se hmotu v cedníku opravdu vymačkat, ať se nepřipravíte ani o lžíci polévky.)  Přidáme kousek čerstvého másla a můžeme podávat.

Potud Zdeněk Pohlreich. Jenže já jsem nechtěla „jen“ vývar a taky  mi přišlo škoda všechnu tu zeleninu vyhodit. Tak jsem to zhybridila s Klukama v akci – k orestované zelenině jsem přidala 4 oloupané krevety a hlavy, slupky a ocásky krevet jsem dala do většího organzového sáčku na koření a přidala do hrnce až po nalití vody.  Bylinky jsem svázala kuchyňským provázkem. Po ukončení varu jsem sáček a bylinky vyndala, polévku rozmixovala a na talíř ještě přidala lžíci smetany.  Říkejte mi Babico!

Haderach

Příspěvek byl publikován v rubrice Polévky a nápoje. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

14 komentářů: (2155) Bisque

  1. BOYE napsal:

    Hele Babico, mně to připadá správný, nevyhodit orestovanou vlákninu s pravou krevetovou příchutí. Oč méně je to bisque, o to víc je to dobrá krevetová polívka. A nejpodstatnější je, že jsi separovala ty křupnýře. Kdybys to neudělala, tak želví polívku bych podle tebe nevařila, i kdyby želvy byly přemnožená škodná. Asi by mi krunýřek drhnul v krku, jakož i na další cestě…

  2. sharka.68 napsal:

    Helo, bisque je hodně druhů a domácí podle Haderach,je jen jeden a klidně si k tomu dej copyright… uvařila jsi ho báječně….

  3. Vera M. napsal:

    To zní moc dobře . Kombinace – variace . Pro mě super .
    Návod podrobný , to je fajn !

  4. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Bez těch mořských potfor to nebude dobrý a s nimi to nesním ….. ale vypadá nádherně.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..