50-60 dkg hladké mouky
1 lžička soli
1 vejce
1 kostka droždí
1 sklenice mléka
2 lžíce oleje
cukr
Zahřejeme mléko s troškou cukru, přidáme rozdrcené droždí a necháme vzejít kvásek. Do mísy dáme mouku, sůl, vejce, olej a nakonec mléko s droždím. Vypracujeme těsto, dáme kynout do tepla. Vyválíme, vykrájíme vdolky a smažíme v hrnci s olejem – podobně jako se smaží koblihy.
Recept poslala Věra M.
Řekla bych, že k jakékoliv hutné polívce. Netřeba poté již nic dalšího. Jo, pardon, kanapíčko a klídek….Akorát, že já je nesmažím, ale peču v troubě na pečícím papíru skoro nasucho.
já je miluju k dršťkový,ale ještě je sypu makem… a pečeme je na plechu..jako buchty… 😀
tuhle rychlovku bych si mohla dělat doma pro sebe…dík Věrko!
A jako buchty i tvary nebo takové placky ? Díky
U nás takové placky. Buchty dělám do pekáče a plněné, buchtičky do zapékací misky (jsou to tak 2 větší porce), neplněné.
Tvary takových kulatych buchet….ne hranatych…
Toto kdysi dávno dělávala moje maminka ke gulášové poblivce. A bylo to výborný.
Díky za připomenutí, vyzkouším 😉
U nás se takové dělaly k fazolové a čočkové polévce. Jsou krásně usmažené, první moment jsem myslela, že jsou dělané zasucha na plotně. Ale ať tak, nebo tak, u mně vždycky výborné. Byla jsem a vždycky budu buchtová. 🙂
Je to takové jednoduché těsto, použití bude variabilní. Jen bych místo smažení plácla na plech a trochu pomastila. 😋😷
Holky, tyto krásné vdolky usmažil pro mě před 4 lety můj milý hodný manžel a měla jsem překvapení po příchodu z práce . Je podle jejich rodinného receptu – maminka pocházela z Brna – oni je prostě smažili v oleji .
Ta fotka je tedy 4 roky stará.
A recept dlouholetý rodinný