(2196) Carpaccio z červené řepy podle Zdeňka Pohlreicha

2 červené řepy o velikosti tenisáku
100 ml olivového oleje
2 PL medu (květový, ne lesní)
1 PL krupicového cukru
2 PL vinného octa
2 PL pomerančového džusu
tymián
sůl
pepř
1 PL sójové omáčky
1 kousek zázvoru (čerstvý – asi  3 cm
150 g čerstvého kozího sýru
1 hrst piniových semínek

Očištěnou řepu nakrájejte na co nejtenčí plátky. Ocet svařte se solí a cukrem, přidejte med, pepř, olej, džus, tymián, sójovou omáčku a rozšlehejte. Čerstvý zázvor nastrouhejte i se slupkou, vymačkejte z něj šťávu a nalijte k marinádě.

Do marinády naložte plátky řepy (dobře to jde v silném igelitovém sáčku). Měly by tam zůstat alespoň 12 hodin, mohou tam ale být i dva dny.

Plátky řepy naaranžujte na talíř, rozdrobte na ně sýr a posypte nasucho opraženými piniovými semínky.

Recept poslala Sharka: “ Louhovalo se to tři dny, oliváč se kape až na řepu na talíři a místo pinií jsou pálivý hrozinky (recept 1806). Je to nebe v hústech. Řepa byla  koupená už uvařená, v Globusu – zavakuovaná, brala jsem 3 sáčky, celkem 15 bulviček, pozorovali to 20 minut, jestli to myslím vážně, pak to ochutnali a zmizelo to všechno.“

Příspěvek byl publikován v rubrice Experimenty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

26 komentářů: (2196) Carpaccio z červené řepy podle Zdeňka Pohlreicha

  1. Haderach Kwisatz napsal:

    Tak jo, no…vztah Haderach a červená řepa je obecně známý. Napadá někoho k použití něco jiného? Ty hrůzinky jsem naložila…

  2. Jana Macůrková napsal:

    Tak tohle je jedna z mála věcí, která b\ u nás neprošla. A to ani u mě, která snad kromě segedímu dá všechno. A to kvůli kozímu sýru. Prostě ten ne.

    • sharka.68 napsal:

      Jano, tak tam dej obyč. žervé…s Lučinou nebo Gervaise, to taky není špatné…i když tenhle kozí ,co jsem použila, cítit nebyl…

      • Jana Macůrková napsal:

        Já ho prostě nepozřu, asi jako Haderach tu řepu. Vlastik kdysi v dětství kozí mléko pil, nedávno si ho dokonce objednal ve statku, kam pro mléko jezdíme (kravské) a bylo mu po něm blbě (hrozně dlouho ho trávil a cítil. TAkže tentokrát fakt ne. Jinak řepa mi utěšeně roste, vzešla i ta, co má být asi metr dlouhá (s nadsázkou), tak jsem zvědavá, kolik jí bude.

        • sharka.68 napsal:

          já jim neřekla,že to je kozí…ale s obyčejným žervéčkem to je taky dobrý…a když se tam ten sejra nedá, tak se taky nic neděje…jen to prostě dobře vypadá….už jsme to viděla i s tofu, ale neměla jsem možnost to ochutnat….

          • Jana Macůrková napsal:

            Když vidím jen nápis tofu, tak mám osypky. Bohužel, my si dáme řepu jen pečenou a bude nám fajn

          • Vera M. napsal:

            Já naopak proti Tofu nic nemám . Jednou neměli Balkán, dávno. Koupila jsem ze stejného regálu ochucené tofu – tenkrát bazalkové a přidala do zeleninového salátu . Není to vůbec průšvih, je to dobré. Jen se odhodlat vyzkoušet …

          • Haderach Kwisatz napsal:

            Odhodlala jsem se, vyzkoušela uzené tofu … a nepozřela…

          • Vera M. napsal:

            To mi taky vůbec nechutná, ale já nemám ráda ani uzený sýr , ani uzené parenice

          • Haderach Kwisatz napsal:

            No, já právě uzené sýry miluju. Tofu mě odrovnalo a další už jsem nezkusila. Možná chyba..

  3. sharka.68 napsal:

    Holky, to je taková dobrota…taky jsem nevěřila..ale když to sežpapali masožravci a syndrom řepy nakládané a rvané do nich ve školní jídelně vzal po ochutnání za své..to bylo něco….chlapci na sebe napráskali,že už to prubli i doma 😀

  4. BOYE napsal:

    Hele, to je jedno z nejžravějších červenořepných jídel. Já jí tedy můžu jakkoli, ale karpáčo je luxus. Když nejni sýr kozí, jde ovčí ale i jakejkoli jinej. Jak píše Sharka, i žervé a podobné, ale mně se víc osvědčily sýry ostřejší a výraznější (ovšem všeho s mírou, proto v případě nouze míchám třeba balkán s tvarohem…).
    A stojí za to experimentovat i s kořením.
    A nepokrytě se tu vytáhnu: Červenořepná gruzínská přebornice Manče mi tu mojí řepu pochválila i veřejně! A Manče je moje věčná inspirace a předkavkazská bohyně kuchyně.

  5. Imelda napsal:

    To musím vyzkoušet, bude to dobrota. My jíme červenou řepu klidně jen tak, uvařenou, oloupanou a na dílky nakrájenou.

  6. Vera M. napsal:

    A já se ocitla náhodou v Globusu a šup řepu do vozíku 🤣

  7. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Vypadá to krásně, jedle, zdravě ….. ale já ne.
    I ten kozí sýr jsem se už naučila občas jíst, i ta rajčata už občas dám, i dobře udělané poblivky z luštěnin, ale řepu, řepu neeeeee.
    Ale ty hrůzinky jsem zkoušela a měly skvělý ohlas. Budu dělat další, ale až budou domácí pálivky 🤣🤣🤣

  8. kvetula.v napsal:

    Hrůzinky došly (hodně rychle, na zkoušku jsem udělala jen skleničku , což se později ukázalo jako veliká chyba). Jelikož jsem řepomilec a 🐻 taky může, ba v některých úpravách miluje, recepis ukládám a až bude čerstvá řepa (doufám, že dostanu domácí, kdyby ne, bude jistě ke koupi) a třeba i čerstvé pinie dostanu….. tak uvařím, naskládám… Už teď se těším 😋😎

  9. sharka.68 napsal:

    Tak ja jsem hruzinky dělala s bhutinkama (jolokaia bhut) od Fialky.. a ta chuť je skvělá

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..