uzené maso
nepříliš čerstvé pečivo
petrtelka
vejce
cca hrnek mléka
hrubá mouka
špetka muškátového květu
(nebo pár strouhů oříšku)
K podávání:
cibulka, zelí, příp. špenát, nebo jakýkoli čerstvý salát
Recept je prudce podlevoční, ale nějaké míry jsem tomu dala.
Na osm knedlíků velikosti tenisáku (no, trochu menší) jsem použila jednu veku, tři vejce, lehce přes dvě deci mléka a mouky trochu. U té záleží na kvalitě a druhu.
Jo a ptáte se, kolik masa? No, všechno. Já to dělám ze zbytků a odřezků, ty na obrázku jsou z kusu uzeného kolene. Knedle jsou dobré s jakýmkoli množstvím masa.
Tak tedy: Nakrájejte pečivo na malé kostky, nasekejte petrželovou nať (množství podle obliby) a nakrájejte maso na drobno. Okořeňte a všechno nasucho smíchejte v míse tak, aby ingredience byly rovnoměrně rozložené. Pak ze tří vajec, mléka a mouky umíchejte těsto hustoty někde mezi palačinkami a lívanci. Nalijte do mísy k houskám a masu, promíchejte a nechte řádně nasáknout. Chvilku to trvá, tak si zatím můžete připravit přílohu a cibulku. Jo, a dejte si vařit hrnec s vodou, jinak se jídla nedočkáte!
Taaak, voda už se vaří, tož namočit, nebo naolejovat ruce a chutě do tvorby koulí. Pokud to jde špatně, tak buď přicmrndněte mléko, nebo přisypte mouku.
Vařte na středním plameni cca patnáct minut po té, co vyplavou. A nezapomeňte je po zavaření odlípnout ode dna.
Recept poslala BOYE: „Jak vidno z obrázku, u nás byly se zelím. Pokud vám připadá, že je cibulka spálená … je to pravda. Prostě je poněkud well done. Ráda bych vám napsala, že to tak máme rádi. Ne, nemáme. Jen jsme se u vaření zakecaly. Vy se u vaření nezakecejte a u jídla nepokecejte a ať vám chutná!“
Mňam, Boye se přesně napasovala do mého receptu na špekové knedle s domácím uzeným . U nás je máme všichni. Poprvé nám je uvařila sestra, dávno tomu, to byla ještě v učení na kuchařku. Recept jako takový jsem nikdy neviděla, takže já to mám taky od oka.
Tos mi (a po přečtení ostatních komentů i další) udělala radost! My tomu taky říkáme špekový knedlíky, špekouny, ale jednou jsem za to dostala pěknej ceres, protože špekouny jsou něco jinýho a se špekem. Tak jsem zvolila onen sterilní název. Ten mi připomněl Julianu A. Fialovou, která v jedné své kuchařce nazvala šunkofleky Čtverečky z nudlového těsta s uzeným masem. Od té doby tu ženskou nemám ráda…
Bojínko, ten recpept je ňákej divnej – vzbuzuje u mně slinění velice silné!!
A cibukulu klidně i piřpálenou!
Áááááá, máme krásné nové slovo – CIBUKULU 👍👍👍
Na petrtelku to nemá!
A to víš, že nám bude chutnat! Když je dělávám jako přílohové, mám vždycky nerva, že se mi rozpadnou, a tak jsou málokdy. S uzeným jsem je jako hlavní jídlo tím pádem ještě nedělala, a tak je čas je prubnout. Jen počkám až po vedrech, i když dnes bych je klidně posnídala.
pokud bude pár dní za sebou deštivých a chladnějších,tak je prubnu…i s tím zelím…..
Akorát já nedávám tu mouku, pokud je ta hmota řidší, tak přidávám trochu strouhanky.
Tak to by šlo.Vypada to krásně.
Miluju špekouny.Udělame pro změnu uzomasouny.
Já mám strašně ráda knedlíky – a u nás holčičky. Ty si dají i více kousků. Tyhle jim taky zkusím podstrčit , i když si myslím , že je nejvíc ocení dospělí
Výborný recept, takový ze zbytků – ty jsou nejlepší a já se klidně zakecám, pokecám a hlavně si pochutnám. Super. 🙂
Špekové knedlíky jsem nikdy nevařila (ani nejedla, takže neznám) . Tento recept je podobný „veršovanému knedlíku“ (1483 Knedlík pro tři osoby) a ten je u nás do jídelníčku zařazený. Jak se do něj přimíchá nějaké masíčko, bude určitě taky vítaný. Luci dík, jdu do toho 😋😎
Taky jdu do toho.
Ty bláho, z brtěsta je dělám často, ale tyto žemlouny jsem nezkoušela.
Tož je nejvyšší čas. Díky 😉