zelí
karotka
jarní cibulka
kari (suché z pytlíku)
ocet
sůl
cukr
olej
Na kratší tenké nudličky nakrájejte zelí. (Nejčastěji to dělám z pekingského, z pak – choj a stejně dobré je to i z jarního. To je na obrázku.) Zelí v míse mírně posolte a pohňácejte rukou. Trochu zkřehne, pustí šťávu. Pak nastrouhejte na velkých okách karotku, nebo čerstvou mrkev, přidejte k zelí a zase trochu hňácněte. Nakonec na drobno posekejte jarní cibuli i s natí a opět s ní do mísy. Přisypte kari, okyselte a případně přislaďte podle chuti a nakonec přikápněte trošku oleje a všechno promíchejte a dejte odležet.
Množstevně je to podlevoční. Mrkve je méně než zelí, cibulka je jen tak pro trochu zeleně a vůně, sůl, cukr a ocet podle chuti vaší domácí a kari jsem dala lžíci na várku z cca 600 g zelí.
Je-li ctěná libost, lze přidat i nakrájenou sladkou papriku.
Ocet je v tomto případě lepší, než citronová šťáva. Ale i tu to snese.
Recept poslala BOYE: „A tenhle salát je památeční. Ve druhé půlce osmdesátek jsme ho objevili ve smíchovské hospodě „Pod schůdky“ a dodnes se drží v Top ten…Ať i u vás na žebříčku atakuje horní příčku…“
Pátek…
Salátová sezóna v plném proudu.
Dík za další pro mě novou chuť.
Kari by ně nenapadlo.
Vyzkouším.
Vypadá to mňamózně…👍a je to rychlý..
podobnej u nás dělaj vietnamci….tak prubnu,jejich mi chutná… 😉
No, s tím kari mě to taky nenapadlo, tož zkusím. Člověk se pořád učí.
Taky se mi líbí. Vše mám, jen to základní ne, budu muset pro zelí. Hned bych si dala.
A já na základě ranního nakouknutí už zelíčko koupené mám a provedu !!
Pátek
V životě by mne nenapadlo dát kari do syrového salátu. Ale určo vyzkouším.😉
Takovýto salát je naše oblíbená letňo – podzimní večeře. Jen ho dělám s majolkou a zakysankou cca 1:1. Stejně jako Úsměvku, ani mne nenapadlo použít kari. Nebude problém z příští várky před dokončením trochu odebrat a „požlutit“ …
Ochutnáme a hned budeme vědět….. 😉😎
Taky všechno mám, jen zelí ne, ale Albert má otevřeno i ve svátky, tak zaběhnu a udělám. Salát se hodí vždycky. 🙂