jarní (rané) zelí
střední cibule (nebo jarní i s natí)
kmín
pepř
sůl
olej (sádlo)
případně slanina
To krásné, křupavé a svěží jarní zelí nakrájejte na čtverečky velikosti cca fleků. Na tuku zpěňte cibuli a pokud nechcete mít jídlo veganské, tak zároveň s cibulí hoďte i na kostičky nakrájenou slaninu. Na zpěněnou cibuli vložte nakrájené zelí, osolte, okmínujte (lepší je drcený kmín) a případně opepřete. Poduste jen tak dlouho, aby zelí neztratilo barvu a bylo ještě trochu křupavé. Prostě aby zůstalo zeleninou, nikoli aby metamorfovalo v siláž.
Recept poslala BOYE: „Nejlepší je s vařenými novými brambory. Pak je tu samozřejmě možnost vmíchat zelí do fleků, ale to už je jiné jídlo, jiná vesnice…
Je to tak light, že se po tom netloustne, ale přecpat se? To jde velmi snadno.“
Neděle…
Letní zelí je úplně nej.Takto lehce dušené.Nebo polévka z něj a nejvíc ze všeho je kysané.To nemá chybu.
No já si zrovna říkala, jestli to mladý je dobrý na kvašení. Tak, protože tobě s kvašením věřím, vidim, že jo. 🙂
To je úplně lahůdkové a myslím že už jsem ho sem i dávala
Jejej, to je dobrotek, a dvě neděle….to bych si ohla dát bez výčtek..
Luci , já dle mamky toto zelíčko dochucuji ještě cukrem a octem .
Musím vyzkoušet dle tebe a budu určitě spokojená, protože miluju přirozenou chuť .
A už vyrážím na tržiště
Cukr a ocet dávám, když ho dělám jako přílohu k masu. Prostě zvyk, že k masu musí být kyselý. Ale stejně ho pak vyjídám z hrnce samotné.
Já taky . Jsem schopna toho sníst !! Máš to krásně udušené. Tak akorát
Fleky se zelim..ty miluju..💗
Hned bych si dala 😋😋😋
Jo… takováhle lehká jídla teď u nás frčí. Tak místo do fleků, šupnu ho k novejm brambůrkám. Zelíčko v lednici, brambůrky (doufám) zítra čerstvé na tržnici 😋😎