500 g černého rybízu
350 ml červeného vína
400 g cukru
200 ml vodky
50 ml rumu
Kuličky černého rybízu obereme, několikrát důkladně propláchneme, rozmixujeme a zalijeme kvalitním červeným vínem. Necháme dva dny odležet. Pak protlačíme přes síto, přecedíme přes plátno a vymačkáme. Rybízovou směs necháme projít varem s 400 g cukru.Vychladíme, přidáme 200 ml kvalitní vodky a 50 ml kvalitního rumu (na alkoholu nešetřete).
Podle „jaktak“ dělala Francizska: „Není tam ta chuť černého rybízu, jen chuť ovoce. Pokud chcete Kir : do sklenice na šampaňské (takzvané flétny) vlijte Crème de Cassis a pak velmi opatrně, nejlépe po stěně skleničky, dolijte sektem (poměr 1 díl likéru k 5 dílům vína).“
Takže ještě jeden mimořádný rybízový příspěvek, protože hrozí nebezpečí z prodlení – a dál jedeme jako obvykle. 🙂
Jejdanánku, kdo to má všechno stíhat. Černej teprve dozrává, tak to určitě prubnu.
Ono je to jak kde, ale někde už je zralej, tak jsme spěchaly, abychom nepřišly s křížkem po funusu. Já třeba mám na chalupě červenej rybíz, kterej zraje až v srpnu.
Já ho mám pod stromama,tak proto je trochu opožděnej
Kdysi, dávno již tomu, bydlel v Ledečko převozník pan Žák. A ten dělal rybízové víno – 1 díl černého, 1 díl bílého a dva díly červeného rybízu. Nemajíc bílého rybízu a nepijící vína, sice nedělám, ale recept jsem si zapamatovala dodnes. S tím, že se mi vždy vybaví jeden Silvestr a můj tatíkek, „jdoucí“ do kopečka k nám po čtyřech…..
Rybízák je zrádnej. 🙂
To zjistil i Herriot :-).
Mám ráda oba. Rybízák i Herriota. A protože velmi ráda i Hercula P., tak se budu muset seznámit i s créme de cassis. A zajímalo by mě, jak se dělá to obráceně čárkované éééééééééé.
Na horní liště – Vložit a Symbol
Herriot navíc ochutnával kde co a míchal a míchal. A to je sebevražda. To vím z vlastní zkušenosti (Silvestr 1978).
To vino mu michal pan Crump, ktery ho delal..😏
Oooooo, Hanko , jak likéry a sladké pití vůbec nemusím – a když víno, tak suché atp. – ale to bych chtěla okoštovat. To by bylo něco na Vánoce . Buď skleničku toho likéru a ještě lépe Kir . Kde jen , kde seženu černý rybíz ? Rozhodím sítě a tržiště to jistí. Doufám .
Ten určitě udělám ( ničehožnic nemaje 😀🤣)
Okoštuj Věruš, dobrý to musí bejt, dával si to Hercule Poirot…
Kir je výbornej..piješ,piješ..nic,nic a najednou se motáš 😀
Ano, ano, podobné účinky má koktejl, nazvaný lední medvěd. Auvajs!
Tak já už vím , proč to sladké nepiju . Mám tady cca 4 roky čokoládové Baileys , co jsem dostala od dcery , ani nemám v plánu otevřít 😬
Ten mám taky, dárek. Nemusím to.
Tak si ho po troškách cákni na zmrzlinu, to je ňamka.
Věrko, do polev a řezů na plech, do krémů..je výborný…klidně ho spotřebuj….
Protože miluju Kir Royale, dělám si rybízový likér již leta. Já ale klasicky jen rybíz, cukr a bílý alkohol, na okně co nejdéle. Když to sleju, používám kuličky do bílého jogurtu.
Jéjej, a nelítáš potom jako motýl?? 🦋 Do šurtúdlu to jó, do jogurtu bych si neetroufla!😄
Nebuj, tolik toho tam nedáváš do toho jogurtu a ten alkohol se stejně naředil šťávou z kuliček. Jenom by člověk asi neměl hned řídit.
No, jestli se ten rybíz chvá jako višně, tak sice rozředil alkohol šťávou, ale navíc ji v sobě za ten alkahól vyměni. Neriskovala bych….
Nevl. synek dělával z červeného rybízu víno. Měli jsme na zahradě každý rok obalené 4 keře – vždy 2 od jedné odrůdy, takže zrály nadvakrát. Já jen pomáhala trhat, nakládal a pečoval o to chlapec sám. Každý rok byla chuť a kvalita jiná. Jednou se mu tam nějak připletl maličký šneček – ulita velká jako kulička – to bylo prémiové víno. Opravdu bylo chuťově moc dobré a s lahvinkama šetřil, jiné roky se hned „vypařilo“.
Já mám vztah k alkoholu velmi vlažný, černý rybíz nesnáším, ale tenhle likér bych koštla. Jen olíznout…. Co kdyby, že? 😉😋 No cococo… Jezinky taky jen dva prstíčky…..😎
Franci, tam je víc alkahůlu jak toho ovoce, co? 🤣🤣🤣
Ale vypadá skvěle, já to teda zkoušet nebudu, páč nemusím tyto tlamolepy, ale poslala jsem s dovolením kolegyni, která to miluje
Ztratil se mi komentář, snad tam nebude dvakrát. Já tlamolepy nepiji, překvapilo mne to. A fakt chuť ovoce tam byla. Doufám, že kolegyni bude chutnat. Sháním další černý rybíz.
Já už jsem starý kus a pamatuji rybízák, který se kupoval v obchodě Ovoce a zelenina za 11 Kčs. Z toho se jednou „krásně“ zkulturnil můj brácha a od té doby jsem k němu odtažitá. Ale kolegyně hned odepsala, že výborný, o víkendu zkouší a dá vědět. 😉
🤣🤣🤣Rybizak. Tak ať kolegyni chutná. Manžel tlamolepy na vánoce ano. Já nikdy, ale toto můžu. Prý do Vánoc nevydrží. Ale jo, je to to zajímavé.
Jíá Ti odpovídala a také to zde není ….. je tu nějaký žrout příspěvků, bo co 🤔🤔
Psala jsem, že kolegyně byla nadšená a že ho o víkendu vyzkouší.
Já jsem přišla teprve teď, ale v koši nic není, tak nevím, co se stalo, ale už to udělala Bramboračka mně – když to psaní trvá déle, než se jí si líbí, tak to neuloží. Zeptám se Pavlínky.
Jani dík, je to divné, napsala jsem i na Tvůj karborš a nic.
Tak to mě přesvědčilo : sháním další rybíz . Tak to je jasné
Věrko, ono to ale sladší je. Ta chuť rybízu je fakt skvělá. Přírodní a ne umělá.
To vůbec nevadí , stačilo mi tvoje vyjádření a ráda si s takovým domácím likérem s rodinou připiju na oslavě ( doufám ve Vánoce )🙏
sežeń poctivej černorybízovej sirup a dolaď ho tím alkoholem…bude to jen inovace 😀
Hanko , likér hotov a ten je teda výborný !!! Díky za recept .
Asi zkusit Int jiného ovoce . Ale takto nemá chybu
Věrko, to jsem moc ráda, že chutná.