… aneb když pátek – karbanátek.
400 g libové mleté maso
1 menší cuketa
5 dkg Nivy
10 dkg tvrdého sýra (zde Boryna)
cibule
1 vejce
pepř
strouhanka na eventuální zahuštění + na obalení
olej na smažení
Cuketu nastrouháme nahrubo (z mladé netřeba vyndavat semínka, ani ji loupat), osolíme, promícháme a necháme vypotit (já to měla asi hodinu v cedníku). Pak ještě vymačkáme zbytek vody, v míse smícháme s najemno nastrouhanými sýry, vajíčkem, najemno nakrájenou cibulí (lze použít koupenou pečenou cibulku) a masem. Opepříme, v případě potřeby přidáme trochu strouhanky. Nesolíme – sůl je v cuketě a sýry jsou také dost slané. Tvarujeme malé karbanátky, obalíme ve strouhance a zvolna smažíme na oleji.
To se zrovna hodí, holky . Karbanátky všichni milují a po studenu taky mňam .
A já si dám taky .
S tou nivou to bude excelentní, ještě jsem nezkoušela, tak to brzo napravím.
Ony jsou to vlastně další „zbytkonátky“ – ale musím říct, že s těmi sýry to bylo opravdu moc dobrý. A právě kvůli Nivě jsem nedávala žádné další koření, skvěle to ochutila.
Tyhle variace jsou hodně vděčné a hodně dobré, taky tam propašovávám kdejakou zeleninu (nejen kvůli nenadálé návštěvě, když mám rozmražené maso zrovna jen pro nás dva), i tvrdý sýr, ale niva mě teda nikdy nenapadla – to opravdu stojí za vyzkoušení.
Jen cibuli dávám lehce osmaženou (i do sekané).
I já – ale nebyl čas, použila jsem tu pečenou.
Tu já vůbec nemůžu mít doma, koupila jsem ji jednou a sež… na posezení celej kelímek (vím, jsem čuně), I normálně když smažím cibuli, tak jí musím udělat jednou tolik, co potřebuju 🙂
Ale ne, TAKY ji chodím užírat. 🙂
Dík za ispiraci. Cuketu mám, sýry jedu koupit (všeobecně v ledničce nějak zmizely) a přidám i tu trochu hub, kterou jsem plánovala so flíčků nebo kolínek.
Taky máš v lednici myši? 🙂
Jéje, ty jsou, zejména ta jedna, jmenuje se Vlastik
To věřím, nivu miluji. A právě zbytkonátky jsou proto nejlepší.
Hmmm, to mělo být pod Helenu. Ten šotek mě tady furt zlobí.
Ještě mám slušný skousek darované Nivy , ani vzoreček nechci, upat!ám a nedám!!!
Upatlej, ja vim, ze sebechvala smrdi, ale byly fakt dobry…
Jaká sebechvála, tady se chválí papu..!
No, kuchatka taky, hned jak to spáchám, tak seozvu🙂
A ještě k tomu dvakrát…
Hmmm to je pěkné.Sýry a cuketa s libovým masem.
Miluju cuketu,že je tak všestranně použitelná,lehce stravitelná a většinou je jí v sezóně tolika že ji samopěstitelé rozdávají nám bezemkům.Diky
Hoky, kluci, niva je do karbanátků zázrak. Doma propaguju pohanku už přes třicet let a všichni ji odmítaj. Když jí rozmašíruju do karbanátků (v množství větším, než malém) a přidám nivu, všichni se oblizujou a ani mě nepodezíraj. A palačinky z pohankový mouky taky polykaj i s navijákem.
Asi stárnu (trochu) a blbnu (hodně). Teď jsem se musela zamyslet, jestli se nepíše náhodou NAVIÁK. Ach jo, musim jíst víc ořechy.
Aha , tak u Boyků je vtipná kaše z pohanky 😀
No jo – když u nás je v lednici myška nivomilka, takže se tam niva nikdy nestihne pořádně vychladit. 😕 Ale určitě to bude dobré i s jinými sýry. Musím vyzkoušet dokud mám tu domácí „jedovatou“ cuketu😉😁😋😎
Že to tady nebylo fčééééra. Ale dík, bude to určo skvělé a brzy na ně dojde. Cuketu maje, niva je tam vždy, maso zakoupím …. strouhanka, tu jsem nekoupila 🤦♀️🤦♀️🤦♀️ (kupuju jí už 4 dny a pořád nic, ale dnes nákup za 800 Kč …. mno, šla jsem jen pro tu strouhanku)
A nechceš zaskočit? Máme strouhanku domácí 😉 Od té doby, co ten můj sprdnul sousedku, že háže rohlíky do popelnice, tak nás zásobuje rohlíkama (oni už včerejší nežpapají – jen nechápu, když jsou s klukem dva, že jí někdy „zbyde“ i 10 rohlíků za den) . Tak nasušíme, nastrouháme, desátek odevzdáme… Sice teď už tolik nenosí, ale pořád je dost i pro Úsměvku😉
Přiznávám, to by se nám tam strouhanka trochu nevyplatila ….. ale až budu mít cestu, tak dám vědět 🥰🥰
A orchidej a husa taky chybí, co?
🤣🤣🤣🤣👍
Noooo… za 800,- Kč…….. to tam tu husu jistě má, ale neřekne, aby jsme se tam hromadně nevypravily😉
Nabídnu cigárka a doutníky, ju?
🤣🤣🤣🤣🤣 Přesně, tyto dva kousky jsem zazdila