(2278) Rybízové čatní aneb RED II.

1 kg obraného a opraného rybízu
2 cibule – nakrájet na kostičky
4 KL (nebo i PL, dle chuti) nastrouhaného zázvoru
10 PL  červeného vinného octa
4 chilli papričky – nasekat
8   stroužků česneku – nasekat
10 PL cukru
10 PL medu

Všechno dáme do jednoho hrnce a necháme vařit, až se tekutina odpaří a vše řádně zhoustne, což trvá přibližně hodinu. Občas promícháme. Horké plníme do skleniček a obrátíme dnem vzhůru.
Hodí se k sýrům i  k masu.

Čas odpařování lze zkrátit, když dáte jen polovinu cukru a cca po půl hodině varu zbytek doplníte želírovacím cukrem – pak už stačí jen 5 minut provařit.  A vím, že leckde už je po rybízu, ale někde ještě dozrává – a napřesrok jako když najdem.
Haderach.

Příspěvek byl publikován v rubrice Experimenty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

20 komentářů: (2278) Rybízové čatní aneb RED II.

  1. lakysa22 napsal:

    Šiš!! To je na plechovou ústavu! Chlapi bubnou nadšení👍👍👍

  2. jarybarka napsal:

    Nádhera.Ty variace Držkopalů se mi líbí čím dál víc.

  3. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Nejhorší na tom fšem je obrat a oprat rybíz … jinak pohoda. Tož zítra jedeme k mamině, tak si kilčo až dvě dovezu a urobím 😉

  4. 60anda napsal:

    Tak červenej by tam ještě byl, ale je tak hrozně letos drobnej, že při představě, že ho obírám, jsem se celá osypala. Dostanou ho ptáči. Ukládám na příští rok. Černej padl za oběť Likérku, je mňamózní.

  5. IvaC napsal:

    Nevím,zdá se mi,že to bylo na Bramboračce,ale někdo psal.že do ostružinového džemu přidával na 1kg ovoce 2ks bobkového listu,zkusila jsem to ,není to špatné,jen jsem přidala špetku soli,zdá se mi,že to zvýraznilo chuť.Ale to sem asi nepatří,tak mi promiňte..

  6. kvetula.v napsal:

    Já letos dělala meruňky, slíbila jsem švestky a když to klapne, budou špendlíci. Takže rybíz na pálivo až za rok, protože z letošního jsem nadělala marmelády, takže příští rok můžu pro změnu pálivce. Uloženo u ostatních držkopalů, tak určitě nezapomenu 😉😋😎

  7. Jiřina napsal:

    Toto je velmi zajímavé čatní, rybíz už mám dávno pryč, ale recept stojí za vyzkoušení. 🙂

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..