1 kg obraného a opraného rybízu
2 cibule – nakrájet na kostičky
4 KL (nebo i PL, dle chuti) nastrouhaného zázvoru
10 PL červeného vinného octa
4 chilli papričky – nasekat
8 stroužků česneku – nasekat
10 PL cukru
10 PL medu
Všechno dáme do jednoho hrnce a necháme vařit, až se tekutina odpaří a vše řádně zhoustne, což trvá přibližně hodinu. Občas promícháme. Horké plníme do skleniček a obrátíme dnem vzhůru.
Hodí se k sýrům i k masu.
Čas odpařování lze zkrátit, když dáte jen polovinu cukru a cca po půl hodině varu zbytek doplníte želírovacím cukrem – pak už stačí jen 5 minut provařit. A vím, že leckde už je po rybízu, ale někde ještě dozrává – a napřesrok jako když najdem.
Haderach.
Šiš!! To je na plechovou ústavu! Chlapi bubnou nadšení👍👍👍
Ústavu netuším, ale huba dobrý …. je tam dost medu a cukru 😉
Nádhera.Ty variace Držkopalů se mi líbí čím dál víc.
Tak já přesně obráceně. Tím, že Vlastik je nemůže (je mu po nich zle), tak je nedělám a nebo si dám jen já a to jen minimálně. Rybíz raději na marmeládu nebo na koláč. A že ho letos bylo.!!!
Já to mám stejně jako Vlastík, taky mi nedělají dobře. Ale ten můj je může, takže zkusím.
mě taky, jen nemám rybíz….
Já mám zatím rybízu dost, tady teprve dozrává a je sladký, opravdu sladký
Nejhorší na tom fšem je obrat a oprat rybíz … jinak pohoda. Tož zítra jedeme k mamině, tak si kilčo až dvě dovezu a urobím 😉
Jo, jak pravilo to naše mládě: „Chutney = chutnej“ … tož určo bude chutnat. 👍👍
Tak červenej by tam ještě byl, ale je tak hrozně letos drobnej, že při představě, že ho obírám, jsem se celá osypala. Dostanou ho ptáči. Ukládám na příští rok. Černej padl za oběť Likérku, je mňamózní.
Rada od 59: stačí hrozínek protáhnout mezi hroty vidličky, jde to dobre a je to rychlé.
Nevím,zdá se mi,že to bylo na Bramboračce,ale někdo psal.že do ostružinového džemu přidával na 1kg ovoce 2ks bobkového listu,zkusila jsem to ,není to špatné,jen jsem přidala špetku soli,zdá se mi,že to zvýraznilo chuť.Ale to sem asi nepatří,tak mi promiňte..
Naopak, to sem patří! 👍
Já jsem musela ostružiny zkikvidovat. Měla jsem nějakou „super“ odrůdu, která kvetla jak zjednaná, nasadila spoustu plodů, ale polovina stihla zplesnivět a druhou sežraly vosy. A chuť nic moc, spíš nic než moc. Takže šly do věčných lovišť stejně jako Tayberry, která tu nepředvedla nic. A nejde mi tu ani Josta, na celým maxikeři 7 kuliček. Takže šla taky.
Patří se ví že jó.
Právě na tohle Bramboračka je, aby sem šly nápady, které nikde nenjadete. Někomu to určitě chutnat bude.
Dobrej napad….a s peprem jsou taky dibry…
Já letos dělala meruňky, slíbila jsem švestky a když to klapne, budou špendlíci. Takže rybíz na pálivo až za rok, protože z letošního jsem nadělala marmelády, takže příští rok můžu pro změnu pálivce. Uloženo u ostatních držkopalů, tak určitě nezapomenu 😉😋😎
Udělej spendlikovy..
Toto je velmi zajímavé čatní, rybíz už mám dávno pryč, ale recept stojí za vyzkoušení. 🙂