Inspirováno webem Kosmetika hrou.
červený rybíz
bílý rybíz
angrešt
maliny
borůvky
ostružiny
skořice (1 svitek)
5 hřebíčků
vodka
třtinový cukr
Původní recept říká:
„Do velké zavařovací lahve jsem dala červený a černý rybíz a trochu angreštu. Přidala jsem jednu celou skořici a 5 hlaviček hřebíčku a zalila 1000 ml vodky. Víčko jsem obalila sáčkem a zavázala provázkem, aby alkohol neunikal. Likér nechám ležet na slunci 6 týdnů až 2 měsíce. Poté scedím a přidám 1000 ml svařené vody s 1000 g hnědého cukru.“
Já jsem dala rybíz červený a bílý, černého nemaje. A pak jsem postupně přidávala výše uvedené bobulky (a ještě půl litru vodky). Láhev jsem zavřela víčkem, občas jsem s tím zatřásla a víčko na chviličku povolila, nestála na slunci, ale na světle ano – 6 týdnů. Včera jsem udělala rozvar z půl litru vody a půl kila třtinového cukru a přidala ho do láhve ještě s ovocem (mělo to svůj význam). Nechala jsem dvě hodiny, slila přes plátno a stočila do lahví.
Z ovoce, protože ho bylo fakt hodně, jsem udělala pečený čaj (recept 1338) – proto jsem likér sladila ještě s ovocem, abych pak už nemusela přidávat cukr. Vyndala jsem skořici a hřebíčky a naopak jsem přidala ještě čerstvý rybíz (mám pozdní) a půl kila vypeckovaných „špendlíků“.
Likér by se dal udělat i teď: ostružiny, aronie i ty diskutované špendlíky by byly v pohodě
Tím pro tento týden končíme s alkoholem, aby Jana nezjistila, že nejvíc návštěvníků z venku přichází z PL Červený dvůr. 🙂
Nemusím mít likér, abych musla přemýšlet, co je to Pl. Jediné, co mne napadá, je, že polévková lžíce. A proč Červený Dvůr už netuším vůbec.
Psychiatricka lecebna Cerveny dvur u Krumlova, alkoholici, fetaci, gambleri…
Tak tojse fakt netušila, já jen že Chocholoušek prý má telefon 2222.
Bohuzel jsem tam opakovane mela kamaradku.
Pro Haderach: a nenatáčel se tam náhodou Dobří holubi se vracejí? Mám ten pocit, že ano.
Ne, ti se tocili v Želivi, castecne i v premontratskem klastere.
Ale je to tam krásný skoro jako v Bohnicích. Taky samá příroda a bobulky rostou všude vůkol…
Je to tam moc pekny, i uvnitr, dostavala jsem spoustu fotek…
Ale to musí být výborné. Ovocná krásná chuť . Dala bych si stopečku
Fakt mrnavou. Ja postupne vypila toho panaka a malem jsem rikala Dexovi slecno. Byla jsem nalacno, husa.
A co na to Dex?
Mel radost, ze jdeme brzo.spat. 🤣🤣🤣
Já se ještě vypnula k dalšímu – zuzbytek malin jsem rozvařila s cukrem -1:1 (byly kyselý) 🥴 a deckou vody, nebylo třeba mixovat, tak přes sítko, pak přes làtku, dolila jsem vodkou a čekám… barva je kràsnà, snad to bude dobrý🍷. Tím jsem se zbavila fšech zbytků – jen ještě zbyl ten dámskej likér na tři..
Ten si nech na grog…
Ta barvička je překrásná 😍
Recept fajn – od všeho trochu , stačí obejít sousedy jako že “ máte krásné maliny, jsou sladké?“ a nikoho nenapadne, že ta hrstička malin dopomůže k vynikajícímu likéru a ještě zbyde na pečený čaj 😁 😋 😎
Rybíz a maliny jsem si dovezla od sestřenky. Borůvky a ostružiny jsem vlastnoručně nadrbala v lesích a angrešt dodala Boženka.
To je krásná barva. Moc hezké.
Ta barva je krásná.
Kvetule ochutnala, snad nepohani.
Barva opravdu krásně jiskřivá, vůně ovocně- kořenitá, chuť jemná. Ovšem z následků po požití většího množství bych měla obavy veliké 😁
Jo, bude to STRAŠNEJ bolehlav…
Pokud to hodláš darovat, měla bys k nim připíchnout cedulku s varováním 😉
Jsem lakomec lakoma… 😏
Tak to si dvojnásob považuju, že jsem na košt dostala 😋
Krásná barva, sklenice, záclona – úžasné zátiší. 🙂
Já dostala kd Cindy ostružiny – tak nějak mi přijde líto dát je do bucty…