Do plné zralosti bezinek je ještě čas, ale někde už začínají a štěstí přeje připraveným!
úplně vyzrálé bezinky
cukr
(kyselina citronová)
Bezinky propláchneme pod tekoucí vodou, na papírových utěrkách necháme osáknout a bobulky otrháme. Dáme je do hrnce a velmi zvolna je bez podlévání přivedeme do varu a úplně rozvaříme. Pak je přes hustý cedník propasírujeme. Protlak zvážíme, dáme do nepřilnavého hrnce, opět zvolna přivedeme k varu a za častého míchání odpařujeme, až se za vařečkou dělají „brázdy“. Pak přidáme cukr, na 1 kg protlaku 500 – 600 g, dobře za stálého míchání provaříme, případně přidáme i kyselinu citronovou, ale nemusí být. Ještě horké plníme do nahřátých skleniček, zavíčkujeme a buď je obrátíme dnem vzhůru nebo ještě sterilujeme zhruba 20 minut varem.
Bezinky (šťáva a produkty z ní) léčí zánětlivá onemocnění nervů, snižují horečku, blahodárně působí při migréně a obsahují zdraví prospěšné látky jako vitamíny a antioxidanty.
Recept poslala Fialka
To je na sobotu. Zítra odjíždím a už pomalu balím, takže teď zrovna jdu zabalit notebook.
Bezový čaj jako protihorečkové opatření používáme doma už mnoho let. Kdysi jsem zjistila, že všechny tři moje dítka jsou alergická na acylpyrin i paralen. A tehdy nic jinéh nebylo. Tehdy mi paní dktorka (dětská) poradila čaj z černého bezu. A už jsem to radila moc a moc lidem, kteří mají problém s umělými antipyretiky. Jak květ, tak džem působí stejně. I 40 st. horečka jde tímto prostředem srazit, když ne na normál, tak na nějakých 37,5 a v pohedě.
Moje deti bylinkove caje nee, to maji po mne. Takze bezinkovy ocet. Ale ten se dela z kvetu…
Jj, zavařeninu jsme dělali loni a prý je moc dobrá. Já bobulky nemůžu, omdlévám po nich. Takže jen květ. Ale ten taky po skrovnu. Můj muž vyráběl i sirup. Ten ale děckám moc „nejel“, i když dospěláci si ho pochvalovali.
To je bohužel vedlejší účinek – kromě toho, že snižuje teplotu, tak velmi výrazně snižuje tlak. A my, co jsme tzv. chodící mrtvoly (tlak 100/60, ale i nižší), potom můžeme mít problém.
U nás všichni tento sirup milují, já tak nějak ne.
Ještě jsem zapomněla doporučení – při odpařování a sváření s cukrem alespoň občas vyvětrat. Někomu to nedělá nic, ale někdo se může cítit těmi výpary trošku omámený.
U nás bezu dost na každém rohu, ale bohužel tolik aut a tak blízko, že bych si netroufla natrhat…doma jsme mívali na zahradě bez i lípu…
Nejsem babka bylinkářka, ale vím, že bylinky hodně pomáhají. Tož, Fialko, moc dík 😉😉
Letos jsem chtěla zavařeninu zkusit, jenže jak už jsem tu myslím psala , slibně rostoucí bezinka pře domem byla letos v létě skácena 😕. Hodně jich roste podle silnice, tam trhat nechci. Budeme se muset vydat někam do polí, jestli najdeme… U kamarádky mi moc chutná bezinková limonáda 😋, zavařeninu bych moc ráda zkusila 😎
Já si myslím, že najít bezinku nebud až tak velký problém. Prakticky u každého slupu el. vedení v polích jsou, spíš bude problém se k ní nějak rozumně dostat tak, aby z tebe nebyl Golém. Pole jsou alespoň u nás hodně podmáčená a rozbahněná.
Dobré je nechat bezinky přejít prvním mrazem. To dostanou úplně jinou chuť. Akorát bude problém, že vrabčáci, kosáci a další opeřená havěť je bere doslova útokem.
Co protahnout je mrazakem?
To mě sice taky napadlo, ale zkušenosti s tím nemám. možná by to chtělo natrhat malý vzorek, rozdělit napůl a jednu polovinu uvařit bez předchozího zmrazení a druhou po zmrazení a poté porovnat.
U aronie jsem se s tím setkala, že to nechávají chvíli zmrazit a prý je chuťově lepší.. No už to asi neozkouším😕
Takové dobroty se tu vaří.Nikdy jsem bezovou marmošku nedělala.O bezinkách vím.Snad tam na mě zbydou.