Mochyně dužnoplodá, fialová (tomatillo) se pěstuje podobně jako rajčata. Plody této odrůdy mají ve zralostí více či méně fialový nádech. Ačkoli u nás není příliš známá, v Mexiku měla kdysi významnější postavení než rajče. Její plody jsou součástí omáčky Salsa Verde. Mají vysoký obsah pektinů, takže dobře želírují a hodí se k přípravě džemů a marmelád. Nejčastější je tepelná úprava vařením. (Zdroj: Permasemínka)
Vše podle požadovaného množství pokrmu:
olej nebo máslo
cibule
zeleninová paprika
rajčata
dužnoplodá mochyně
sůl
pepř
uzenina – nemusí být
vejce – nemusí být
Plody mochyně zbavíme zaschlé tobolky a omyjeme v teplé vodě, abychom je zbavili lepkavého povrchu. Papriku, rajčata a mochyni použijeme v poměru 1:1:1. Na tuku zpěníme nakrájenou cibuli, na ni dáme na kousky nakrájená rajčata a očištěné papriky na proužky, osolíme a dusíme, až je paprika poloměkká. Pak přidáme mochyně nakrájené podle velikosti na čtvrtiny až šestiny, případně pokrájenou uzeninu a společně dodusíme. (Mochyně je měkká velmi brzy.) Jsme-li zvyklí dělat lečo s vejci, přidáme je k udušené zelenině, necháme je srazit, pokrm opepříme a podáváme, ale i bez vajec je toto lečo velice chutné.
Recept poslala Fialka, aby byla fotka, vařila jsem i já – foto před dokončením, aby vynikly mochyně.
To jsem si všimla, že jsou mochyně jak od medu. Některé začínají fialovět. Ale zítra je v plánu zeleninový pekáček a tak je tam zkusím přidat. Ačokča už je vzata na milost, tak zkusím i mochyni ;-).
Ulpívá to na rukou, je to zvláštní. Já si jich pár nechala a zkusím salsu verde. Ale musím to zbabicovat, páč koriandr teda ne!
dáš plocholistou petržel….ta ho zastoupí docela dobře….
jj
V centru Ov v řeznictví prodávají takové kyblíky naložené zeleniny . Chuť vynikající sladkokyselá. Koupila jsem jen jednou – kdysi před 4 lety. Ta mochyně tam byla to nej
Věrko před 4 lety jsme byly někde v okolí Šumperka a taky jsem koupila v řeznictví kyblíķ nakládané zeleniny.Napred 1 a po okamžitem ochutnání další 3.Vynikající.
Tady u nás to vidět není.
u nás mají nakládaný kyblíky pomalu v každým řeznictví a hlavně v maďarský prodejně v Albertu u nádru…(Perníkovice)
Já se omlouvám – ale teď sem tu mochyni budu rvát trochu pod tlakem, ačkoliv chápu, že k ní nemáte přístup. Ale lidi zvenku třeba ano a nejsme tu jen pro sebe navzájem, že. A mně, Božence a Bláhovce se urodilo, takže… pardon, no. Zas na druhou stranu, třeba to některou zaujme a latifundie vlastnící si na příští rok objednají semínka. Roste to jak blbý, nevyžaduje to žádnou extra péči a nežerou to slimáci.
Jj, doufám, že pak bude zase něco pro nás, které màme tak kvjetináč🤣…
Ale upozorním selku v rodině👍
Zkusila jsem naložit skleničku menších plodů do sladkokyselého nálevu jako okurky a sterilizovat. Plody zůstaly pevné, slupka poněkud tužší, ale hodně profialovělé mochyně jsou sladší, doporučuji maličko ostřejší nálev. Chuťově nejsou špatné, obzvláště menší by se mi líbily na jednohubky. Celkově budou zajímavým doplněním obložených mís, chlebíčků, studených pečení apod.
Takový procítěný popis je tejrání!!!!
A to jsi ještě neměla vzůůreček. Jestli máte řezníka u Penny , tak tam taky byly 😋😋😋. Fakt 😋😋😋
To je právě že v Penny jsem je koupila ale to byl řezník Procházka a tady v J.Č.je Zeman a ten to neprodává.Mam smolíka.
Procházku u nás máme, ale já tam nechodím, takže zkusím juknout. 😉😎
Moje mamina pěstuje mochyně, ale květ, takový oranžový, ten se určo jíst nedá.
Vypadá nádherně v aranžmá květin podzimních i zimních.
Tak jí zase něco nového řeknu a ona bude ráda, že se má na jaro na co těšit. Jinak už 15 let vyhrožuje, že do švestek 🤦♀️
Díky
Lečo – má vášeň. Nejradši bez vajec a rozhodně bez uzeniny. Tedy pokud ho dělám já. A dneska jsem zase ve stavu, kdy je třeba umýt lednici, tak jí vyjídám. A lečo bylo dneska. Ovšem bez mochyně, zato tři druhy paprik, dva druhy rajčat a navíc jedna malá posmutnělá cuketa. Jojo, mooooc dobrý.
Pěkně prosím, mohl by mi někdo alespoň trochu připodobnit mochyní chuť? Ačokču znám, kdysi jsem ji pěstovala (teď není kde). Myslím, že mochyně na truhlíkové pěstování nebude a v superhyper kupovaný kuličky asi nejsou to pravý ořechový🤔
Já vůbec neumím říct . Ty moje zelené kuličky jsem Jedla jen z toho kyblíku. Malý dužnatý plod lepší než okurka , lepší než cuketa , něco mezi tím – vynikající . Možná tak chutná malilinký nakládaný patizon ?
Mirne nakysla, trochu korenena jsou t zeleny. Zrale, fialove, jdou do sladka a da se z nich udelat i dzem. A daji se pestovat i ve velkem venkovnim kvetinaci.
Dalsi recept zitra rano.