rozpis pro 1 osobu
2 středně velké ve slupce uvařené brambory, studené
1 vrchovatá hrst plodů mochyně dužnoplodé
50 g prorostlé anglické slaniny
1 lžíce sádla
2 vejce
strouhaný sýr
sůl
pažitka nebo petrtelka
Mochyni omyjeme, osušíme a nakrájíme podle velikosti na čtvrtiny až šestiny. Na lžíci sádla částečně vyškvaříme na kostičky nakrájenou anglickou slaninu, pak přidáme mochyni a na drobné kostičky nakrájené brambory, osolíme a zvolna za občasného promíchání smažíme, až je mochyně měkká a brambory zezlátnou.
Pokud nádoba, ve které jsme opékali, může do trouby, rovnou pokračujeme, nebo všechno přendáme do zapékací misky. Směs urovnáme, zalijeme mírně osolenými rozšlehanými vejci, posypeme strouhaným sýrem a zapékáme, až vajíčka ztuhnou a sýr maličko zrůžoví. Omeletu na talíři posypeme nakrájenou pažitkou nebo petrželkou a podáváme se zeleninovým salátem.
Recept vymyslela Fialka.
Tímto opouštím mochyně, dokud nespáchám Slasu Verde. 🙂
Takže rozumím tomu dobře, že tato mochyně je jiný druh (zeleninový) než ta žlutá, kterou znám jako ovoce? Vypadá to totiž dobře.
Přesně tak, ano – ty znáš physalis, ty malé oranžové, co chutnají jako hybrid mezi meruňkou a angreštem. Tohle je spíš zelenina – tedy ve stavu zeleném. Jak jsem psala včera na Květin dotaz – zralé fialové plody jsou pak do sladka, mají vysoký obsah pektinů, takže dobře želírují a hodí se k přípravě džemů a marmelád (ostatně, marmneláda se dělá i z rajčat a je výborná). Kdybys to chtěla zkusit, dooručuju objednat semena z Permasemínek, mají fakt vysokou klíčivost. A sazeničky pak dost daleko od sebe – já dala 30 cm a je to málo, vyrostou z toho děsný monstra.
Vidím, že mám mezery ve vzdělání a že to budu muset příští rok napravit. Díky za info.
Já to zkusila jen tak ze srandy – víš, jak to mám se zahradou a pěstováním čehokoliv. Ale je to fakt bezúdržbový, roste to jak blázen a slimákům to nechutná, což je výhra.
Hihihi… Tak já zkusím jedno semínko do truhlíku na parapet a nebudu potřebovat ani žaluzie co?😉😎
No…to nebudes. A napred si musis vypestovat sazenicku..
Jako správnej důchodce mám hodně málo času, ale jednu sazeničku bych snad vypěstovat stihla 🤔😁
Aha takže mochyně se dá jist i nezralá =
zelená.A i syrová?
Cituji: „Syrové nechutnají nijak excelentně. Ale dají se přidat do zeleninových omáček, čatný, salátů nebo podusit s kořením na oleji. Obsahují prý hodně vitaminů C, A a rutinu, v těle působí jako silný antioxidant.“ A jsou dost tvrdý – zelený za syrova.
hlavně v našem věku 35 let,potřebujeme ten rutin…
Rozhodně je to zase něco zdravého k oživení jídelníčku😋😎
Do té brambory se dá nacpat fšecko a vždy to bude výborný …. skvělý recept 👍👍👍