Jsou mezi námi takové, co si z cesty za prací přivezou práci další…třeba bednu bezinek. Bezinkový likér už tu v dobách pradávných byl – ale tenhle je vymazlenější.
2 kg bezinek (obrat)
2 hvězdičky badyánu
3 hřebíčky
1 svitek skořice
3 KL mleté kávy
cukr
rum nebo vodka
Obrané bezinky zalijeme vodou, aby byly skoro potopené. Dáme vařit a přidáme
badyán, hřebíčky, skořici a kávu (pokud se u vás mletá káva nevyskytuje,
protože máte kávovar, udělejte místo toho dvojité ristretto). Vaříme tak 15 – 20 minut.
Dáme do chladna. Druhý den přecedíme (vyždímáme) přes plátno, přidáme 1 kg cukru
(nebo podle chuti) a povaříme do rozpuštění cukru. Necháme vychladnout, přidáme
1/2 l rumu nebo vodky. Nalijeme do flašek a aspoň 3 týdny necháme rozležet.
A protože bezinka je lék, tak si dáme malého panáčka před spaním.
Práci z cesty za prací si dovezla Bláhovka
Omlouvám se všem, které ještě čekají na „svůj“ recept – kvůli aktuálnosti jsem trochu zamíchala pořadím.
Jojo….u nás už nejsou, a i kdyby byly, tak je tu tolik aut, že by byl liguère víc, než olověný…
Však my na ty dobrtky počkáme…😋😋
Byl by max zapraseny. Olovo uz se do paliv daaaaavno nedava. 😏
Ani když se dával, tak laborka v Oseku dělala rozbor např. hub a ovoce od silnice Most – Duchcov – Osek a ty obsahy byly neměřitelné (pod mezí stanovitelnosti).
Tak snad ještě nějaký najdu…
Mnoho let tomu, jsem 1x bezinkový likér dělala. Z inkredencí si pamatuju jen bezinky a mletou kávu a pak to, že byl moc dobrej. Recept zmizel v propadlišti dějin, takže díky. Ukládám k bezinkové zavařenině a budu shánět bezinky.😎
na Vysočině ještě jsou….u nás dole už jsou dole 😉
Ani nevím, jak je to u nás. U nás se zralé bezinky neosvědčily v žádné podobě. Ale všem, které budou likér vyrábět, přeji, ať chutná. Inkredence na něj jsou výborné.