patizon
(tři) brambory
cibule
hlávka česneku
jakýkoliv vývar nebo voda (kuřecí je nejlepší)
zakysaná smetana
sůl, pepř
máslo
(olivový) olej
pažitka
Patizon rozpůlíme, vydlabeme semínka a ještě překrojíme na cca osminky. Naskládáme na plech, přidáme cibuli, celou hlávku česneku a brambory nakrájené na kostky. Trošku pocákáme (olivovým) olejem, osolíme a upečeme do měkka. Lžící seškrábeme ze slupky (pokud je patizon mladý, slupka je měkká a můžeme ji použít), vložíme do hrnce, česnek vymačkáme ze slupek, zalijeme horkou vodou a rozmixujeme. Provaříme, dochutíme solí, pepřem a na závěr do vroucí polévky vmícháme zakysanou smetanu a úplně na závěr přidáme kousek studeného másla. Pažitka byla zamíchána před podáváním.
Recept poslala a.rena a píše: „Ano – nebyla jsem pečlivá a pár malých kousků patizonu nebylo rozmixováno, jsou vidět v polévce.“
Tři patizony tu sice mám, ale vzhledem k tomu, že Vlastik včera našel nádherného kotrče, tak bude dršťková z něj. Ale poté bude následovat nějaká „dýňulovka“ ať už z patizonu neb hokaido.
Ty kousky jsou fajn, já bych tam třeba dala kurutony..a pčečenej česnek je lahůdka. Doteď jsem patizony jen smažila v trojo balu – taky moc dobrý!😋
Dala bych si. Vypadá to lákavě.
Já jsem ráda za další polívku a s těmi krutony má Saša pravdu
Tyhlety polévky potřebují něčím doplnit, jinak jsou dost „hladové“. Ať už dáš krutony, opečenou veku nebo opečený chleba, vždycky to tu polévku nakopne.
Já občas kupuji takový ten hrášek (jsou to nějaké křupičky, osmažené a dobré) právě na rychlé nsypání do poblivky.
Jeden „létající talíř “ čeká ve sklepě na svou příležitost – že by polévka? Vypadá hezky , ale má jednu vadu – neleží u nás na stole 🤔😁 Ona by tam totiž nestihla vystydnout 😋😎
S krutony souhlasím, dávám taky. Do receptu jsem je nedávala, neb sto lidí, sto chutí. Do této polévky byly „frigátní nudle“, čili zbylá palačinka nakrájená na nudličky a lehce osmahnutá na másle. Jen se mi zdálo, že na focení vypadala polévka líp bez nich.
Taky bych fotila bez, přestože si mužskej do všech krémových polévek sype „perličky“ – smaženou zavářku do polévky … Jenže s tím to tak nenačančám.
Takhle má vynikající polívčička i skvostný obrázek 😉
Ale není to vůbec nutné , není jak jíst v létě zeleninu se zeleninou . Maslíčko to vylepší a stačí . Mňamka je na světě . Tuto pečenou určitě udělám
Kdybys poslala vzorčeček, nemusíš fotit – ale ty nééé – jen naděláš chtutěě..
Asi bych si při své mlsotě přidala pár růžičkových kapustiček namísto knedličků.Ale i krutony mám moc ráda.
Výborně, kromě poblivky z pečeného květáku a pečené dýně, tak bude i tato. Musí být vynikající 👍👍