2 kg kapií
500 g cibule
250 g jablek
2 chilli papriky
200 ml červeného vinného octa
250 ml vody
150 g krupicového cukru
1 polévková lžíce soli
snítka máty, petržele, tymiánu a šalvěje
1 lžička hřebíčku
1 lžíce semínek koriandru
1 lžíce celého pepře
Papriky rozpulte a odstraňte semínka (můžete použít i silnostěnné červené papriky, ale kapie jsou lepší). Dejte je na plech slupkou nahoru a pečte při vysoké teplotě, dokud se na nich neudělají puchýře. Vyndejte je z trouby, zakryjte, nechte chvilku odpočinout (a zchladnout, abyste si nepopálily/i prstíčky!) a pak je oloupejte. Pečené papriky dodají kečupu kouřové aroma, ale pokud se vám do toho nechce, kečup můžete vařit i z neopečených paprik.
Cibuli nakrájejte na kostičky (pro ostřejší kečup zvolte šalotku), jablka nakrájejte i s jadřincem. Jablka nemusí být zralá, mohou to být i nezralá padančata, ale pokud možno bez červů. Z nezralých jablek se vyrábí pektin a když prý budete jablka vařit i s jadřinci, kečup dříve zhoustne. (Nejlepší jsou podle původního receptu letní jablka, která kečup správně zahustí, ale ta už jsme prošvihly.) Chilli papričky můžete vynechat nebo dávkovat podle své odolnosti vůči kapsaicinu.
Bylinky dejte dle svého uvážení, já dala jen hladkolistou petržel a tymián a nedala jsem ani seminka koriandru, nemaje je při ruce.
Všechny ingredience dejte do hrnce s co nejširším dnem, aby se zkrátila doba přípravy. Uveďte do varu a vařte zakryté asi 20–25 minut. Pak poklici sundejte a dalších asi 20 minut odpařujte – míchejte. Pak směs propasírujte přes síto do jiné nádoby a svařte na požadovanou hustotu.
Ještě horkým kečupem naplňte sklenice se šroubovacím víčkem. Pro rychlou spotřebu (do 3 měsíců) nemusíte zavařovat, stačí na 10 minut postavit sklenky dnem vzhůru. Pro delší uskladnění sterilujte 20 minut při 80 °.
Já jsem nedala jablka s jadřinci, bylinky jsem svázala nití a koření dala do gázy, aby šlo všechno snadno vyndat a já se vyhnula procesu pasírování. A před posledním svařováním jsem to prohnala tyčákem. Cibuli jsem dala červenou – když barva, tak barva…
Uvařeno podle jaktak.
A tím končím s paprikami…
Neboj, já to příští týden ještě trochu doplním, mám jeden super recept podle Marthy Elefteriadu.
No, to si jen myslíš! Já dneska objevila dva. Na jeden mám strašnou chuť, ale vůbec nevim, jestli se tu dají sehnat ty správný papriky. A ten druhý mě faaaakt zajímá, protože je to z kategorie „nekupujte to, uvařte si vlastní. A na obojí je potřeba množství paprik, který mě nezruinuje i když nebudou v akci.
Jo a tohohle kečupu si budu muset uvařit zkušební vzorek. Padavčat mám sice na plnou cisternu, ale na papriky musim do světa (doma jich mám pytlík, jenže v plánu lečo) a to se mi po dnešku (ráno, v poledne i večer do Vsi a zpět) nechce. Průvodčí ve vlaku už se mi chechtal…
Doufám, že máš na mysli ty pečený papriky s balkánským sýrem. My zítra musíme do Janovic, tak uvidím, jestli budou mít papriky (ty asi ano), ale o tom balkánu trochu pochybuji.
Jano, jestli myslíš recept z Martiny Řecký kuchařky, tak feta není balkán. Jiná chuť,jiná konzistence..jen na první pohled si jsou podobné….
Balkán je z kravskýho mléka, feta z ovčího a kozího.
Nedělej chutě hned po ránu
Já mám v jednom receptu (od M.E.) feta, v jiném balkán, a vzhledem k tmu, že ovčí sýr já nepozřu klidně dám balkán. Pro Věru – přesně tohle mám i já, ale v obráceném garde – jednou a nikdy víc, prostě mi ten pach vadí a Vlastik kozí věci i špatně tráví. Ono ne všechno, co se tvrdí, je pravda a kozí mlé=ko ani sýr nejsou žádný zázrak.
Já právě ovčí, kozí , to je prostě návrat do dětství a babička , dědeček…..
Fetu mám moc ráda, Balkán ne, nekupuji ho. Nechutná mi a ani nikomu v rodině.
Vypadá to moc dobře, barva nádherná. Çim jsi vylepšila?
Nicim. Ty papriky byly tak rude, ze skoro fialove, a cerveny ocet to podtrhnul. Jo, a dala jsem cervenou cibuli, kruci, to jsem do receptu nenapsala, doplnim.
A kdo že to zkoušel? Nebo blbě čtu?
Jinak ….. vypadá to dobře, asi malou dávku zkusím. Díky kuchatce podle JakTak 👍
Ja osobne…
Dík 😘 To jsem se tam nikde nedočetla, víš?
Nene, ty ne. Jiný.
Tak to je taky dobré zpracování a určitě pomůže k vymazlení rozličných pokrmů 😋👍 Asi ještě něco zde uvedeného paprikového spáchám – sezona myslím ještě neskončila, akce budou…. jen skleničky docházejí🤔 😎
Taky uz skoro nemam…
A které vám chybí? Já jich mám zatím víc než dost ….. velké, střední, malé …… plná žlutá taška s nápisem PLASTY a k tomu modrá s nápisem PAPÍR – ty jsem dostala kdysi od města za to, že platím odpady.
Maly…uz jsem zaukolovala kolegyne. Nosi…
Šikovné holky …. poslala bych 😉
Taky mi došly. Už jsem pár zakoupila. Jenže asi nebudou stačit. Jsou tady super recepty z paprik.
Já kupovala loni – střední. Teď mám od každé velikosti něco (velkých nejvíc, ale do těch už dávám jen okurky) . Už jsem myslela, že se zavařováním pro letošek končím, ale vypadá to, že všechno nacpu bezezbytku 🤦♀️ (včera feferonky)