3 vejce
140 g másla
140 g cukru
šálek mléka
180 g polohrubé mouky
3/4 balíčku kypřícího prášku
špetka soli
citrón
vanilka
lžíce kakaa
hrst hrozinek naložených do rumu (nemusí být nadlouho)
hrst mandlí
tuk na vymaštění a hrubá mouka na vysypání formy
Z bílků ušleháme tuhý sníh. Máslo, žloutky a cukr utřeme do pěny. Přidáme citrónovou kůru, vanilku, přihřáté mléko a sůl. Mouku smícháme s kypřícím práškem a vmícháme do utřené pěny, přidáme hrozinky a oloupané a opražené mandle. Opatrně vmícháme sníh. Část těsta odebereme do misky a přidáme kakao.
Těsta vlijeme do připravené (tj. do vymazané a vysypané) formy a pečeme. Napřed v mírně vyhřáté troubě, aby se bábovka zvedla, potom zvýšíme teplotu. Pečeme cca 45 minut, dle trouby, upečení zkousíme špejlí.
Recept poslala Francizska: „Tolik původní recept. Já nedávám citrónovou kůru, nepoužívám ji, i když pěkně voní. Musela bych mít chemicky neošetřené, a to ani bio nejsou, dle mého zkoumání. Mám dobré citrónové aroma. Tam taky bude chemie, ale nějak tomu více věřím. Vanilka pravá. Mandle nedávám, nejsme na to zvyklí. Je to ze staré kuchařky, v době, kdy jsem ji koupila nebyly mandle volně na trhu. Pokud máte klasickou velkou formu, recept doporučuji přepočítat na 4 vejce, forma má být zaplněná do 3/4.“
moc se ti povedla….já dělám jen ty hrnkový-olejový, pořád do nich něco obměňuju…přitom by si ty formy zasloužily i jiný těsto…takový bohatý… já to asi prubnu s těma mandlema…máš to na 45minut,takže troubu na 160°C ?
Šárko, přesně tak.
To peřpočítání na 4 vejce bude nutný – 3/4 balíčku neodhadnu..🙂 mandle určitě dám a hrůzinky jsou pořád pod vlivem..
Sašo, já kupuju pečpr v Lidlu a mám vyzkoušeno, že ten pytlíček naberu na 4 rovné čajové lžičky, tudíž nemám se čtvrtinami problém 😉
Tak i pošli jendu lžičku.🤣..lžiček doma hodně, ale jsou mezi nimi rozdíly…budu muset vyzkoušovat.
Laky, neboj se toho, já to jen odhaduji. Pokud se mi chce, odvazim. Ale to jen výjimečně. Přepočteno na 4 vejce u nás funguje, jen když jsem sama doma. Ze začátku na 4 vejce. Bylo málo těsta. Ale nebyla jsem sama doma. Zvýšeno na pět vajec. To bylo ok. Jednou jsem byla sama doma. Těsto přeteklo. Přišel manžel a já se divila. Začal se smát a přiznal, že ho ujedl. To fakt nedokážu. A nechápu. Takže pokud jsem sama doma, 4 vejce. Pokud je tu někdo z rodiny, 5 vajec. A fakt nechápu, jak to můžou jíst syrové. Ale ochutnala jsem. Špatné není. Ale nejím to.
Krásná na pohled a na chuť určitě ještě lepší. Taky přepočítám na čtyři vajíčka, páč když ji budu dělat, tak na placato, na plech to bude akorát. Neb z formy se mi ještě nikdy, ale opravdu NIKDY nepovedla. Obdivuji každého, kdo s bábovkovou formou umí. Já vím, nebude to tak hezké, ale dobré určitě. Nechci riskovat, že bábovka poletí slepicím.
Jedině HODNĚ dobře vymazat..vysypává kokosem, v nouzi hrubou moukou.
Renčo, taky jsem mívala problém bábovku vyklopit, a nepomohla ani už obrácenou formu přikrýt mokrou utěrkou. To jsem ale formu vymazávala máslem. Pak jsem zkusila starou osvědčenou radu vymazat sádlem, vysypat hrubou moukou, po vyjmutí z trouby nechat chviličku stabilizovat a milá bábovka vždycky jen zlehka vzdychla a vyklopila se bez trucování, že se jí ven nechce. :-))
Reni, i já jsem bojovala s vyklápěním bábovek. Měla jsem skleněnou, kameninovou i hliníkovou – ta byla první a nakonec jediná, u které jsem vychytala vyklápění. Po umytí jsem ji vymazala olejem, chvíli nechala a pak vytřela papírovým ubrouskem. Před použitím klasicky vymazala a vysypala strouhankou. Pak jsem si koupila silikonovou formu a všecky ostatní si odvezl synek…. Zrovna nedávno se mi chlubil krásnou bábovkou. I on peče v „té plechové“ …
Já hodně bábovek peču naplacato z důvodu časových- většinou o polovinu a někdy i víc je dříve upečená- a taky líp poznám propečenost. Ale tu svou , vlastnoručně vymazlenou peču výhradně v bábovkové formě (tam mám už i čas přesně daný)
Bábovička přímo výstavní 👍😋
Vyzkoušíme, jak mlsají ve Vídni 😉😎
A třetí příspěvek mi nejde vložit 😢
Uá jsem objevila proč – on ten lump pokládá ten komentář za spam. Tak jsem mu to zatrhla.
Nejde mi pochválit tu krásnou bábovičku 🙄
Já opustila skleněnou hliníkovou kameninovou i smaltovanou. Peču v silikonove a jde to.
Tvůj recept vyzkouším .
Já mám prastarou teflonovou. Mám ji už 39 let. Vymažu máslem, vysypu hrubou moukou. Kokos u nás nikdo nejí. Po upečení nechám chvilku stát a vyklopim.
Na vysypani je dobrej…protoze je taky mastnej…a jen to po nem voni…trosku…😉😊
Já ho syrovej nemsusím, tak na vysypání a do kokosek
Ta je krásná ! A máslo , citron , musí být výborná 😉. Máš dokonalé recepty .
Já už bábovku nedělala …. dlouho, při návštěvě tvou zkusím. Kdysi v dobách hladových dětí jsem vyklápěla často a mám taky tu teflonovou . Docela to šlo …
Ti citronové aroma je daleko horší chemie, než dobře umýt a nastrouhat citronovou kůru. To dát by mne nenapadlo ani v nejhorším snu. To raději nedat nic. Ale klidně si pochutnej.
Nevidím problém v citronovém aroma , vždyť je určeno k potravinářským účelům . A nedávno tu proběhla citronová kůra v sáčku , tu jsem kdysi měla a byla OK.
To je ale krasavice a dobrá bude určitě. 🙂