5 paliček česneku
10 čili papriček (pokud máte rádi opravdu ostré, tak víc)
6 lžiček cukru
0,2 l převařené a vychladlé vody
0,3 l kvalitní rybí omáčky
1 lžíce octa
Oloupaný česnek nakrájíme na milimetrové plátky a vložíme je do studené vody s trochou soli. V menším hrnci přivedeme vodu (jinou vodu – bez soli) k varu a vložíme do něj plátky česneku. Po dvou minutách scedíme a hned přesuneme do ledové vody, aby česnek nezmodral a zůstal křupavý. Do ledové vody s česnekem přidáme nakrájené čili papričky a necháme chvilku odstát. Mezitím ve větší míse smícháme zálivku z cukru, převařené a vychladlé vody, rybí omáčky a octa. Česnek a čili papričky scedíme, naplníme do čistých zavařovacích sklenic a zalijeme zálivkou. Necháme v chladu odstát a od druhého dne můžeme používat – hodí se k nudlovým polévkám nebo i jen tak k rýži a masu. V lednici vydrží až měsíc.
Recept poslala Sharka: „Nemíchejte to v kovové míse, protože ocet může s kovem reagovat a dá zálivce divnou příchuť. Ideální jsou skleněné nebo umělohmotné nádoby.“
Tohle je recept pro plechová ústa, čili pro Petr Zemana.
budeš se divit, ale není..to je vlastně jen ochucovadlo jídel…nejí se to jako kompot ani čalamáda…
Někdo to zblajzne jen tak…
Tak to se mi líbí. Mám tyhle pochutnávky ráda a česnek zvláště. Teď ještě sehnat slušnej česnek s chutí a vůní.
Tohle mám ráda. Já mám pocit, že to ve Vietnamu k pho nedávali. Možná se pletu, ale na 99 procent ne. Díky za recept.
Franci, ono jak v který části, když zkusíš jít tady na PHO, třeba do Slavíkovy 1, (pod Jiřákem), je to běžně na stolech, někdo dává,někdo ne…já to jednoou zkusila..a od té doby furt…a moc dobrý to je k letním závitkům….
My Vietnam procestovali od severu na jih. Nikde. Nejlepší pho byla v Hanoji. U nás to podávají pouze v Sapě. Jinde jsem na to nepadla. Ale je fakt, že na ni chodím jen do některých restaurací Do vyzkoušených a tam, kde ho nemají dobré tak jen jednou a dost.
Tak Slavikova 1 je svym Pho vyhlasena…vem si ho sebou…ji se tam ve stoje u umakartovejch stolku, ale fakt je luxusni…
Já sice dělat nebudu, páč ho neupotřebím, ale vím, komu recept přepošlu a bude nadšený. Vypadá to moooc dobře! Pho mám ráda a když jsme na ně pozvaní, česnek je na stole a to si trošku přidávám.
Že by jedlý dárek na last minute? Dobrý „živý“ česnek ještě pár paliček mám, ale čilipapričky už jsou „sušenky na niti“ , tak nevím…. 🤔😎
Tak se mi neodeslal komentář. Zrovna jsem o tom uvažovala. Stejně jako ty. Manžel to má moc rád.
Papričky mají v Lidlu čerstvé.Zelene i červené. Jak moc pálí nevím.
Ty bláho, tak to je teda něco ….. jen budu mít problém s tím krájením na milimetrové plátky. Ale cajk, poperu se s tím tak, že nastrouhám, ne? 🤣
Teď jen sehnat papričky, páč ty už nemám. A jedlé dárky jsou hotové. Díky
Strouhej na platecky
Popravdě, můj žlučník řval už když jsem to vkládala. 🤣🤣🤣
To mi povídej, já to používat nebudu a ten můj se s tím popere 🤣🤣
Cajovou lzicku do talire plnyho vyvaru a zlucnik ti zatleska…
Nezatleská. Zabije mě.