(2412) Králík na černo II.

4 porce králíka
1 větší mrkev, 1 petržel
1 střední cibule
2 PL cukru
2 bobkove listy
6 kuliček nového kořeni
10 kuliček pepře
2 hřebíčky, 1 citron
2 hrsti sušených svestek
5-6 PL povidel (měla jsem svoje neslazená)
100 g perníku na strouhani
hrst ořechů
2 PL spařených hrozinek

Na másle jsem orestovala zeleninu nakrájenou na kostky spolu s kořením. Zasypala cukrem a nechala zkaramelizovat, přidala šťávu z půlky citronu a dva proužky citronové kůry. Pak osolené králičí maso a opekla. Zalila jsem vodou, aby maso bylo ponořené a vařila do měkka. Maso jsem vyndala, do omáčky jsem přidala povidla, nastrouhaný perník a nechala provařit. Pak jsem omáčku propasírovala přes cedník. Pár kostiček zeleniny jsem si nechala stranou a pak dala zpět do omáčky spolu s obraným masem. Přidala jsem půlky ořechů (nedrťte je, udělalo by to v omáčce bordel), švestky a hrůzinky, provařila, aby ořechy změkly.
Dochutila jsem solí, medem a citronem. Nakonec přišel asi 1 cm plátek másla. Omáčka by měla být do sladka, mělo by v ni být cítit koření a citronová kůra.

Recept poslala Jana: „Podávala jsem s houskovým knedlikem.  Vzorek je na dezertním talířku.“

Příspěvek byl publikován v rubrice Masa. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

16 komentářů: (2412) Králík na černo II.

  1. Macůrková Jana napsal:

    Změnila jsem na II., protože králík na černo už je pod číslem 369.

  2. jarybarka napsal:

    U nás se nikdy na černo nevařilo.
    44 let vidím jak mi přinesla tchýně v lubokém talíři studenou hnědou omáčku s kusy kapra rozinkami ořechy a plátkem vánočky.Asi jsem se dívala vytřeštěně protože talíř odnesla a dala mi jen tu vánočku.
    Po těch letech tady a díky receptům zdejších kuchařek jsem ochutnala spousty vynikajících jídel a kombinací,co by mě nikdy nenapadly.
    No kurňa ale když to vidím na talíři a čtu recept,tak bych do toho šla.

  3. lakysa22 napsal:

    Babička dávala černou omčáčku k rybě – já jen verzi bez zeleniny a „ostrého“ kořenï, pouze k vánočce na Štědrý večer.. a je výborná teplá i studená..

  4. Macůrková Jana napsal:

    Naše děti to milují dodneska, omáčku vždycvky dojídly právě s vánočkou. A vzhledem k omu že se před vánocemi bude zabíjet ve velkém, tak určitě bude.

  5. kvetula.v napsal:

    Nikdy jsem se s tím v reálu nesetkala , doma se to nevařilo. Mužskej se ke sladkým omáčkám k masu staví velmi negativně (prý to jedl u švagrové – poprvé a naposled) , takže to ani zkoušet nebudu. Ale ochutnala bych ráda 😎

  6. BOYE napsal:

    Ani u nás se na černo nevařilo. Dokonce ani u nikoho jsem to nejedla. A jen zeťák občas vaří švestkovou omáčku k uzenému. To mi chutná.
    Asi bych to měla někdy zkusit uklohnit, protože pokaždé, když na mě někde jukne černý recept, mám docela chuť (i když vlastně nevím na co 🙂 ). A o vánočce s černou rybou jsem taky párkrát slyšela, ale asi bych byla taky trochu udivená, kdyby to přede mnou přistálo na talíři.
    U nás se na černo jenom jí. Onehdy Benjamína na černo sblajzla pytlík kešu…

  7. bozena.fialova napsal:

    Do omáčky spolu s povidly je výborné přidat pro chuť i barvu lžíci bezinkové zavařeniny. Bohužel, letos jsem čas bezinek nějak zaspala, ale i bez nich je omáčka výborná. Maminka ještě do hotové dávala několik na nudličky nakrájených spařených a oloupaných mandlí a dělala ji k zajíci nebo vařenému hovězímu jazyku, nakrájenému na slabé plátky. Byl to vždycky sváteční oběd.

  8. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Napíšu k tomu jediné …. DOBŘE TY 😋😋😋 Jen co bude králík, tak udělám.

  9. Vera M. napsal:

    Moje babička určitě vařila , Švestky , ořechy – to tam bylo , ale určitě bez masa .
    Máš to lákavé – s tím knedlíkem mě to moc láká

  10. BOYE napsal:

    Koukla jsem na ten první recept. A protože se liší dostatečně, má každý na výběr pro svou hu…ústa. 🙂

  11. Jiřina napsal:

    U nás se taky na černo nikdy nevařilo, ale ráda bych to napřed ochutnala, než bych se pustila do vaření. 🙂

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..