(2420) Zavařujeme vývar

Zavařit se dá kdeco, a.rena  zavařuje i vývar. Šetří to místo v mrazáku.

Nejlépe ještě horký vývar nalijte do sklenic, viz foto, a zavařujte 30 minut na 90 stupňů. Hotovo. Je pravda, že se zavařený vývar musí hlídat, hlavně v létě může povolit víčko a může se začít kazit. Pokud máte obavy, že vývar nevydrží, sklenice naplňte tak na 60 % a teplotu nastavte na 100 stupňů, 30 minut zavařování stačí.

Příspěvek byl publikován v rubrice Zavařujeme a sušíme. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

19 komentářů: (2420) Zavařujeme vývar

  1. Macůrková Jana napsal:

    Po nedobrých zkušenostech (kdysi dávno již tomu) se zavařováním masa bych zavařovala déle (1 hodinu), případně druhý den ještě jednou zopakovala.

  2. adela.adale napsal:

    Ono záleží na tom, kolik toho vývaru je. Pro běžnou potřebu stačí jen horké dát do sklenic a hned zavíčkovat, víčko se samo zatáhne. Vývar (i s masem, ale bez nudlí) mi takto vydrží v lednici 14 dnů, polívka jakákoliv – s nudlemi, zeleninová… , hotové jídlo, pokud třeba zbyde, nebo dělám ještě pro mámu a hned tam nejdu, tak asi týden. Dělám tak i sádlo a škvarky. No a protože jsem si pořídila odsávací zvon, tak ho použiju taky.

  3. kvetula.v napsal:

    Je to už pár desítek let, kdy jsem byla 30ti letá, absolutně bez zkušeností, neměla na dosah nikoho problematiky znalého. Vykrmili jsme si první prase. Mrazák jsme neměli, vše muselo do sklenic. Ať pečené, nebo dušené jsem pořádně upěchovala, nalila výpek , zavíčkovala (dodnes používám sklenice omnia a na víčka spony) a v troubě – tenkrát plyn na st. 3 – půl hodky zavářela. NIKDY se mi nic nezkazilo. Sklenice i víčka jsem dobře otírala benzinem z lékárny. O tom, že se zavařování druhý den opakuje, jsem se dočetla až na netu, čili desítky let později. Dodnes zavařování neopakuju. Hodně věcí jen dávám vařicí do sklenic a nechám samo zatáhnout. I bez konzervačních prostředků se mi něco zkazí jen ojediněle. Hůře teď dopadají moje pokusy se šroubovacími uzávěry 😕

  4. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Já teda chladný vývar naliju do sáčků z Ikey a zamrazím, mám už velikost na jednu omáčku či poblivku. Ale chápu a.renu, že má mrazák plný jinými pochutinami, které já nemám a mohu ho zásobovat tímto. Pro spoustu kuchatek to je skvělá vychytávka.
    Zase na druhou stranu, kolik toho vývaru máte? Běžně doma nikdo nemá brutary na vaření vývaru, že?

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..