20 dkg Poličanu nastrouhat (dejte klidně i Vysočinu či jakýkoli jiný)
2 KL sladké papriky
1 KL pálivé papriky
1 KL zázvoru (nejlépe ze sáčku, ale může být i syrový nastrouhaný)
1 KL kari
1 větší nastrouhaná kyselá okurka
2 stroužky česneku (může být i 1 KL suchého)
1 malá cibulka najemno nakrájená (mohou být i 2 jarní cibulky)
1 obdélníček taveného smetanového sýra
majolka a máslo dle potřeby
sůl a pepř (jen málo, salám je ochucený víc než dost)
špetku chilli kousků sušených či kousek pokrájené papričky čerstvé
1 PL hořčice
3 PL kečupu
Nastrouhat či namlet to, co je potřeba, přidat ostatní a smíchat. Nechat cca 1 hodinu odpočinout, namazat na domácí chléb, pečivo či na kupované. Ozdobit, přidat zeleninový salát …
Recept poslala Úsměvka: „Hodila jsem vše do mixéru a rozmixovala, ale je potřeba opatrně, jak se suchý salám přemixuje, tak pouští tuk, který se rád sráží na povrchu. Pálivou papriku jsem nedávala, ale sušené chilli kousky ano, kečupu jsem nakonec dala 4 PL a i tak to bylo výborné. Máslo doporučuji pomazánkové, netuhne v lednici při skladování do dalšího dne, tím se to lépe roztírá, ale může být i normální máslo. Nebo přidejte více smetanových sýrů.
Je to opravdu jedlé, příště budu dělat opět. Na fotce je to na kupované housce, nestihla jsem fotit na domácím chlebu, ale určitě nejlepší to bude na topince na Silvestra. Pro ozdobu jsem tam dala okurku a pro barvu jablko a bylo to dobré, opravdu.
Hledala jsem na netu, co se zbytkem salámu, nakombinovala jsem několik receptů a výsledek byl vynikající.“
Něco hodně podobného dělám také a používám většinou Herkules.
Nejprve jsem myslela , že čtu recept pana Zemana 🤣🤣.
Pro mě jo, já pikanterios ráda . Tyjo, ale to bude síla
Domácí pomazánku jsem už roky nemalá.Diky za inspirací. Udělám brzy.
A to já ráda přepošlu…mám tady dost lidí, který mají plechovou pusu. Já bych byla do Tří králů němá!
Něco podobného jsem už taky párkrát dělala, už i zapomněla, tak jen obměním a díky za připomenutí. Určo ale pomatlánka nebude tak ostrá a s kari ještě popřemýšlím, moc si ho s tím salámem neumím představit. Ale určo to funguje dobře, jinak by Úsměvka nedala recept. Pomazánkové máslo do pomatlánek používám běžně, je s ním rychle hotovo a je dobré.
Zdá se, ale ostré to opravdu není, a s Bláhovky kepučem je to skvělé. Chutnalo to všem, kterým jsem předložila. 😉
Tak já ti budu věřit.👍
Zezdejší recpecty chutnají vždycky – ještě se nestalo, že by né.. Holt je na vás děvčata vždycky slehnutí!!
S p o l e h n u t í..
Tak já se přiznám, že tuhle umazánku dělat nebudu. Není v ní nic, co bych nejedla. I když, stejně jako A.rena se trochu brzdím u kari. 🙂 Ale na mě je tam moc inkredencí. Čím jsem starší, tím mám raději pomazánky, kdy můžu po ochutnání identifikovat jejich složení. A taky nikdy nekombinuju majonézu a máslo. Pro mě je to buď a nebo.
Nicméně pomazánky z uzenin dělám. Bývají pro huby plechové i sametové, hrubé i jemné…
A zcela bez mučení přiznávám, že když mi někdo podobný „cirkus“, jako je tahle mazánka, předloží hotový, snadno ho sním a bude mi i chutnat. Je to stejné, jako se „sloním žrádlem“. Máma ho dělávala a neměla jsem problém. Ale nad receptem se vždycky přibrzdím.
Mám nápad: Pošlete zvzůreček a třeba podlehnu. :-))
Pomazánky u nás moc nejdou, protože je jím většinou sama. Nějak neumím dělat malinké množství, snažím se, ale nevychází mi to. Můj děda si vezme na krajíček chleba a víc nechce. Pak je mi líto zbytek vyhodit, tak to musím sníst sama. Když nás bylo víc, tak byly pomazánky často.
Ze salámu bude určitě dobrá, ale já bez kari a zázvoru. Mám taky ráda pomazánky jednodušší, stačí mi salám, sýr, okurek, hořčice, majolka. Raději pak ozdobím kolečky cibulky, kousky jakékoliv papriky. Ona ta pomazánka má pokaždé jinou chuť podle použitého salámu. 🙂
Pomatlánky mám moc ráda, je to rychlá a vždycky dobrá večeře. V poslední době se nemůžu nabažit nasucho opečených topinek štrejchnutých česnekem a namazaných coulo sýrovou, salámovou nebo masovou pomajdou. A když jsem hodně líná, tak topinky namažu třeba jen taveným sýrem, na něj pár koleček salámu a na ozdobu šestinku vajíčka, vějířek z naložené okurky, proužek sladkokyselé papriky a pro barvu kousek petrtelky. :-))
Já mám topinkové období pokaždé, když vyškvařím sádlo. Což je zrovna teď. A se sýrem – ólalá! Ani netvořím pomazánku. Zrovna otočenou topinku štrejchnu česnekem a posypu strouhaným, nebo připlácnu plátek. A na topinky beru na milost i taveňák.
Teď mám zrovna období „zapečeného“ chleba: krajíčky chleba jenom lehce potřít tukem – máslo či rama, jen aby se zatáhly póry. Na to vyskládat plátky sýra dle libosti, nejlepší je asi obyč. eidam. Zapéct v troubě, poklást plátky rajčat, pocákat majonézou, opepřit, soli netřeba. Křupavá dobrota.
Topinky mám taky nejraděj s taveňákem, dobrou paštikou či rybízovou marmoškou (taky očesnekované, ale bez soli).
V jednoduchosti je síla…
Noooo… když si líná Boženka na ťopinku snese tolik dalších inkredencí, co tam naskládá Boženka čiperná? 😉🤔
Já topinky ráda s volskym okem.cibulí a okurkou.
No, tak u nás by se nemohlo stát, že by zbylo 20 deka Poličanu :-)))
Sublimace je mrcha nevyzpytatelná. 🙂
Já tlopinky taky s taveňákem! No, teď mám do nového roku utrum, ale pak budou hody!!
Poličan je u nás k mání jednou za uherský rok (jedině jako darovaná pochutina) , ale vysočina – obzvláště z Vysočiny- to už by šlo.
Pomazánka vypadá prudce jedle. Pikantní máme rádi, stupeň pálivosti lze lehce regulovat. Ze suchého salámu jsem ještě pomazánku nedělala , vyzkouším (asi vynechám majolku). Díky za tip😋😷
Já popatlanky taky ráda.diky za inspiraci.