500 g vykostěného králičího masa
1 velká cibule
1 lžička sušeného česneku
1/2 lžičky zeleného pepře
sůl
máslo nebo sádlo
asi 400 g lesních hub (šly by možná i žampiony)
Maso nakrájíme na menší kousky (měla jsem králičí hřbety s bříšky).
Na trošce tuku necháme smažit drobně nakrájenou cibuli a než začne
žloutnout, přidáme maso, pepř a česnek, osolíme a za častého míchání
necháme maso uzavřít a vysmahnout na tuk. Pak podlijeme vařicí vodu,
zmírníme plamen a dusíme. Když je maso poloměkké, přidáme na plátky
nakrájené houby (čerstvé nebo sterilované ve vlastní šťávě), znovu
přivedeme k varu a dusíme, až je maso měkké. Pokud se nám zdá šťáva
příliš „vodnatelná“, vmícháme do ní kousek změklého másla smíchaného
se lžičkou hladké mouky a ještě chvilku provaříme.
Jako příloha se hodí rýže, brambory, lze podávat i s houskovým knedlíkem.
Recept poslala Fialka.
Když houby, tak houby. 🙂
Dobrá nápověda, viď?
Na houbách cokoli kromě buchet, ale králík na houbách mě ještě nenapadl. Díky.
Náhodou, slaný buchty jdou is houbami, např. pirohy plněné houbama….
Prrravda, prrravda, musím se na ty pirohy mrknout. Díky!
Ólalá to je krásný.Dala bych si a přidala bych si.
Taky bych si dala. Nemám králíka.
Ani já , ani pro koho . Zkusím od jednoho dávného zdroje a nadělat balíčky
Ohó! Králík si s houbami rozumí moooc dobře. Nechci vás tady zlobit, ale musím napsat, že na houbách a ovoněného slaninkou dělávám často. V mražáku je králíků dost.😉
Králíci jsou v mrazáku dva (chybí jen jedna polévková část). Udělala bych bez reptu, přesně podle receptu (tedy s lesními houbami z mrazáku), jen bych prosila upřesnit : Zelený pepř mám celý. Mám ho umlít, nebo jen pohmoždit?
Přiznávám, že ač byly králíků plné králikárny a hub v lese za humny dostatek, nikdy mne nenapadlo to zkombinovat (na rozdíl od jiných druhů masa). Takže děkuji za recept a už teď se těším 😋😷
Ten zelený pepř dávám celý, jak se narodil, žádné mletí, žádné drcení, žádné hmoždění. V tom osmahnutém základu se krásně rozvoní a během dušení úplně změkne, ve šťávě je pak výborný.
Děkuji za upřesnění 🌹
Mňááááám! Inženýr na houbách je lábuž nekonečná. Tedy vlastně konečná – vždycky zmizí!
Jak je to od Fialky, tak to bude vynikající 🥰🥰🥰🥰🥰
Králík by byl, i čerstvý, jen ty houby nějak nejsou …. ale cajk, schovám na příští rok.
A ano Jani, vím, že jsi včera našla a moc k tomu gratuluji 😉 Já letos moc neměla čas a hlavně nám tu vykáceli lesy.
Protože králík nebyl desetiletí,nebudu to porušovat a určitě by to šlo třeba s kuřecími paličkami nebo i stehýnkem + všechno ostatní a obrázek je k sežpapání…..
Ale když jsem zmínila to kuře,sleduji Country life z Azerbajdžánu,moc se mi ten pořad líbí a tam dělala kuře na ohništi,jinak vlastně nevaří,není podmínkou a to :na dno rendlíku dala tak tři až pět cibulí,trochu (deset ) stroužků česneku,na oleji zpěnit,přidala koření,to je pořád (skoro) stejné-sůl,pepř.kurkuma,paprika sladká i pálivá,zpěnit a asi půl kila červených paprik,nakrájených na proužky,přidala řádně rýže,myslím,že jasmínovou.zalila příslušným množstvím vody a navrch to obložila kousky opečeného,zatáhnutého,kuřete .Vypadalo to báječně a muselo to být i moc dobré.Přiklopila pokličkou a dusila…