(2434) Krůtí prsa na sherry

8 menších kousků krůtích prsou
polohrubá mouka na obalení
100 g dobrého špeku
1 cibule
3 – 4 stonky řapíkatého celeru dle velikosti
200 ml sherry nebo portského vína nebo dobrého červeného vína
300 ml vývaru – nejlépe kuřecí
bobkový list – 3 ks
oregano a tymián – nejlépe čerstvý, možno i sušený
sůl
pepř

Maso opepříme a osolíme a obalíme v mouce. Rozpustíme v pekáčku přepuštěné máslo a trochu oleje a osmažíme kousky masa dohněda a pak je vyndáme z kastrolku.

Do kastrolku s výpekem vložíme kostičky špeku, rozpustíme. Přidáme na čtvrtky nakrájenou cibuli – šalotku, jinou stačí na kostičky. Pak přidáme pokrájený řapíkatý celer – asi 5 cm kousky. Vše lehce orestujeme, vrátíme maso a zalijeme to sherry a bujonem. Přidáme všechno koření, mírně přisolíme a opepříme. Velmi pomalu dusíme na nejmenším ohni – 1 až 1 1/5 hod., až se šťáva téměř vydusí.

Jako příloha je vhodná bramborová kaše, rýže, uvařená pohanka s kostičkami naložené červené řepy nebo opečené brambory. K tomu kopec zeleniny ve formě salátu. V létě dávám místo tatarky tzatziky.

Recept poslala paní Ivana Kezniklova a napsala nám: „Dlouho jsem se odhodlávala poslat také nějaký příspěvek do Bramboračky. Nejsem přihlášená, proto volím tuto cestu. Včera jsem dostala půlku krůty a dnes jsem věděla, že prso použiju na dnešní oběd. Vzpomněla jsem si, jak toto krůtí dělají naši známí ve Švýcarsku. Je to velmi chutné, trochu jiná úprava než obvykle a hlavně nenáročné.“

Příspěvek byl publikován v rubrice Masa. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

14 komentářů: (2434) Krůtí prsa na sherry

  1. Iva Janovská napsal:

    Vypadá to moc dobře, zkusím s červeným vínem, sherry se u nás nevyskytuje :-).

  2. jarybarka napsal:

    Krása a já mám hlad.To bych si dala s rýží.
    Ukládám a až to půjde zkusím.

  3. a.rena napsal:

    To je krásný recept! Naštěstí jsem momentálně po obědě, jinak bych se pokusila lízat monitor. Mám uloženo na příští použití.

  4. Vera M. napsal:

    Tam asi nechybí nic, aby to bylo dobré :-))

  5. kvetula.v napsal:

    Já bych ráda v první řadě přivítala do našich řad novou přispěvatelku paní Ivanu 🌹
    Pokud má víc zajímavých receptů, o něž bude ochotná se podělit, bude to prima😍👏

    K její prvotině : V první řadě musím pochválit krásně naservírovanou krmi.
    Já osobně už jsem se vícekrát vyslovila, že víno do pokrmu u nás nee, ale jinak celková kombinace vypadá velmi zajímavě, takže si trošičku zababicuju a vyzkouším. 😋😷

  6. Jiřina napsal:

    Kdo by na takovou nádheru nedostal chuť a k tomu krásně naservírováno. 🙂 🙂

  7. bozena.fialova napsal:

    Lahodí to oku už od pohledu a chuťové buňky se třesou nedočkavostí. :-)) Moc vydařený recept, děkuji.

  8. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Tak krůtí okozí, špíček, cibulka, celer, víno, vývar, koření ….. tady není co jiného napsat, než že OK a bude to bezva 😋😋😋😋
    Jsou tam samé dobré věci, na talíři to vypadá dokonale, tož vyzkouším.
    Naší nové přispěvatelce děkuji 😘

  9. BOYE napsal:

    Tak to se mi tedy hodně líbí! A devátýho jedu pro krůty, což je důvod tenhle recepajz nezapomenout.

  10. IvaC napsal:

    A teď si pro změnu zahraji se slovy a asi i s chutěmi.Sherry jsem vždycky chtěla ochutnat a nemuset pro něj do Anglie,nikdy jsem naň nenatrefila, cherry je dost,ale to je ,aspoň myslím,něco jiného,višňového nebo třešňového,asi.Co myslíte?

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..