(2460) Pečené vepřové koleno

vepřové kolínko
černé pivo
med
vinný ocet
cibule
celý pepř
nové koření
bobkový list
bylinky (zde tymián a rozmarýn)

Můžeš a nemusíš koleno vykostit, já to dělám. Nachystám si marinádu z asi tří deci černého piva, lžíce medu, lžíce vinného octa (bílý) a hooodně cibule. Koleno pořádně nasolím a ponořím na den až dva do marinády (zakryju a nechám na chladném místě). Pak přidám pár kuliček pepře a nového koření, bobkový list a oblíbené bylinky (oblibuju tymián nebo rozmarýn). Peču nejdříve zakryté na 150° asi  80 – 120 minut podle velikosti kolena (vykostěnému stačí těch cca 90 min). Pak odklopím, kůži nařežu na čtverečky, přeleju výpekem a peču na 160° do zlatova tak hodinu až hodinu a půl. Často přelévám výpekem. Když budeš péct prudčeji, bude dřív upečené, ale musíš i častěji přelévat výpekem. Osvědčilo se mi to pomalé pečení.

Recept mi do mailu poslala a.rena

Příspěvek byl publikován v rubrice Babiččiny recepty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

16 komentářů: (2460) Pečené vepřové koleno

  1. bozena.fialova napsal:

    Božínku, to je krása! Vepřík, ať ho vezmete z kterékoliv strany, je samá radost a samé potěšení. Už jsem si odhlasovala, že tohle kolínko bude na Nový rok, když ten den nemá být nic od peří, od chlupů ani od šupin. :-))

  2. jarybarka napsal:

    Souhlasím s Boženkou: na Nový rok .Kromě toho peří a šupin… dodávám že jak na Nový rok tak po celý rok.
    Renatko krásný recept.

  3. hrabeboto napsal:

    Tak tohle je dokonalost sama. Touto dobrotou se hostíme na hasičských brigádách.

  4. a.rena napsal:

    Ještě poznámka, ta marináda je na menší kolínko. Klidně ji zdvojnásobte.

  5. Francizska napsal:

    Krásný recept. Děláš chutě.

  6. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Tak to je paráda …. jak od Fialky, tak tento recepísek. U nás bude na Silvestra 👍👍👍

  7. kvetula.v napsal:

    No dodneška jsem dělala koleno jen jako ovar (ne moc často) . Ale teď jsem tak navnaděná, že holt příští koleno bude pečené. 😋😷

  8. lakysa22 napsal:

    Já asi budu muset někoho pozvat..abych slyšela tu chválu a aby nijc nezbylo..

  9. BOYE napsal:

    Došla mi slova. O to víc se vyskytuje chutí. Říká se, že nebeská mana chutná trochu jako chlebová placka s medem. Určitě ne! Stoprocentně vypadá a chutná jako vymazlený prasečí koleno. A to tohle a.renino JE!

  10. Vera M. napsal:

    Jujdamane , za takové recepty by se mělo platit .

  11. IvaC napsal:

    Děvčata a chlapče,všechna ta slova jsou tak krásná,ale to kolínko
    je ještě krásnější, mňam….🐖🐖🐖

  12. Jiřina napsal:

    Není koleno jako koleno, ale toto je úžasné jak na pohled, tak určitě i na talíři. Zrovna dneska jsem přemýšlela co na Nový rok. Už mám jasno. Děkuji. 🙂 🙂

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..