vepřové kolínko
černé pivo
med
vinný ocet
cibule
celý pepř
nové koření
bobkový list
bylinky (zde tymián a rozmarýn)
Můžeš a nemusíš koleno vykostit, já to dělám. Nachystám si marinádu z asi tří deci černého piva, lžíce medu, lžíce vinného octa (bílý) a hooodně cibule. Koleno pořádně nasolím a ponořím na den až dva do marinády (zakryju a nechám na chladném místě). Pak přidám pár kuliček pepře a nového koření, bobkový list a oblíbené bylinky (oblibuju tymián nebo rozmarýn). Peču nejdříve zakryté na 150° asi 80 – 120 minut podle velikosti kolena (vykostěnému stačí těch cca 90 min). Pak odklopím, kůži nařežu na čtverečky, přeleju výpekem a peču na 160° do zlatova tak hodinu až hodinu a půl. Často přelévám výpekem. Když budeš péct prudčeji, bude dřív upečené, ale musíš i častěji přelévat výpekem. Osvědčilo se mi to pomalé pečení.
Recept mi do mailu poslala a.rena
Božínku, to je krása! Vepřík, ať ho vezmete z kterékoliv strany, je samá radost a samé potěšení. Už jsem si odhlasovala, že tohle kolínko bude na Nový rok, když ten den nemá být nic od peří, od chlupů ani od šupin. :-))
tak bacha,aby ti neprodali maso z vietnamského čuníka…. 😉
Copak z vietnmského, ale z takové mangalice, ta teprve má chlupů….
Jak známo, tak vepř nemá nikdy chlupy, ale ŠTĚTINY !
:-))
Souhlasím s Boženkou: na Nový rok .Kromě toho peří a šupin… dodávám že jak na Nový rok tak po celý rok.
Renatko krásný recept.
Tak tohle je dokonalost sama. Touto dobrotou se hostíme na hasičských brigádách.
A pak hasíte akorát žízeň, co?
Ještě poznámka, ta marináda je na menší kolínko. Klidně ji zdvojnásobte.
Krásný recept. Děláš chutě.
Tak to je paráda …. jak od Fialky, tak tento recepísek. U nás bude na Silvestra 👍👍👍
No dodneška jsem dělala koleno jen jako ovar (ne moc často) . Ale teď jsem tak navnaděná, že holt příští koleno bude pečené. 😋😷
Já asi budu muset někoho pozvat..abych slyšela tu chválu a aby nijc nezbylo..
Došla mi slova. O to víc se vyskytuje chutí. Říká se, že nebeská mana chutná trochu jako chlebová placka s medem. Určitě ne! Stoprocentně vypadá a chutná jako vymazlený prasečí koleno. A to tohle a.renino JE!
Jujdamane , za takové recepty by se mělo platit .
Děvčata a chlapče,všechna ta slova jsou tak krásná,ale to kolínko
je ještě krásnější, mňam….🐖🐖🐖
Není koleno jako koleno, ale toto je úžasné jak na pohled, tak určitě i na talíři. Zrovna dneska jsem přemýšlela co na Nový rok. Už mám jasno. Děkuji. 🙂 🙂