250 g hladké mouky
150 g kandovaného ovoce
50 g strouhaných mandli nebo ořechů
70 g cukru moučka
150 g Hery (tady máslo fakt nejde)
1 vejce
1 PL rumu
kůra z citronu nebo pomeranče
1 KL prášku do pečiva
sůl
Na náplň asi 1/2 balíčku marcipánu.
Uhňácejte těsto, nemusí se nechávat odležet. Tvarujte kuličky cca 2-3 cm, trochu rozplácněte a doprostřed dejte kousek marcipánu. Sevřete nahoře, nemusíte nijak mačkat, těsto drží. Dejte péct na 180° do růžova. Sundejte z plechu, nechte tak dvě minuty zatáhnout a pak máčejte vršek v rozpuštěném másle a protáhněte zlehka moučkovým cukrem. Štoličky jsou hodně křehké a kaloricky trošku bombička, ale je to rychlé a efektní. Z dávky je jeden plech. Na fotce jedna bez máčeni v másle a cukru, druhá “plnotučná.”
Recept poslala Jana.
Ty se mi moc líbí. Ale copak budu já, ubohá, dělat s deseti deky zbylé Hery? 🙂 To abych upekla sušenky i pro psisko…
Nádherné, ale dělat určo nebudu, nemám ráda marcipán. Ale třeba by tam být nemusel, co? Mno, štolu mám doma, dělala jsem a je výborná, jen ne tak složitá, jak ta opravdová …… tu jsem dělala jednou a zjistila, že ta chuť za tu práci nestojí. A to byla vynikající, opravdu.
Já, když štolu, tak klasickou, velkou. A na první pohled jsem měla dojem, že jde o nedopečené dalamánky.
Tak toto je recept dle mého gusta. Žádné dlouhé hňácání, kynutí , překládání..
V současné době jsou po ruce všechny inkredence , jen tím kouskem marcipánu si nejsem jistá (někde řáděj myši v spíži, u nás se o různé zbytky stará🐻). No tak budou bez marcipánu. Původně jsem chtěla upéct minimazance (nemíváme je jen o Velikonocích) , tak jdu na štoličky. Vánoce, Vánoce přicházejí……. 😋😷
Že bych se stavila koštnout? Celej plech sama nedám a kandovaný u nás jen já.
No nejsem si jistá, že zbyde. Udělala jsem trošku větší, je jich 8 kousků. Teď jsou v troubě, uvidíme jak nabydou. Možná, že bych jeden kousek zachránila? 🤔 Ale musíš si pospíšit 😁
Tak tu máčenou bych si asi dala dřív a do máslíčka bych si přidala trochu rumu i když v těstě lžíce rumu je. Myslí, že bych nic nezkazila. 🙂