aneb rychlý vyprošťovák.
400 g zavináče
1 cibule
1 jablko
2 kyselé okurky nebo trochu sterilovaného hrášku
100 g majonézy
2 lžíce bílého jogurtu
1 lžíce plnotučné hořčice (nemusí být)
sůl, pepř, cukr
citronová šťáva
Zavináče (včetně vložené zeleniny) pokrájejte na malé kousky, cibuli, oloupané jblko a okurky nadrobno. Smíchejte, přidejte zbylé přísady a znova promíchejte. Dochuťte podle sebe a nechte v chladu odpočívat. A když ho všechen nesníte, bude ráno ještě lepší.
Přeji všem příjemné prožití posledního dne v roce. Věřím, že nikdo z nás vyprošťovák potřebovat nebude, ale uvítám v diskuzi další osvědčené způsoby návratu mezi živé po prohýřené noci z dob našeho mládí – mohla by být legrace. Starou dobrou osvědčenou česnečku prosím ne – ta je profláknutá jak falešná pětka.
Já spíš mohu napsat, co působí zcela opačně, alespoň na mne – a to je jakákoliv kyselá věc. Jednou jasem takhle po pořádné noci ráno měla chuť na pomeranč, to jsem ale netušila, co to se mnou udělá, ne opravdu děkuji, nechci….ještě odpoldne radil můj táta Vlastikovi, že by měl koupit poloviční jízdenku pro tu opici, co vezu…
Tak zrovna na mě kyselé po opici nepůsobí, spíš naopak. Naštěstí jsem pořádnou opičku zažila dvakrát za celý život a to ta druhá mne vyléčila asi nadobro…takže u nás Silvestr nealko a v pohodě…NAvíc jsme sami dva.
Tak recepísek výborný, jen netuším, zda bych ho na poopiční stav dala 🤔
Je to již hodně dávno, co jsem se zmařila tak, že jsem potřebovala druhý den vzpruhu a to byly kyselé okurky a lák z nich. 🤣
Ale … v mých 20 letech mi někdo poradil, že je nejlepší se napravit tím, čím jsem se zkazila. Od té doby nemůžu vidět lahev Myslivce ani v obchodě, jak se mi otáčí žaludek
Ani bych nespočitala kolikrát jsme se za mlada zdunili do úplna.
Za ty roky na mě nejvic zabíral čistý silný hovězí vývar s pár kolečky uvařené cibule a pořádnou lžící kari koření. Zní to děsně ale bylo to účinné.Pivo.Kávu ne.
Jelikož můj vztah k alkoholu nebyl nikdy vášnivý, nemám s poopičními stavy zkušenosti. Ale pamatuji si na přelom 1981/82 (jooo podle dětí se to dobře počítá, teď pomalu nevím, jestli to bylo včera nabo předevčírem) , kdy na Silvestra byli všichni střízliví, zato na Nový rok se do toho pustili…. Tehdy si pamatuji, že si pánové v hojné míře dopřávali kyselé okurky na půl překrojené a hojně sypané pepřem…
A co se receptu týče, salát ze zavináčů občas dělám. Poslední dobou ale častěji z kousků ryb obsahujících drobné kostičky, které si nejprve do soli a pak octového nálevu naložím (už čekají v lednici na pondělí 😉😋). Receptík vyzkouším, ale bude bez jablka.
A mně se ten salát moc líbí, sice nebude po opici, ale udělám ho. Kdysi v mládí jsme po velké noci slupli zavináče v papíře, případně kyselý okurek. Jak nám bylo tak příjemně, nikomu se nechtělo nic připravovat. Je zajímavé, že někomu druhý den není nic, jen by vypil přehradu, ale já se léčila snad týden. To mi bylo 18 let a pořád si to pamatuji. Ale salátek bude. 🙂