(2481) Vejmrda

Když ovar, tak jedině s vejmrdou:

1 křen
3 jablka
pískový cukr
sůl a ocet dle chuti
vývar

Očištěný křen a oloupaná jablka nastrouhejte na jemném struhadle. Dochuťte cukrem, solí, octem, přidejte trochu vývaru od ovaru a vše zamíchejte. Podávejte v misce k ovaru.

A proč ovar? Protože na Nový rok:

–  je přísně zakázáno uklízení domácnosti! Pokud byste zametali, vymetete si štěstí z domu! Pokud už koště do ruky vzít prostě musíte, pak raději nameťte smetí na hromádku do kouta!

– jestliže pověsíte na šňůru vyprané prádlo (nebo ho tam zapomenete od Silvestra), přivoláte na sebe a své blízké neštěstí. Tak se na to vybodněte a neperte. Prádlo na šňůře znamená, že se v příštím roce usoužíte…

– nejezte kuře, kachnu a další maso s křídly – uletělo by vám štěstí. Stejně tak není vhodné konzumovat rybu – štěstí by uplavalo. A nejezte ani „rychlé“ maso, třeba zajíce – štěstí by uteklo.

– dejte si naopak čočku nebo vepříka, ideální je ovar, ale stačí i klobásy – zajistí vám to peníze.

– mějte na sobě něco nového, stačí třeba ponožky, ať jste celý rok krásní a jako z cukru.

– zbavit bychom se měli všech černých myšlenek a negativních emocí. Usmíření s tím, s kým jste se pohádali, pomůže hlavně vaší duši…

Omlouvám se za foto, připravuje se až těsně před podáváním.

Příspěvek byl publikován v rubrice Babiččiny recepty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

10 komentářů: (2481) Vejmrda

  1. lakysa22 napsal:

    Çočka je namčočená a nový šaty mám! No, snad ten rok bude lepší – zdravím celou Bramboračku!❤️

    • Vera M. napsal:

      Já čočku nemočila, ale bude určitě skvělá . Včera jsem také zrovna smutně pokukovala po kolínku, ale sama bych to nesnědla . Vůbec mě nenapadlo , že si můžu udělat zrovna i trošku sulcu.
      Vejmrdu si udělám co nejdříve . Znám jen z literatury , u nás vždycky jen Smetanový křen nebo miluju křen smíchaný s plnotučnou hořčicí ( protože jsem celkově milovník české hořčice ).
      Děkuji za všechny úžasné recepty a vaši moudrost , humor a zkušenosti .
      Moc děkuji a přeji všem hodně zdraví a hlavně – ať je všechno jen lepší 🍀

  2. sharka.68 napsal:

    Pozde..mam vyprano i poveseno..je dobry pocasi, do vecera to uschne..ja verim jen tomuhle: jak na novy rok, tak po celý rok.. takze se mi letos neporoucha pračka, budu si vařit na co mam chut. A doma budeme vsichni v klidu a pohromadě …😘

  3. kvetula.v napsal:

    Sice jsem v pondělí koukala, jestli by nebylo nějaké hezké kolínko na ovar k mání, ale chlap prohlásil, že v porovnání s mejma jsou všechna vystavená podměrečná. Tak nevím… Rozhodně vejmrdu příležitostně zkusím – kousek křenu z vlastní zahrádky kamarádka dala, když chtěla naložit řepu a zbylo i k našim pochutinám 😋

  4. BOYE napsal:

    Nejoblíbenější pochoutka mého táty! Jen u nás se to jí s vařeným hovězím…
    A mám dotaz, Helo: Když jsem nakukovala včera, vypadal příspěvek trochu jinak. A tedy musím říct, že tohle uspořádání mi spíš evokuje novoroční zatmění. Včera to bylo nejen logický, ale i napínavý, protože do poslední chvíle jsem nevěděla, co z toho vypadne. U nás se tomu totiž vždycky říkalo jabka s křenem, tudíž jsem se do poslední chvíle těšila na odtajnění významu toho slova… No a teď je z toho normální recepajs s několika novoročními zákazy, příkazy a doporučeními…
    I když je to zvyklost, není přece tenhle formát příspěvku zákon. Dneska jeho dodržení ubralo receptu na atraktivitě.
    Všem vám, kuchtícím i nakukujícím, přeju dobrý a ještě lepší další rok!

  5. Haderach Kwisatz napsal:

    Jana prehodila obrazek nahoru, cim jaksi prispevek ztratil koncepci. Alespon jsem to trochu predelala, aby to davalo smysl…

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..