(2491) Marinované vepřové koleno

vepřové koleno

Na vaření:
pepř
nové koření
bobkový list
mrkev
celer
cibule
česnek
bylinky

Na marinádu
2 PL sladké chilli omáčky
0,5 KL mletého pepře
1 PL sojové omáčky

Na pečení:
pivo
2 cibule napůl překrojené
5 vyloupnutých stroužků česneku

Koleno uvaříme s kořením a zeleninou (záleží na kusu, ale za hodinu až dvě by vařené být mělo), necháme vychladnout, nakrojíme kůži a potřeme marinádou, necháme minimálně 1 hodinu marinovat. Rozehřejeme troubu na 150° a koleno v pekáčku, kam nalijeme cca 1/3 lahve piva a vložíme 2 cibule + 5 stroužků česneku, dáme přikryté na cca 1 hodinu péct. Pokud jde lehce od kosti (a to by předvařené mělo jít), tak odkryjeme, přidáme teplotu a pečeme, dokud není kůžička křupavá, za stálého podlévání a otáčení.
Vývar nevyhazujeme, můžeme ho přecedit a udělat z něj česnečku, např.

Recept poslala Úsměvka: „Já ke kolenu přihodila vepřovou kotletku (sůl, pepř, trochu kmínu), kterou jsem před odklopením nakrájela na plátky a v tento moment jsem tam ještě hodila na plátky pokrájenou uzenou plec. K tomu brknedlík a zadělávané zelí. Ale jiní mohou křen, hořčici, chléb, okurku,,,“

Příspěvek byl publikován v rubrice Masa. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

25 komentářů: (2491) Marinované vepřové koleno

  1. jarybarka napsal:

    Říkám si nakouknu sem až po snídani.No nic platný stejně tu nad receptem slintám.
    Tak alespoň ukládám a k té včerejší kližce si píšu i koleno.
    Úsměvko moc pěkný. Kdo by odolal když toto vidí a čte.

  2. sharka.68 napsal:

    a to mám dneska za co? Za trest….ale o víkendu..jen počkej, koleno!

  3. lakysa22 napsal:

    To bych zabodovat mohla! Vypadá to móc dobře, chutný to bude, jen aby na mně kousek zbyl! Úsměvka asi zvzůreček nepošle..😪

  4. kvetula.v napsal:

    Doufám, že se mi podaří sehnat nejen nožičky (chuť na sulc narůstá) , ale i kolínka. Uvaříme, upečeme, sežpapáme 😋😋😋😷

  5. bozena.fialova napsal:

    Tak, a jsem bezradná, jestli udělat kolínko podle Úsměvky nebo a.reny. Nebudu troškař a asi to vyřeší dvě kolena, akorát s krátkou časovou prodlevou mezi nimi na oddech. 🙂

    • Usmev.na.moji.tvari napsal:

      Udělej obě, to je správný názor …… chutné budou vždy 😉

      • BOYE napsal:

        Vezmi jedno, nebo dvě, budou dobrá obě tři… A vzhledem k rodinné události – zemřel mrazák – už jsou dvě v papiňáku.
        … A trouba plná bůčku, v hrnci základ na segedín, půlka kachny čeká v malým pekáčku a grand finále bude jehněčí (došel česnek) a to mám z blažené nevědomosti ještě připravenýho kaňoura na guláš. Pak je tam hejno malých pytlíčků s různými ořezy – až dopeču kusy, všechny neidentifikovance hodím do pekáče a budou rilettes všehochutný. Dvě kuří stehna jsem si upekla vedle bůčku a už zblajzla (byly taaak veeeelký, asi jako z přerostlý vrány). No a taky psisko dostane srdce, játra, kus podivnýho hovězího… No, dneska se na nás ČEZ napakuje. Od jedenácti jedou dole i u nás trouby a vařiče na plný výkony. Je to zápřah, ale nijak mě to nevadí. Mám vařeno na několik týdnů a zadarmo. Mladí sice taky, ale musí si koupit novej mrazák… a už koupili to maso… Právě jsem založila agenturu „Vaše průšvihy, naše radost!“

  6. Francizska napsal:

    Krásný recept. Vepřová kolena milujeme.

  7. Vera M. napsal:

    To bude jízda , až tu bude návštěva ! A já to vidím pro sebe na tu hořčici a křen a pro ostatní : chlupaté knedle a zelí . A to bude sukces . Dvojí kolena , bůček a pekáč brknedlíků v tom sádlíčku a výpeku . Jujdamane ☺️😉😋

  8. adela.adale napsal:

    Pečené koleno dělá ten pán, co s ním bydlím – ale nepředvařené. Kůžičku nařezat, vetřít nějakou marinádu, nechat zaležet. Zelenina a černé pivo, peče se to pomalu dlouho, zpočátku přikryté, ke konci odkryté. Marné to není ani s brkaší, protože tam zůstane mňam sosík. Jo, když se mu chce, tak to koleno vykostí, smotá do rolády, dál stejně.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..