1 velký pórek
3 brambory
máslo
vývar (nebo voda + kostka bujonu)
šlehačka
sůl
pepř
muškátový květ
Pórek nakrájejte na kolečka. V hrnci rozpusťte máslo a nechte na něm trochu změknout bílé části pórku. Přidejte nakrájenou zelenou část pórku a na kostičky nakrájené brambory, přihoďte špetku muškátového květu, zalijte vývarem a a vařte asi 20 minut (do změknutí brambor). Tyčovým mixérem polévku rozmixujte a přidejte šlehačku. Dochuťte pepřem a solí.
teď má Globus za 10 korun kus a jsou velké..tak už vim, co si dneska koupim a udělám k večeři 😀
Tak – TOBĚ radit nemusím, že pokud se ti v lednici fláká nějaká zelenina, co není úplně v kondici, můžeš ji přihodit – já tam přifrkla pár kapustiček a dvě mrňavý mrkve, ale nesmí to přebít chuť pórku.
nefláká,bude čistě porková a oprásknu si slaninovej chips:-D
Já takhle kupuju pórek ve velkém . No velkém … tak třeba tři kusy, když je cena taková suprová. Rozpůlím na bílé , zelené , očistím a pevně zabalím do Fresh folie . Vydrží opravdu dlouho , mezitím se upotřebí , a je po ruce . Miluju Fresh fólii . Používám pořád a pořád.
Recept je bezva , vařím i “vodovou” jen malinko brambor a jedna mrkev . Taky dobrá
Taky spotřebuju dost pórku, ale za co Věrko děkuju, je ta tvoje vychytávka s fresh fólií 🙂
Ten muškátlovej květ tomu dodá báječnou chuť. Zvzůreček nechci, uvařím si😋
Já takhle dělám všechny zeleninové i jiné krémovky, už jsem jíšku nedělala ani nepamatuji. Kdo má rád celer, doporučuji celerovou krémovou. Jen to nepřehnat s bramborou. Pro mne na jeden velký pórek by tři brambory byly moc
Tak ono záleží na velikosti pórku, tenhle byl jak kůl na upíry, polévky byl třílitrovej hrnec a brambory byly sotva střední velikosti.
ta je skvělá..
Pórkovou polévku milujeme, dělávám nemixovanou, páč mě to nikdy nenapadlo a navíc ty kousky pórku chutnají. Ale nevidím jediný důvod, proč příště neudělat krémovou, bude to velice vítaná změna. Už se těším, jen co budu mít cestu do obchodu. Jinak krémové polévky taky zahušťuji bramborem.
Já miluji pórek. Dělám mixovanou. Na závěr přidám pórek krátce podušený na másle, to už do mixované, krémové. A už nemixuji. A ty kousky pórku mám nejraději.
Tak tvoje vychytávka s tím pórkem na másle se mi hódně líbí.
To určitě udělám.
Pórková „hlaďoučká“ u nás jede na hektolitry! Vývar používám tehdy, když zrovna nějaký je, jinak vodu. A nedávám smetanu, jen na závěr kousek studeného másla. Navrch buď kreténky, nebo některé z mých oblíbených sypání. Ovšem Sharčin chips mě navnadil ke změně zajetých zvyků! 🙂
Já teda přidávám trochu sušeného česneku a majoránku, ale zkusím s muškátovým květem. Vypadá nádherně 👍👍🥰
Pórek mám ráda v jakékoliv podobě a pórková polévka je top—
Taky tuhle polévku dělávám, ale bez muškátového květu,
ten zkusím příště přidat.