(2530) Žampionová omáčka

25 dkg žampionů
1 mrkev
1 jarní cibulka
2 stroužky česneku
2 PL másla
2 PL oleje
smetana
sůl
pepř
drcený kmín

Žampiony si očistíme (lze i oloupat), nakrájíme zvlášť na plátky hlavičky a zvlášť nožičky cca na 0,5 cm plátky. Mrkev nakrájíme na slabé plátky, cibulku také. Česnek oloupeme a nakrájíme na slabé plátky.
Nejprve si na másle orestujeme mrkev, chvíli to trvá, můžeme podlévat lžící vývaru či vody. Když je téměř měkká, přidáme česnek a cibulku a opět restujeme za občasného přidání vývaru nebo vody. Nakonec přidáme houby a restujeme do zlatova. Vyjmeme několik plátků orestovaných hlaviček a zbytek v pánvi rozmixujeme. Osolíme, opepříme, přidáme špetku drceného kmínu, vrátíme odložené hlavičky, zalijeme smetanou a necháme zredukovat.
Podáváme nejlépe s těstovinami.

Poslala Úsměvka

Příspěvek byl publikován v rubrice Bezmasá jídla. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

12 komentářů: (2530) Žampionová omáčka

  1. a.rena napsal:

    A tak to jooo! Protože vzorek, jako vždy, dostane Saša, nezbývá mně nic jiného, než si uvařit sama. A na to se těším.

  2. Haderach Kwisatz napsal:

    Občas dělám podobnou ze shimeji, ale tady mě nadchla ta mrkev, má to nádhernou barvu.

  3. sharka.68 napsal:

    je to jak lišková omáčka..tou barvičkou..a je to super…má to okamžitě i jinou chuť, než když to podpořím lžičkou ajvaru nebo protlaku…takž epříště jdu do mrkve..žampiony mám v mrazáku … takže tohle bude na příští víkend….

  4. bozena.fialova napsal:

    Mám chuť na těstoviny už několik dní, tak takhle omajda přichází jak na zavolanou. Akorát žampiony nahradím skleničkou dušených hříbků.

  5. lakysa22 napsal:

    Reklamuju! Nepřišlo nic!! Okolo jely tři povštoní kočàry a nic!! Pršíště pořád ě uzavřít, jelikož mám podezření, že kočí ucítil vůni, otevřel a pozřel…

  6. jarybarka napsal:

    Cokoli na houbách nebo s houbami miluju.Žampiony kupuju často a kromě té zmíněné mrkve co by mě taky nenapadla, mě nikdy nenapadlo houbovou omajdu mixovat.Čim větší kusy hub tím mi to více chutná.
    Tato Úsměvky omajda mě moc láká i s tim mixováním. Jen si odložím stranou pár restovaných menších žampionů krájených na čtvrtky.

  7. Vera M. napsal:

    Jj, to bych si dala hned – a kdo tam vymyslel tu mrkev , foto zkresluje. Myslím , že naživo bude ta barva ještě lepší . A já taky ráda kousky . Tak určitě vrátím

  8. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Kočky, moc děkuju za chválu 😘
    A ta mrkev …. nějak jsem si říkala, že bude mít omajda lepší barvu. A nechtěla jsem tam dávat (jako Sharka) kepuč či jiné pochutiny. Tož jsem zkusila a dobrý, vlastně vynikající.
    Mixování jsem dělala hlavně kvůli mrkvi a jarní cibulce a také jsem naučená mrkev mixovat do vepře v mrkvi pro nejedlíky vařené či teplé mrkve, a také jsem to udělala s tím, že až tu bude prcek, který houby jí, ale ne viditelné, tak to bude bezva jídlo.
    Určitě budou dobré i normální houby, jen tam jsem zvědavá na chuť s mrkví.
    Jo, a víte dobře, že já mrkev nacpu do salátů, do bramboráků ….. prostě do všeho, tak si zvykejte 🤣🤣🤣

  9. kvetula.v napsal:

    Včera jsem „nasbírala“ krásné žampiony – už nejsou 😕. Škoda… ale až zase budou, donutím je předstírat, že jsou lišky 😉. Houby jsem nikdy nemickovala, ale věřím , že s mrkvičkou budou olalá . Restovanou mrkev se žampiony oblibujeme, v provedení omáčka vyzkoušíme 😋😎

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..