25 dkg žampionů
1 mrkev
1 jarní cibulka
2 stroužky česneku
2 PL másla
2 PL oleje
smetana
sůl
pepř
drcený kmín
Žampiony si očistíme (lze i oloupat), nakrájíme zvlášť na plátky hlavičky a zvlášť nožičky cca na 0,5 cm plátky. Mrkev nakrájíme na slabé plátky, cibulku také. Česnek oloupeme a nakrájíme na slabé plátky.
Nejprve si na másle orestujeme mrkev, chvíli to trvá, můžeme podlévat lžící vývaru či vody. Když je téměř měkká, přidáme česnek a cibulku a opět restujeme za občasného přidání vývaru nebo vody. Nakonec přidáme houby a restujeme do zlatova. Vyjmeme několik plátků orestovaných hlaviček a zbytek v pánvi rozmixujeme. Osolíme, opepříme, přidáme špetku drceného kmínu, vrátíme odložené hlavičky, zalijeme smetanou a necháme zredukovat.
Podáváme nejlépe s těstovinami.
Poslala Úsměvka
A tak to jooo! Protože vzorek, jako vždy, dostane Saša, nezbývá mně nic jiného, než si uvařit sama. A na to se těším.
Občas dělám podobnou ze shimeji, ale tady mě nadchla ta mrkev, má to nádhernou barvu.
No právě, mrkva mě nenapadla a ta barva je nádherná.
je to jak lišková omáčka..tou barvičkou..a je to super…má to okamžitě i jinou chuť, než když to podpořím lžičkou ajvaru nebo protlaku…takž epříště jdu do mrkve..žampiony mám v mrazáku … takže tohle bude na příští víkend….
Mám chuť na těstoviny už několik dní, tak takhle omajda přichází jak na zavolanou. Akorát žampiony nahradím skleničkou dušených hříbků.
Reklamuju! Nepřišlo nic!! Okolo jely tři povštoní kočàry a nic!! Pršíště pořád ě uzavřít, jelikož mám podezření, že kočí ucítil vůni, otevřel a pozřel…
Cokoli na houbách nebo s houbami miluju.Žampiony kupuju často a kromě té zmíněné mrkve co by mě taky nenapadla, mě nikdy nenapadlo houbovou omajdu mixovat.Čim větší kusy hub tím mi to více chutná.
Tato Úsměvky omajda mě moc láká i s tim mixováním. Jen si odložím stranou pár restovaných menších žampionů krájených na čtvrtky.
Vždyť to máš přímo v receptu … vyndat, vrátit. 🙂
Já vím ale jsou tam psané na slabé plátky proto píšu čtvrtky. Asi to nebude tak pěkně vypadat ale já to tak mám ráda…😉
Jj, to bych si dala hned – a kdo tam vymyslel tu mrkev , foto zkresluje. Myslím , že naživo bude ta barva ještě lepší . A já taky ráda kousky . Tak určitě vrátím
Kočky, moc děkuju za chválu 😘
A ta mrkev …. nějak jsem si říkala, že bude mít omajda lepší barvu. A nechtěla jsem tam dávat (jako Sharka) kepuč či jiné pochutiny. Tož jsem zkusila a dobrý, vlastně vynikající.
Mixování jsem dělala hlavně kvůli mrkvi a jarní cibulce a také jsem naučená mrkev mixovat do vepře v mrkvi pro nejedlíky vařené či teplé mrkve, a také jsem to udělala s tím, že až tu bude prcek, který houby jí, ale ne viditelné, tak to bude bezva jídlo.
Určitě budou dobré i normální houby, jen tam jsem zvědavá na chuť s mrkví.
Jo, a víte dobře, že já mrkev nacpu do salátů, do bramboráků ….. prostě do všeho, tak si zvykejte 🤣🤣🤣
Včera jsem „nasbírala“ krásné žampiony – už nejsou 😕. Škoda… ale až zase budou, donutím je předstírat, že jsou lišky 😉. Houby jsem nikdy nemickovala, ale věřím , že s mrkvičkou budou olalá . Restovanou mrkev se žampiony oblibujeme, v provedení omáčka vyzkoušíme 😋😎