(254) Rajčatové čatní

1 kg rajčat
1/4 kg cibule (pro lepší barvu doporučuju část nahradit červenou)
1/4 kg oloupaných vykrájených jablek
1/4 l octa (ideálně  jablečný a kvasný v poměru 1:1)
10 deka cukru krupice
6 stroužků česneku
2 KL kari
1 KL pálivé papriky
1 KL soli

Rajčata spařte a oloupejte (rovnou přiznávám, že já to nedělám, krájím na hodně malinké kousky a šlupičky se v tom ztratí). Nakrájejte na kostičky. Přidejte nakrájenou cibuli, hrubě nastrouhaná jablka, cukr, ocet, sekaný česnek a koření – prostě to všechno najednou nacpěte do velkýho hrnce.

Vařte odkryté za občasného promíchání, až se tekutina téměř odpaří – mělo by to být minimálně 30 minut, budete-li množství násobit nebo mít vodnatější rajčata, trvá to samozřejmě déle.

Vřelé plňte do šroubovacích skleniček, uzavřete a nechte vychladnout otočené dnem vzhůru.  Takto vydrží několik měsíců. Já vařím v množství větším než malém a proto po naplnění do skleniček ještě cca 15 minut sterilizuju při 90°.

Hodí se k pečeným či grilovaným masům,  vynikající je jako zobání s tortilovými chipsy.

Autorka receptu: HaderachKwisatz

Příspěvek byl publikován v rubrice Zavařujeme a sušíme. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

12 komentářů: (254) Rajčatové čatní

  1. Jiřina napsal:

    Tolik úžasných receptů, určitě stojí za vyzkoušení, tak teď jen ať léto vydrží a rajčátka zrají. Zatím se píše hlavně o rajčatech a co nám ukážete s paprikama. To abysme sehnaly nějakou šopu, kde to všechno uskladníme. Dobrůtky lákají k vyzkoušení. Jste holky šikovné.

  2. BOYE napsal:

    Joó! Místo kari dávám hořčičné semínko – velkou lžíci a místo pálivky přisekávám chilli papričku. Když má Benjamína indickou horečku, namíchá trochu masály podle své fantazie. Tak to naše čatní chutná vždycky trochu jinak. I ze zelených rajčat… Jo a z meruněk je taky skvělý!

  3. Jiřina napsal:

    To myslíte ten kečup od Haderach č.189

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..