(2545) Řízek podle Jana Punčocháře

Nejde vlastně o recept, řízek umíme udělat všechny.
Jde jen o vychytávku, která vám zaručí, že řízek nebude mastný, ale přesto bude měkký  a šťavnatý.

Maso obalte v trojobalu podle zvyklostí. (Lepší je strouhanka z čerstvých rohlíků.) Řízky prudce osmažte na sádle nebo přepuštěném másle.  Pokud smažíte na oleji, použijte řepkový, který vydrží  vysoké teploty při smažení, a dochuťte ho lžící másla.

Na plech nebo na dno velkého kastrolu  naskládejte tlusté krajíce chleba, na něj položte osmažené řízky a strčte  do trouby předehřáté na 110°. Nechte péct 30-45 minut. Přebytečný tuk se vsákne do chleba, řízky zkřehnou a přitom zůstanou uvnitř šťavnaté.

Námitky o „plýtvání chlebem“  uvádět nemusíte – chytré kuchařky si poradí. Můžete  z něj nadělat  krutonky podle receptu  2095, topinky (kupodivu není po „použití“  ztvrdlý na kost)  a nebo třeba „chleba ve vajíčku“.  Dobrou chuť.

Příspěvek byl publikován v rubrice Masa. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

14 komentářů: (2545) Řízek podle Jana Punčocháře

  1. sharka.68 napsal:

    jsem ráda, že jsi to prubla..já je dělala taky,když o tom jednou mluvil..fakt byly dobrý…

  2. a.rena napsal:

    Jo, tak tomu říkám vychytávka! To si ukládám a budu muset spáchat řízky.

  3. jarybarka napsal:

    Já bych prosím potřebovala ještě vychytávku jak udělat z čerstvých rohlíků strouhanku.To fakt jde?

  4. bozena.fialova napsal:

    Tak do toho jdu bez rozmýšlení a co nejdřív. A po opulentním obědu budou k večeři topinky nebo chleba ve vajíčku (něčím trochu obložený). 🙂

  5. blahovka.h napsal:

    Strouhanka z měkkých rohlíků, já už v suché víc než dvacet let neobaluji. Suchou snad jen do játrových knedlíčků. Já mám zkušenost, že nejlepší je úplně čerstvý rohlík. Stačí k tomu jen mixér, který má víc otáček. Dá se i s tyčákem ve vyšší nádobě. Z rohlíků se stanou takové vločky. Takto obalené řízky nebo cokoliv jiného nesají tolik tuk a kůrčička je krásně křupavá. No, a když zbyde (ne ta z obalování, ale čistá), dám uschnout na tác.

  6. kvetula.v napsal:

    Protože vím, jak zužitkovat „podkladový“ chleba, při příštím řízkování zkusím 😋😎
    A třeba konečně jednou zkusím koupil a rozšmelcovat i čerstvé rohlíky. Běžně používám strouhanku ze suchých, kterými (v různém stupni tvrdosti) nás zásobuje sousedka.

  7. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Sorry jako, ale toto musím dát … to vypadá a určo chutná tak skvěle, že to doma musíme jíst 😋😋😋😋😋

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..