Nejde vlastně o recept, řízek umíme udělat všechny.
Jde jen o vychytávku, která vám zaručí, že řízek nebude mastný, ale přesto bude měkký a šťavnatý.
Maso obalte v trojobalu podle zvyklostí. (Lepší je strouhanka z čerstvých rohlíků.) Řízky prudce osmažte na sádle nebo přepuštěném másle. Pokud smažíte na oleji, použijte řepkový, který vydrží vysoké teploty při smažení, a dochuťte ho lžící másla.
Na plech nebo na dno velkého kastrolu naskládejte tlusté krajíce chleba, na něj položte osmažené řízky a strčte do trouby předehřáté na 110°. Nechte péct 30-45 minut. Přebytečný tuk se vsákne do chleba, řízky zkřehnou a přitom zůstanou uvnitř šťavnaté.
Námitky o „plýtvání chlebem“ uvádět nemusíte – chytré kuchařky si poradí. Můžete z něj nadělat krutonky podle receptu 2095, topinky (kupodivu není po „použití“ ztvrdlý na kost) a nebo třeba „chleba ve vajíčku“. Dobrou chuť.
jsem ráda, že jsi to prubla..já je dělala taky,když o tom jednou mluvil..fakt byly dobrý…
Jo, tak tomu říkám vychytávka! To si ukládám a budu muset spáchat řízky.
Já bych prosím potřebovala ještě vychytávku jak udělat z čerstvých rohlíků strouhanku.To fakt jde?
jo, jde..nech je proschnout (lepší je teda toastovej chleba), ten den,aby zavadly a v drtiči z nich udělej čerstvou strouhanku…bude měkká, budeš mít pocit,že to bude k prdu,ale nebude…fakt je dobrá….a dělá se ze střídky ne z toho opečeného kolem… vygugli si – čerstvá strouhanka a uvidíš, v Apetitu je i video:-D
To zukusím! Já dělám z rohlíků max 2 dny starých (jsou ještě měkké) na velkých slzičkách.
Wow , tak tomuto věřím
Dík tak to neznám.
Tak do toho jdu bez rozmýšlení a co nejdřív. A po opulentním obědu budou k večeři topinky nebo chleba ve vajíčku (něčím trochu obložený). 🙂
Chleba ve vajíčku miluju od dětství. A vlastně všichni. Malinko máznout hořčicí a obložit rajčetem, paprikou, ostatní i cibulí. Mňam. Jak to bude ještě nasáklé tím řízkem… Pavlovův reflex funguje spolehlivě.
Strouhanka z měkkých rohlíků, já už v suché víc než dvacet let neobaluji. Suchou snad jen do játrových knedlíčků. Já mám zkušenost, že nejlepší je úplně čerstvý rohlík. Stačí k tomu jen mixér, který má víc otáček. Dá se i s tyčákem ve vyšší nádobě. Z rohlíků se stanou takové vločky. Takto obalené řízky nebo cokoliv jiného nesají tolik tuk a kůrčička je krásně křupavá. No, a když zbyde (ne ta z obalování, ale čistá), dám uschnout na tác.
To je fakt zajímavé . Řízky dělám málokdy , tak vyzkouším . A to jsem si myslela , že když dávám z 2 dny rohlíku , tak už to nejde líp
Protože vím, jak zužitkovat „podkladový“ chleba, při příštím řízkování zkusím 😋😎
A třeba konečně jednou zkusím koupil a rozšmelcovat i čerstvé rohlíky. Běžně používám strouhanku ze suchých, kterými (v různém stupni tvrdosti) nás zásobuje sousedka.
Tak to zatím nikomu neříkej 🙂
Sorry jako, ale toto musím dát … to vypadá a určo chutná tak skvěle, že to doma musíme jíst 😋😋😋😋😋