800 g vepřových jater
300 ml vývaru
400 g žampionů
1 svazek lahůdkové cibulky nebo pórek
2 stroužky česneku
2 lžíce másla
sůl
pepř
Játra očistíme a nakrájíme na nudličky. Žampióny očistíme a nakrájíme na kousky trošku větší než játra. Cibuli i česnek oloupeme a nakrájíme na plátky. V pánvi zahřejeme lžíci másla, přidáme játra a orestujeme je dozlatova. Přidáme zbylé máslo, žampiony, česnek a dále restujeme dozlatova. Zalijeme vývarem (přiléváme postupně dle potřeby). Zmírníme plamen a dusíme do zhoustnutí. Vmícháme jarní cibulku (nebo pórek) a necháme zavadnout. Osolíme, opepříme a ihned podáváme.
Poslla Květoslava: „Jako příloha je vhodné pečivo, určitě by šla i rýže. Já jsem vmíchala dokřupava opečené kostičky chleba.“
Játra mám v mrazáku, ale žampiony..včera v obchodě nebyly, tak snad bude mít Bertík. Dala bych si 😋 dávám k tomu buď čerstvej chleba, nebo rejži – ta byla včera, takže chlebíček.
já mám žampasky a nemám játra :-D.. takže o víkendu selečí mozeček smažený a brambory s jarní cibulkou a ptáčci s rýží….
Senzační, dám si hned dnes a postup je taky krásně popsaný. Mladé kuchařky se mohou pustit do vaření a výsledek zaručen . ( Ty kostičky chleba 😋 )
Mám ráda játra,ale drůbeží a nějak mi tam chybí kmín,k žampionům i k játrům jsem zvyklá ho dávat….
jde o zvyk,já ho taky nedávám…a dávám bílej pepř
Taky kmín nedávám.
Ivanko, já na játra kmín taky ne-e. To je fakt o zvyk. 🙂
Kmín nedávám , někdy na závěr trošku ostrého kečupu do šťávičky , ale tady neee
Věrko, kečup jsem k tomuto nezkoušela – ani mne to neláká- , ale trošku sweet chilli omáčky už jsem cmrndla a taky dobrý 😉
No , asi tak . Kapka chillies omáčky nebo kapka toho ostrého kečupu . Více ne a tady taky ne
Kmín nedávám, ale k jakýmkoliv játrům přidávám aspoň špetku utlučeného nebo namletého hřebíčku, on si s nimi rozumí. (Husí játra by mohla vyprávět.) 🙂 A stejně jako sharka trochu bílého pepře.
Od určité doby játra nemusím, ale ….. určitě to bude skvělé a určitě to bude i chutné 👍👍
Myslím, že není problém si přidat , nebo ubrat koření dle chuti. K žampionům já kmín ano, k játrům jenom pepř, ale trošku hřebíčku bych jednou prubnout mohla 😋