vařené dršťky
mrkev, celer
petržel
cibule
česnek
nové koření
celý pepř
bobkový list
sladká paprika
majoránka
Koupíme ovařené dršťky, propláchneme a dáme vařit do litru vody (probublávat na sporáku cca hoďku)
Na 500 g drštěk dáme 1 velkou mrkev, střední petržel, čtvrtku celeru, 3 cibule, 4 stroužky česneku. Všechno na drobno a zasmažit s 5 kuličkami nového koření, 10 kuličkami pepře a 4 vavřínky v pánvi na sádle do zlatova, zasýpnout řádně červenou paprikou a až se to rozvoní, přilít 2 sběračky vývaru z drštěk a rozdusit do kašovita. Následně přidáme do vývaru s dršťkami (před tím vybereme ze zeleniny vavřínky a něco kuliček, zbytek projedeme tyčákem), přisypeme majoránku a osolíme, necháme probublat a odstavíme. Pokud možno, dáme do chladu (na zem, na dlažky ve verandě nebo na balkon) a do druhého dne na tuhle dobrotu zapomeneme. Ráno zjistíme, že polévka značně zhoustla, což je známka toho, že je dobře uvařená a odebereme část na přesnídávkový košt. S křupavou houskou nebo čerstvým chlebem, je skvělá.
Poslala Sharka
Přiznávám, při prvním pohledu na fotografii jsem měla dojem, že tam plave chapadlo z krakena. 🙂
Také jsem myslela na mořskou potvoru. Jojo, Sharka umí převkapit👍
no,když o tom tak uvažuju..dršťkovou z chobotnice jsem ještě nedělala 😀
😄😄😄😄
A …“ráno zjistíme, že se polévka vypařila“, jsem myslela.😂 Nicméně předvařené dršťky jsem nedávno koupila v akci v Kaufu (mívají je dobré) a šoupla je do mražáku a jsou v plánu na zítřek. Tak se mi recept hodí, hned prubnu. Díky, Šárko.
Nemáš zač…no,když ji někdo chodí v noci ochutnávat a ani si ji neohřeje a využívá toho,že spím…tak se polévka může lehce vypařit 😀
takhle pěkný a čistý „froté“ nudličky z drštěk, jsem dlouho neměla..další budou zadělávaný…
Já pasu v řeznictví po těch “kostičkovaných”. Předvařené jsem měla jedinkrát – z 🌎 – byly v takovém válečku jako mívají prejty a nebyly vůbec špstné.
Nechám se moc ráda inspirovat , těším se 😋
Není to ta dlouho, co se tu několik komentářů neslo ve stejném duchu – předvařené dršťky neeee!, ale jak vidět, ono to jde i z nich.
když narazíš na blbě vypraný a ještě k tomu předvařený, tak to je k vzteku…protože je vyhodíš..já je brala s nedůvěrou,byla to značka, kterou neznám, ale mlsná huba zvítězila…měla jsem na ně chuť..a vyšlo to…jen si zase nemůžu vzpomenout, co to bylo za značku…achjooo.
Já se hlásím. Mě se povedlo koupit fakt hnufný a tak já predvařené nee.
Múúú prodává krásné čisté tak je šoupnu do papiňáku. Párkrát vyměním vodu.
Předvařené dršťky jsem koupila jedinkrát, byly to rozervané flundry samý lůj, po vykrájení zbyla kompotová mistička použitelná. Takže nikdy více! Čas od času raději koupím pořádný kus syrových, očistím, uvařím, z nakrájených udělám balíčky do mrazáku a mám na dlouhou dobu vystaráno.
Ale recept samotný vypadá vábně, díky za něj.
Asi fakt záleží na “výrobci”. U nás jsou masny – Těšínská jatka . Tam kupuju ty čerstvé a mají i teplý pult . Už jsem odcházela a slyším chlapa : A jednu dršťkovou s sebou . Koukla jsem – ve várnici krásná řídká , nahoře krásná červená . Neodolala jsem a taky: jednu domů . Šílený hlad a docela to šlo . Málo “matrijálu”, ale šlo to .
Není řečeno , že to od nějaké seriózní firmy nezačalo být OK . Mrknu a zkusím . V podstatě se ty čerstvé nedají koupit , mají výjimečně
U nás Maso Třebovle a vždy spokojenost. Výborný, opravdu dršťky, žádná příměs.
Když vařila dršťkovou máma dávala vývar z dršťek a z uzeného masa 50/50.
Muž měl moc rád dršťkovou-polívku. Dělala jsem ze syrových a vždycky hodně, na dva dny. Očistit, vyprat, ovařit v několika vodách, no sama pro sebe si ji už neudělám.
Nemám problém koupit na jatkách hezké dršťky, ale mám problém s tím, kdo to uvaří? Vařívala nám švagrová (se švagrem coby kuchtíkem) – vždycky veliký hrnec . Něco se snědlo začerstva, něco do krabiček do mrazáku a když bylo třeba, s čerstvou houstičkou bylo rychlé jídlo. Sama vařit jsem se ještě nerozhoupala… Tak tu přemýšlím, když je Šárka zvyklá vařit „kotle“ a umí takovou dobrotu, jestli bych ji nenavštívila s „trochu větším“ hrncem….
klidně…a udělám ti i tu klasickou…
NAstavená dršťková – pokud zahušťuji mouákou nebo jíškou, tak ráno ředím skoro pravielně. Jinak v té poblivce stojí lžíce doslova v pozoru.
takhle ji zahustí ta cibule a zelenina..a není potřeba mouka…
Než mit takové problémy,tak si ji raději udělám z hlivy a moc mi to chutná ,fakt bych ji už z drštek nechtěla…taky se zeleninou a zahušťuji trochou vloček , mám pocit, že se k tomu hodí …
hlívovou my taky rádi..jenže teď byla hlíva s bílou omáčkou….dám recept, bylo to moooc dobrý…