(2585) Omáčka z hlívy

1 kg hlívy
sádlo
sůl
citronová šťáva
smetana ke šlehání

Svaříme v 1 litru vody:
3 bobkové listy
6 kuliček nového koření
10 kuliček pepře (klidně barevného)
1 menší cibuli vcelku
(Necháme jemně bublat na plotně cca hodinku.)

Zatímco vývar bublá, pokrájíme kilo hlívy plicní nebo ústřičné a zpěníme ji na trošce sádla, aby zavadla, podlijeme sběračkou vývaru, aby se začala dusit, občas míchneme a ještě trochu podlijeme.
Když je hlíva měkká, dolijeme zbytek scezeného vývaru a přilijeme kelímek 31%  smetany. Přisolíme a okyselíme citronovou šťávou. Sladit netřeba, smetana je sladká dost.
Necháme spolu chvilku provařit a  odstavíme.

Recept poslala Sharka: „Nejlepší je druhej den, pěkně odleželá, s knedlíkem nebo s bramborem, možno přidat i tvrdé vejce.“

Příspěvek byl publikován v rubrice Bezmasá jídla. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

16 komentářů: (2585) Omáčka z hlívy

  1. BOYE napsal:

    Houbovou, houbovou, tu já mám nejrači, houbovou, houbovou, tu já mám (ž)rád!
    Já já jí hned sfutruju, vona sytí mě, mě, mě,
    že je hlívová, blaží břicho mé!

  2. jarybarka napsal:

    Při pohledu na fotku jsem si řekla :jé hele pajšl.A ona je to hlíva.Dala bych si oboje.

    Hlíva ve smetanové omajdě se mi líbí.

  3. lakysa22 napsal:

    Hlívu miluju, zkusím tentokrtàt počkat do druhého dne, ale nevím, jestli to vydržím, zatím to bylo hned sežpapaný👍

  4. Imelda napsal:

    Koupím hlívu a udělám. Do druhého dne nepočkám, sežpapám to hned.

  5. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Vypadá to výborně 👍👍👍 Hlavně ten vývar mne zaujal.

  6. Vera M. napsal:

    Výborný recept – a zkus vydržet do zítra .. pajšl taky mňam .

  7. Macůrková Jana napsal:

    Tak já budu výjimka, já hlívu nemůžu, prostě z ní cítím hlínu, nebo to trouchnivé dřevo. Můžu všechny houby (samozřejmě jedlé), ale hlívu ne. A ani Vlastik ji nemá rád. Já pokud dělám houby na smetaně v zimě, tak z naložených v octě. Prostě je propláchnu přidám smetanu….

  8. Jiřina napsal:

    Z hlívy dělám polévku i omáčku, máme moc rádi a ta na obrázku je mňamózní. 🙂

  9. kvetula.v napsal:

    Omáčku z hlívy jsem nikdy nejedla, natož dělala. Vypadá to zajímavě a díky tomu spešl vývaru to musí být i moc dobré. Mám ale problém – nějak se mi nedaří v žádném superhyper objevit hlívu, na které se mé srdce usměje😕 No kdo hledá, najde a já vytrvám a pak si pochutnáme 😋😎

  10. a.rena napsal:

    Vždycky jsem dělala jenom polévku a la dršťková, omáčka mě nenapadla (proč, když houbovou dělám běžně?), tak to budu muset napravit. Jen co natrefím na pěknou hlívu. Díky!

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..