400 g polohrubé mouky
100 g rozpuštěného másla
50 g cukru
sáček sušeného droždí
1 vajíčko
1,7 dcl mléka
sůl
Zaděláme kynuté těsto, necháme vykynout, pak rozdělíme na maličké bochánky.
Každý bochánek naplníme náplní z tvarohu nebo z povidel a střídavě skládáme do pečlivě vymazané bábovky. Dospodu skládáme buchtičky uzavřením nahoru, poslední vrstvu dáváme uzavřením dolů.
Recept poslala Jana: „Na velkou bábovku jsem se potřebovala dva celé tvarohy ve staniolu, a necelou malou skleničku domácích povidel. Do tvarohu jsem dala 1 vejce, citrónovou kůru, cukr a hrozinky. Povidla jsem zahustila strouhaným perníkem, šplouchla trochu rumu a maličko přisladila. Než jsem šoupla do trouby, nechala jsem ještě asi 10 minut kynout, pak jsem pomašlovala rozpuštěným máslem. Pekla jsem asi 30 minut na horkovzduch 180° s parou. Po vyklopení jsem jí pořádně pomašlovala (nooo… spíš skoro polila 😉) rozpuštěným máslem s rumem“
Panečku! Máš moc hezkou formu🥮 a dala bych si apsoň kousek. Dělala jsem to s tvarohem, mákem a jablečnýma povildama, aby to nebylo suchý, ale pletla jsem cop..pršíště dám s povidlím (a rumem) ať to má tu správnou chuť.
O tom copu už jsem několikrát uvažovala… no zatím to skončilo jen u těch úvah… Jsem se sladkým kynutým dost na štíru…
forma super, kde mám ke kafi????
Wow, kynutá , ta je mňam . Ta asi zmizela hodně brzy
Ó, to je krása! Na kynuté buchty mě utáhneš na vařené nudli. To musím někdy spáchat. Běžně dělám klasické honzáky, tak toto bude zpestření a nikdo nebude vybírat, jakou si dá právě teď. Klidně bych tam přihodila i mák jako třetí náplň.
Tak to já místo máku ořechovou😉
Jo a taky hrozinky v rumu se skořicí dávala babička do buchet.To bylo moooc dobré.
Evi, to jako že se růminky daly jako samostatná náplň?… myšleno zabalit hromádku opilých hrůzinek…
Ano ano.Měla je v rumu potřebnou část odebrala přidala mletou skořici a půlku kostky cukru -to bývaly ty ploché jestli si pamatuješ. Plnou lžičku zamotala do buchty.A dělávala s touto náplní i kynutý závin.To byla dobrota mého dětství.A jak to vonělo…
Děkuji za upřesnění – dělám si poznámku k náplním a nádivkám do buchet a závinů😋😎
Ta půlkostka cukru patřila do každé buchty s těmi hrozimkami a skořicí.
Přidávám komentář od autorky: „Buchtičky jsem dělala z asi 4 cm kuliček, snažila jsem se je hodně naplnit, mohlo jich být asi 25, možná i víc. Zkrátka čím víc buchtiček, tím víc náplní. Tuhle bábovku někdy dělám i tak, že těsto rozválím na plát, půlku pomažu tvarohem a půlku povidly. Smotám do rolády tu pak strčím do formy. Je to méně pracné, ale o to hůř se to do formy dává, těsto je dost řídké a rádo se trhá.“
Paní autorka je šikula. 25 minibuchtiček je docela piplačka. Vypadá to úžasně, nechala bych se pozvat 😉😋😎
No ale …. ta je luxusní, jen si myslím, že bych neměla trpělivost na to sázení miniaturních plněných kuliček.
Obdivuji a gratuluji, vypadá nádherně 👍👍👍👍
Ta je krásná.Dala bych si hned.
Tak tato bábovka je na moji notu. Ale nikdy mi nenapadlo takto střídat tvarohové a trnkové – jasně trnky s rumem. Bábovka je nádherná a určitě byla moc dobrá, kdo ví, jestli zbyl kousek na druhý den. 🙂