(2660) Formanská kola

libový vepřový bůček
česnek
sůl
drcený nebo mletý kmín
špičaté špejle (nebo párátka)

Bůček vykostíme, nakrájíme podélně na pruhy a ze všech stran je osolíme a poprášíme kmínem. Pak jednotlivé pruhy stáčíme jako vinnou klobásu a křížem upevníme špejlemi, nebo je sepneme párátky. Do pekáče dáme na  nudličky nakrájený česnek, vykrojená žebra z bůčku a na to rozložíme závitky.Trochu podlijeme horkou vodou a přikryté zvolna pečeme při zhruba 120-130°  do měkka. Občas znovu podlijeme a přípečky z pekáče seškrabujeme zpět do šťávy. Když je maso měkké, sejmeme poklici, zvýšíme teplotu asi na 180° a za častého polévání šťávou ošlehneme do červena. Maso vyjmeme,  necháme chvilku odpočinout, vyjmeme špejle nebo párátka a podáváme přelité výpekem.

Poslala Fialka: „Já jsem jako přílohu zvolila brknelík a kedlubnové zelí. Ty zelené kousky ve šťávě nejsou fazolkové lusky, ale nakrájené ještě zakroucené  květní stvoly česneku paličáku (kromě květů), které jsem dala místo česnekových  stroužků. Kdysi to tu poradila a.rena a je to opravdu vynikající. Jen ty stvoly musí  být ještě stočené, jak se narovnají, tak dřevnatí. A.reně velký dík.“

Příspěvek byl publikován v rubrice Masa. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

11 komentářů: (2660) Formanská kola

  1. sharka.68 napsal:

    Fialko ty jsi teda, víš..děláš takovou dobrotu a nezavoláš..bych přijela do hodiny….

  2. IvaC napsal:

    Děláte mi chutě,děvčata,kedlubnové zelí už u nás nebylo,ani nepamatuji a ten bůčíček stočený jako bílá klobása-senzační nápad,děkuji….

  3. Macůrková Jana napsal:

    Bůček v jakékoliv podobě a jakémkoliv množství.

  4. jarybarka napsal:

    Fialko to je tak krásný ! Ještě že zrovna obědvàm.
    Ten česnek zkusím.

  5. kvetula.v napsal:

    Nízký libový bůček mám a už vím, co z něj udělám 😋 – tedy už je bez kostí, ale to snad nebude na závadu 😎

  6. Jiřina napsal:

    Já přes týden nevařím, ale v sobotu a v neděli ano, tak je to jasný. Bůček mám v mrazáku, zelí mám ve sklenici, brambory mám taky a zákusek ta jablečná buchtička. Mimořádně nebudu číst, ale vařit. Za dědem půjdu až odpoledne, tak to stihnu. Děvčata děkuji. 🙂

  7. Vera M. napsal:

    Oooo, tak to bych se nechala pozvat , k Sharce krůček , tam
    by byla sekaná , to by bylo !! Jídlo výborné a inspirace na víkend . Mňam

  8. a.rena napsal:

    Aaach! Tak teď nebudu vědět, co dřív. V pondělí naběhnu do masny a doufám, že dobrý bůček ulovím.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..