libový vepřový bůček
česnek
sůl
drcený nebo mletý kmín
špičaté špejle (nebo párátka)
Bůček vykostíme, nakrájíme podélně na pruhy a ze všech stran je osolíme a poprášíme kmínem. Pak jednotlivé pruhy stáčíme jako vinnou klobásu a křížem upevníme špejlemi, nebo je sepneme párátky. Do pekáče dáme na nudličky nakrájený česnek, vykrojená žebra z bůčku a na to rozložíme závitky.Trochu podlijeme horkou vodou a přikryté zvolna pečeme při zhruba 120-130° do měkka. Občas znovu podlijeme a přípečky z pekáče seškrabujeme zpět do šťávy. Když je maso měkké, sejmeme poklici, zvýšíme teplotu asi na 180° a za častého polévání šťávou ošlehneme do červena. Maso vyjmeme, necháme chvilku odpočinout, vyjmeme špejle nebo párátka a podáváme přelité výpekem.
Poslala Fialka: „Já jsem jako přílohu zvolila brknelík a kedlubnové zelí. Ty zelené kousky ve šťávě nejsou fazolkové lusky, ale nakrájené ještě zakroucené květní stvoly česneku paličáku (kromě květů), které jsem dala místo česnekových stroužků. Kdysi to tu poradila a.rena a je to opravdu vynikající. Jen ty stvoly musí být ještě stočené, jak se narovnají, tak dřevnatí. A.reně velký dík.“
Sobota…
Fialko ty jsi teda, víš..děláš takovou dobrotu a nezavoláš..bych přijela do hodiny….
Děláte mi chutě,děvčata,kedlubnové zelí už u nás nebylo,ani nepamatuji a ten bůčíček stočený jako bílá klobása-senzační nápad,děkuji….
Bůček v jakékoliv podobě a jakémkoliv množství.
Fialko to je tak krásný ! Ještě že zrovna obědvàm.
Ten česnek zkusím.
Hlavně ty stvoly musí být ještě zakroucené jak prasečí ocásky. Vyzkoušela jsem a nedám na ně dopustit. 🙂
Ty stvoly jsem loni dostala od neteře naložené a úplně jsem na ně zapomněla 🤦♀️… Musím ochutnat, jaká je to úprava – třeba půjdou použít. Jinak se k nim nedostanu, když už nemůžu rychle utíkat😕
Nízký libový bůček mám a už vím, co z něj udělám 😋 – tedy už je bez kostí, ale to snad nebude na závadu 😎
Já přes týden nevařím, ale v sobotu a v neděli ano, tak je to jasný. Bůček mám v mrazáku, zelí mám ve sklenici, brambory mám taky a zákusek ta jablečná buchtička. Mimořádně nebudu číst, ale vařit. Za dědem půjdu až odpoledne, tak to stihnu. Děvčata děkuji. 🙂
Oooo, tak to bych se nechala pozvat , k Sharce krůček , tam
by byla sekaná , to by bylo !! Jídlo výborné a inspirace na víkend . Mňam
Aaach! Tak teď nebudu vědět, co dřív. V pondělí naběhnu do masny a doufám, že dobrý bůček ulovím.