třešně
cukr
med
Nemusí být:
citron (pomeranč), levandule, skořice,…
Vypeckované třešně rozložte na plech vyložený papírem v jedné vrstvě. Posypte asi dvěma lžícemi cukru – já jsem dávala tmavý třtinový – a přidejte dvě lžíce medu. Můžete přidat nakrájený citron nebo pomeranč (to pak vyhodite) kvítky levandule, skořici, zkratka ochutit podle svého. Peče se na 220° asi hodinu – do doby, než šťáva zkaramelizuje. Třešně jsou v tu dobu scvrklé a skoro černé, ale jsou výborné.Pokud se vám papír moc nepřipeče, lze ho šikovně zvednout a do skleniček třešně i se šťávou nasypat. Třešně jsem zavařovala asi 20 minut na 80°. Výhoda je, že se to dá i mrazit. Použije se na zmrzlinu, na ovocné knedlíky, na poháry, zkrátka tam, kde si chcete osladit život. Z jednoho plechu jsou asi 3 malé skleničky.
Poslala Jana
Nikdy nebudu mít tolik třešní, abych se do toho mohla pustit, ale v srpnu to zkusím se špendlíkama – jen asi budou chtít trochu víc cukru – a další jedlý dárek bude na světě.
jen to bude trvat déle,jsou mokřejší…
Tak to si dovolím oponovat – jak který.
tak to nejezdi trhat k nám..a máš pravdu,třeba v okolí Strážku mají silnější slupku a „pevné maso“..u nás v nížině tenčí slupka a šťáva a křehčené maso…
Je to zajímavý recept a ty třešně musí být výborné.
Špendlíky určitě taky půjdou.budu se těšit.
Překrásné a výborne , ale jsem na tom s třešnemi tak , že mínus .
Šlo by to i z něčeho dostupnějšího? Toho receptu už se nevzdám !!
Já stejně jako Věrka – taky mínus. Ouraz jsem si piřtvodila na jahodách, ještě mě čekaj borůvky a dál to pošoukat nebudu..čímž nechci říct, že bych si nedala 😋 Jana umí skvostně lákat!
Sice v okolí třešně nejsou a ani špendlíky nebudou (co nepomrzlo v květu, to teď opadává suchem) , ale recept si ukládám. Jedna nikdy neví, kdy se někdo o nějaký ten přebytek podělí. Recept vypadá zajímavě a jelikož mám vypeckovávač, nebude to ani pracovně náročné. Strčím do trouby, nemusím u toho stát a míchat. A myslím, že to může být skvělá náhražka kandovaných třešní 😋😎
Já jsem těmhle pečeným věcem nějak nepřišla na chuť. Ani pečený čaj, ani pečené ovoce se u nás nějak neujalo. Takže alespoň nemusím shánět někde u silnice třešně.
A to my jsme zase rádi! Apsoň zbude víc na nás🤣
Mně stačí teď ta záplava rybízu, co sklízím, naštěstí postupně. A už začaly i černé maliny, a to bude také povodeň.