500 g mletého vepřového masa
asi 200 g kapusty
asi 100 g mrkve
asi 100 g celeru
150 g (mraženého) hrášku
250 g farmářské slaniny
2 menší vejce
1 lahůdková cibulka
1 lžíce Solamylu
česnek
sůl
čerstvě mletý pepř
majoránka
sádlo na vymazání pekáčku
Kapustu zbavíme silných žeber, krátce oblanšírujeme, osušíme, necháme vychladnout a nakrájíme nadrobno. Očištěnou mrkev a celer nakrájíme na kostičky a uvaříme ve slané vodě do poloměkka, scedíme (vývar ponecháme) a necháme vychladnout. Část farmářské slaniny nakrájíme na plátky, zbylou na kostičky. Maso osolíme, přidáme Solamyl, veškerou zeleninu, kostičky slaniny, vejce, prolisovaný česnek a koření a dobře propracujeme. Pekáček vymažeme sádlem, z masové směsi vytvarujeme šišku (dobře to jde na potravinářské fólii), přeneseme na pekáč, povrch uhladíme mokrou rukou, poklademe plátky slaniny a vložíme do trouby předehřáté na zhruba 150°. Bez podlévání necháme asi 15 minut zapéct, pak sekanou podlijeme vývarem ze zeleniny a vařící vodou a pečeme za občasného polévání šťávou asi 40 minut do zčervenání slaniny.
Vypečenou šťávu dochutíme a zjemníme plátkem másla.
Sekanou krájíme hodně ostrým nožem na plátky (aby se hrášek nevylupoval) a podáváme podlité šťávou s nejrůzněji upraveným brambory nebo zastudena s chlebem nebo pečivem.
Poslala Fialka
A ano, zeleninovou sekanou už tu máme, ale tahle je zas trochu jiná.
skvělej nápad, jak nastavit sekanou..cenu nezmiňuju,ona ta zelenina podražila neskutečně..takže Fialka nám tu předložila „panskou“ krmi … ale zase fantastickou na to,jak použít zbytky a udělat z nouze – cnost…
To je mňamozní, leč panský receptík. Není-li i to vepřové z farmy, je to maso asi nejlacinější položka
Maso se zeleninou je mé oblíbené a taková sekaná určitě bude dobrá.
Díky Fialko.
S kapustou jsem sekanou ještě nedělala, ale už teď vím, že to bude vynikající. Díky, Fialko.
Já jsem se změnila v Pavlovova psa . Fakt . Nechci to psát , co se mi stalo .
Tak tohle bude hned v sobotu a tak vychytané recepty se mi moc líbí . To máslo nakonec atd … prostě vyzkoušený domácí recept , už se těším
Ještě že ten zelzinář potkal i řezníka. Takhle to můžu bez obav nabídnout, a snad zbude i pro mně. Fialko, díky je hodně slabé slovo!
A do cesty se jim nepřipletl pekař, všechno to krásně udrží pohromadě ten Solamyl. Jano59, díky. 🙂
Mleté maso s předvařenou (spařenou) a nasekanou kapustou dělám v jakémkoliv váhovém poměru – příště přidám další zeleninku.
Tak já dosud dělala mleté jen s jedním druhem zeleniny (kapusta, dýně, červená řepa a pod…) Takže příště bude směs. Solamyl místo strouhanky už taky používám , je to jinší level 😋😎